Μακρόν - Μητσοτάκης στο Παρίσι: Συμμαχία 4Χ4 στην Ανατολική Μεσόγειο - OlaDeka

Μακρόν – Μητσοτάκης στο Παρίσι: Συμμαχία 4Χ4 στην Ανατολική Μεσόγειο

Στις κοινές δηλώσεις τους ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν την αίσθηση ότι επικρατεί σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα μέτωπα.

BENOIT TESSIER / REUTERS
French President Emmanuel Macron welcomes Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis at the Elysee Palace in Paris, France January 29, 2020. REUTERS/Benoit Tessier

Το συμπέρασμα δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο έχει ασφαλώς μεγάλη σημασία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς η ένταση είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου. Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκαν πλήρως συντονισμένοι και είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου η Ελλάδα βρίσκει ευήκοα ώτα για όλες τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της. Αυτή η αίσθηση προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις και το πνεύμα των δύο συνομιλητών, όσο και από λεπτομέρειες – όπως είναι η γλώσσα του σώματος.

Η συμφωνία αποτυπώνεται σε τέσσερα κομβικά σημεία: Ασφάλεια (βλέπε αμυντική συνεργασία και ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο), ανάπτυξη-επενδύσεις, μεταναστευτικό και τέλος σε πολιτικό επίπεδο για τις κεντρικές επιλογές της Ευρώπης.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι πως θα μεταφραστεί πρακτικά αυτό το θερμό κλίμα, ενώ δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη η αποστολή μεγάλης δύναμης πυρός του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σε συνεννόηση με Ελλάδα – Κύπρο.

LUDOVIC MARIN VIA GETTY IMAGES
French President Emmanuel Macron (R) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis speak following their meeting at the Elysee Palace in Paris on January 29, 2020. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο για τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ΄ιδαιαν συνομιλιών των δύο ηγετών

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Μακρόν.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.

«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.

Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:

«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι’αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».

LUDOVIC MARIN VIA GETTY IMAGES
French president Emmanuel Macron (L) welcomes Greek Prime minister Kyriakos Mitsotakis before their meeting at the Elysee presidential Palace in Paris on January 29, 2020. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

 

Μητσοτάκης: Νέο πλαίσιο ελληνογαλλικής αμυντικής στρατηγικής

«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.

Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»

Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».

BENOIT TESSIER / REUTERS
French President Emmanuel Macron welcomes Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis at the Elysee Palace in Paris, France January 29, 2020. REUTERS/Benoit Tessier

Επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα

Κοινή δήλωση σχετικά με την ελληνογαλλική οικονομική εταιρική σχέση, υπέγραψαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Στη δήλωση προθέσεων σημειώνεται η διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και να προωθηθεί η ανάπτυξη των εκατέρωθεν επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ως πρόσθεση εντατικοποίησης των επενδύσεων γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα και να υποστηριχθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχοντας ως βάση τη συνεργασία της με την Bpifrance.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση αναφέρει τα εξής:

Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στον οικονομικό τομέα προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να προωθήσουν την ανάπτυξη των εκατέρωθεν επενδύσεων, έχοντας επίγνωση του επείγοντος χαρακτήρα της εφαρμογής μιας ομαλής μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Γαλλική Δημοκρατία στο πλαίσιο της συμφωνίας των Παρισίων και με στόχο την επίτευξη έως το 2050 μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών, που καταδεικνύονται μέσω ενός σημαντικού αποθέματος επενδύσεων, της παρουσίας άνω των 100 θυγατρικών εταιριών γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, κυρίως σε αυτόν της ενέργειας, της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, των υποδομών, των μεταφορών και του τουρισμού, δημιουργώντας άμεσα πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, έχοντας την προτροπή των επιχειρηματικών κοινοτήτων από την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, όπως καταδεικνύεται από τη διεξαγωγή στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου 2020 ενός σημαντικού Οικονομικού Φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνο-Γαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με τη συνδρομή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Παρισίων Île-de-France, της Επιτροπής Γάλλων Συμβούλων Εξωτερικού Εμπορίου Ελλάδας, του Business France και του MEDEF, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλώνουν την κοινή τους πρόθεση:

1. Να εντατικοποιήσουν τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αγρο-διατροφικής βιομηχανίας, του τουρισμού και των υποδομών, μέσα και από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στα μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα.

2. Να υποστηρίξουν τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία, ιδίως εκείνες με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

3. Να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης και απλοποίησης, αλλά και στους τομείς της φορολογίας, των τελωνείων και της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίοι θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ανάπτυξη επενδυτικών ευκαιριών.

4. Να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής της διμερούς τεχνικής συνεργασίας διερευνώντας στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, όπως είναι η γεωργία, το κλίμα και περιβάλλον, ο τουρισμός και το επιχειρηματικό περιβάλλον.

5. Να υποστηρίξουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχοντας ως βάση τη συνεργασία της με την Bpifrance.

6. Να διευκολύνουν τον προσδιορισμό ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ελληνο-γαλλική συνεργασία στους τομείς που καλύπτονται από την εν λόγω διευρυμένη τεχνική συνεργασία.

7. Να αναπτύξουν, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες μας, επί τη βάσει χαρτογράφησης τομέων κοινού ενδιαφέροντος.

8. Στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος, να ενισχύσουν την ελληνο-γαλλική συνεργασία για την υλοποίηση της φιλοδοξίας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Σύμφωνο, προσδιορίζοντας μία συμφωνία τομεακής συνεργασίας. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την κοινή επιθυμία των δύο κυβερνήσεων να ενισχύσουν τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην οικολογική μετάβαση της χώρας, ιδίως στους τομείς των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας, της απεξάρτησης των μεταφορών από τον άνθρακα και των αστικών υπηρεσιών. Στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, να ευνοήσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των αρμόδιων δημόσιων φορέων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα προστασίας και ανάπτυξης της Μεσογείου.

9. Επίσης, στόχο έχουν να ενισχύσουν την μεταφορά υπάρχουσας και ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης και της πράσινης χρηματοδότησης, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.

10. Στον τομέα του τουρισμού, να αναπτύξουν τη συνεργασία στον τομέα του θεματικού τουρισμού, ιαματικού, υγείας, γαστρονομικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών εταιρειών του τομέα, ιδίως σε θέματα αειφορίας.

11. Στον τομέα της γεωργίας, να ενισχύσουν τις κοινές θέσεις για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική, ιδίως μέσω της προάσπισης του προϋπολογισμού της, προκειμένου να στηρίξουν την αγρο-οικολογική μετάβαση των συστημάτων παραγωγής, την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και τη διάρθρωση των τομέων. Επιπλέον, τα μέρη συμφωνούν να δρομολογήσουν τεχνική συνεργασία για τη διάδοση νέων τεχνολογιών στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

12. Στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας, να εργαστούν για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηρίξουν τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς: σχεδιασμός, οικο-τεχνολογία, συνδεδεμένα ιατρο-τεχνολογικά προϊόντα.

13. Να μεριμνήσουν για την παρακολούθηση των δράσεων συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας δήλωσης, μέσω τακτικών συναντήσεων, με τη συμμετοχή των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών, δημόσιων και ιδιωτικών, των δύο χωρών με τη δέουσα προηγούμενη διαβούλευση και με τη διατήρηση τακτικών επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria