Καστελόριζο: Το Ορουτς Ρέις πλέει ανοιχτά του νησιού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - OlaDeka

Καστελόριζο: Το Ορουτς Ρέις πλέει ανοιχτά του νησιού στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο ανήμερα της ημέρας της κρίσης Ιμίων

Το ερευνητικό Ορούτς Ρέις πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο πλέει μόνο του, χωρίς συνοδευτικά πλοία και δεν διεξάγει κάποια έρευνα. Την ίδια ώρα παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό και σπεύδει στο σημείο η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς που «μαρκάρει στενά» το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ΥΠΕΘΑ και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Το Ορουτς Ρέις βρίσκεται βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, πραγματοποιεί αβλαβή διέλευση και η ελληνική φρεγάτα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δίπλα πλέουν δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία.

Επίσης στο σημείο βρίσκεται και το γαλλικό Σαρλ Ντε Γκωλ και ήταν αυτό που εντόπισε και το φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβάνου που μετέφερε τουρκικό οπλισμό στη Λιβύη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «βόλτα» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους γίνεται ανήμερα της μαύρης νύχτας της κρίσης των Ιμίων, που έλαβε χώρα στις 31 Γενάρη του 1996.

Κύκλοι του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria