Η Τουρκία στέλνει στρατιώτες στη Λιβύη: “Ελλάδα και Κύπρος απέτυχαν…” λέει ο Ερντογάν

Αρχική » Ελλάδα » Η Τουρκία στέλνει στρατιώτες στη Λιβύη: “Ελλάδα και Κύπρος απέτυχαν…” λέει ο Ερντογάν

Τούρκοι στρατιώτες στην Λιβύη: Ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχής της Μεσογείου.

Τούρκοι στρατιώτες στην Λιβύη:  Η Τουρκία ήδη στέλνει σταδιακά στρατό στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. “Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν”, είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. “Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να μετακινούνται στη Λιβύη για να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ σύμφωνα με το Russia Today, η Τουρκία προτίθεται να εγκαταστήσει επιχειρησιακό κέντρο στη Λιβύη. “Οι στρατιώτες μας αναχωρούν σταδιακά για τη Λιβύη. Θα συντονίσουν (τη δράση τους με την GNA) εκεί. Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη νόμιμη κυβέρνηση”, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Σκληρή απάντηση Ερντογάν στο Ριάντ

Η καταδίκη (της αποστολής Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη) εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας “δεν μας ενοχλεί, δεν μας νοιάζει, αντιθέτως εμείς τους καταδικάζουμε» (τους Σαουδάραβες)” δήλωσε ο Ερντογάν, στην ίδια συνέντευξη απαντώντας στην καταδικαστική ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα η Σαουδική Αραβία.

Σε αυτήν, καταδίκασε την “πρόσφατη κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας στη Λιβύη”. Το Ριάντ έκανε λόγο περί παραβίασης αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως “το βασίλειο θεωρεί ότι αυτή η τουρκική κλιμάκωση εγείρει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη και απειλή για την αραβική και περιφερειακή ασφάλεια”. Επίσης, κάνει λόγο για “επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μιας αραβικής χώρας” και “κατάφωρη παραβίαση των διεθνών αρχών και κανόνων”.

Απόσπασμα της συνέντευξης του τούρκου προέδρου

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια