Ερντογάν: Κρήτη και νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Την ίδια ώρα η ΕΕ ετοιμάζει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

Αρχική » Ελλάδα » Ερντογάν: Κρήτη και νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη της Λιβύης προκαλούν προβληματισμό. Και αυτό διότι ο Σουλτάνος βάζει στο κάδρο και την Ιταλία. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης, ενώ προδίκασε ξανά τη στάση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.

Από αυτό φαίνεται ότι η Ιταλία παίζει σε όλα τα ταμπλό γι αυτό και η σημερινή δήλωση του Τούρκου προέδρου εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Ελληνικές πηγές μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ανέφεραν πως η χώρα μας κατέστησε σαφές ότι θέλει να συμμετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη υπό τον ΟΗΕ. Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV η ανταποκρίτρια του σταθμού στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα με τη Μαρία Ψαρά, πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ενόχλησή του για τη μη κλήση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ενώ εμφανίστηκε δυσαρεστημένος επειδή απουσίαζε από το κείμενο συμπερασμάτων η μη ένταξη της ακύρωσης των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης. Μάλιστα όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του Open TV οι ελληνικές θέσεις ταυτίζονται περισσότερο με τις γαλλικές.

Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στη συνεδρίαση είπε ότι η Τουρκία πρέπει να υπολογιστεί σε ένα συνολικό σχέδιο. Παράλληλα ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι εργασίες για την επιβολή των στοχευμένων μέτρων κατά της Άγκυρας. Σημειώνεται πως ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών της Ε.Ε. εμφανίστηκε θετικός και μάλλον ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πλευρά.  

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια