Όταν πρωτοανακοινώθηκε η πρόθεση των Αμερικανών γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριδα) να εισαγάγουν το νομοσχέδιο EastMed Act, σε συνεργασία με τους ακτιβιστές του HALC, αντέδρασαν στη Λευκωσία οι «κομμουνιστές» του ΑΚΕΛ και υπόγεια οι δεξιοί του ΔΗΣΥ, αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.
Τους ενόχλησε μία αναφορά στη Ρωσία. Ως γνωστό, στο «Νησί των Αγίων», δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί βρίσκουν πάντα μία άκρη στη Μόσχα για να εξυπηρετούν τους ολιγάρχες. Στην Αθήνα, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ βοηθητική, διότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε νωρίς την αξία μίας στρατηγικής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και στην Ομογένεια, όπου εσχάτως εμφανίστηκαν και ψεκασμένοι του «Ξανθού Γένους», υπήρξαν επίσης αντιδράσεις. Οι γερουσιαστές και οι ακτιβιστές του HALC δεν έδωσαν σημασία και προχώρησαν δίνοντας απίστευτες μάχες εναντίον όσων αντιδρούσαν. Ανάμεσά τους βεβαίως πρώτοι-πρώτοι ήταν οι Τούρκοι, οι οποίοι κατάλαβαν νωρίς ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βασικά κτυπά τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.
Την Παρασκευή το βράδυ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στο Προεδρικό Αεροπλάνο Air Force One το νομοσχέδιο. Αυτό, και άλλα νομοσχέδια που επίσης υπέγραψε και θα υπογράψει, και άλλα που έρχονται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, έχουν χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.
Περιέχουν επίσης την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το τέλος των F-35 για την Τουρκία -που είναι μία μεγάλη νίκη της Ομογένειας- και την πρόνοια ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Αυτό απαιτεί το Κογκρέσο από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο κ. Τραμπ υπέγραψε λοιπόν αν και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε γραπτώς κάποιες αντιρρήσεις που δεν επηρεάζουν το νόμο. Δεν μπορεί να αποσύρει την υπογραφή του. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το νομοσχέδιο του, μας μίλησε για τον νέο πυλώνα που σχηματίζει η Αμερική στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.
Πιστεύει ότι για τις χώρες αυτές οι ευκαιρίες θα είναι πολύ μεγάλες: «Μια καινούργια μέρα θα ξημερώσει μετά την υπογραφή αυτού του νόμου και την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Και αυτό σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες για να χτίσουμε πάνω στις σχέσεις που έχουμε ήδη με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο που τώρα εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων, προχωρώντας σε ένα πλήθος σημαντικών σχέσεων. Στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία και είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε μια νέα δεκαετία».
Με τον κ. Μενέντεζ συζητήσαμε και το θέμα του άλλου νομοσχεδίου, που κατέθεσε με τον Τζιμ Ρις, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, και το οποίο υπερψηφίστηκε αναμένοντας τώρα την ετυμηγορία της Ολομέλειας της Γερουσίας. Αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του CAATSA, που τιμωρεί τις χώρες που συνεργάζονται στρατιωτικά με τη Ρωσία, αλλά και μία άλλη τιμωρία που αγγίζει τη διαφθορά της οικογένειας του Ερντογάν.
Ο γερουσιαστής αισθάνεται ότι θα υπάρξει μία καθυστέρηση λόγω της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύει ότι εάν φτάσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, η ήττα της Τουρκίας, αλλά και του Λευκού Οίκου θα είναι συντριπτική. Ο κ. Μενέντεζ δέχεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που βοήθησε τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να αντιληφθούν την ανάγκη για μια εναλλακτική στρατηγική. Όμως, θεωρεί ότι συμβαίνει και κάτι άλλο, που είναι ανεξάρτητο με την αντιαμερικανική στάση της Τουρκίας:
Ο γερουσιαστής είναι βέβαιος ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύει ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, όπως σημειώνει, «θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της σημασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ το γεγονός ότι μπορέσαμε να ενσωματώσουμε το EastMed Act στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προεδρικό βέτο.
Ανεξάρτητα από τις ανόητες αντιδράσεις στην Κύπρο, που έχουν να κάνουν βασικά με προσωπικά και κομματικά συμφέροντα, και όχι με τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου, πρέπει κανείς να δώσει σημασία στον γερουσιαστή Μενέντεζ που υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου καλύτερα και από τους δικούς μας πολιτικούς.
Αναδύεται, τόνισε, μία νέα μέρα για τη σημασία των χωρών που έχουν σχέση με τη νέα στρατηγική στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι ευχή όλων όσων συμμετείχαν σε αυτή τη μαζική προσπάθεια να υλοποιηθεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, και η Αμερική να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως ακριβώς το Ισραήλ, για το οποίο δηλώνει αφοσίωση στην ασφάλειά του. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, που βρίσκονται στο ναδίρ, οι Αμερικανοί μπορούν να εμπιστευθούν, εκτός του Εβραϊκού Κράτους, και την Αθήνα και την Λευκωσία. Με την υπενθύμιση, ότι έχουν και οι ΗΠΑ υποχρεώσεις… Όχι μόνο να απαιτούν.