Νέο τοπίο στις τηλεπικοινωνίες – Η πώληση Forthnet και Wind, η είσοδος VnD και οι κυβερνητικές πιέσεις για μείωση των τιμών

Υψηλές οι χρεώσεις δεδομένων στην Ελλάδα

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, με την πώληση της Forthnet και της Wind οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, με τις αλλαγές που συντελούνται στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και την συζήτηση που έχει ξεκινήσει – κατόπιν κυβερνητικών παρεμβάσεων – για τις υψηλές τιμές των  δεδομένων στην Ελλάδα.
Η πώληση τόσο της Forthnet όσο και της Wind αναμένεται να αλλάξουν άρδην το σκηνικό στην αγορά και να πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις από τις αρχές του νέου έτους, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου.
Ήδη η πώληση της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες στην Alter Ego βρίσκεται στην τελική ευθεία (κάποιοι μιλούν και για καθυστέρηση) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στην παρούσα φάση γίνεται ο τελικός έλεγχος των προς υπογραφή συμβάσεων.
Βεβαίως, η συμφωνία που θα υπογραφεί θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Με την απόκτηση της Forthnet ο Β. Μαρινάκης καθίσταται ηγέτης στις τηλεπικοινωνίες, στην συνδρομητική τηλεόραση αλλά και στην κινητή τηλεφωνία.
Ήδη η Nova, το συνδρομητικό κανάλι του Ομίλου έχει στις τάξεις της τις τρεις από τις τέσσερις ομάδες που αποτελούν το λεγόμενο «Big 4», δηλαδή ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όπως και την ΑΕΛ, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Πανιώνιο και τον Βόλο.
Δηλαδή, τις μισές ομάδες από τις 14 της Super League 1.
Kαι δεν είναι μόνο αυτό.
Με την απόκτηση της Forthnet βάζει «πόδι» και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ένα project που τρέχει στην παρούσα φάση σε συνεργασία με την Vodafone.
Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ήτοι στις 11 του μήνα, θα κριθεί ποιοι θα διεκδικήσουν τη Wind καθώς κατατίθενται μη δεσμευτικές προσφορές από ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν την εταιρία και συγκεκριμένα το 95% των μετοχών που κατέχουν η Golden Tree Asset Management  και η Cyrus Capital Partners.
Η εταιρία κλείνει το 2018 με EBITDA που θα υπερβεί τα 135 εκ ευρώ και θεωρείται λογική μια προσφορά με πολλαπλασιαστή EBITDA στα επίπεδα του 7 δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ αν και αυτό που θα μετρήσει είναι τα αποτελέσματα του 2020 καθώς η διαδικασία θα διαρκέσει μερικούς μήνες και οι επενδυτές θα αγοράσουν μελλοντικά αποτελέσματα έχοντας σαφή ένδειξη για τις επιδόσεις του 2020.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε επενδυτικά funds έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον στη διαδικασία που τρέχει η JP Morgan και κάποια εξ αυτών έχουν προχωρήσει και σε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για τις κυβερνητικές προθέσεις σε σχέση με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Υψηλές οι χρεώσεις δεδομένων στην Ελλάδα

Ένας νέος κύκλος συζητήσεων έχει ανοίξει στην αγορά για τις υψηλές χρεώσεις των δεδομένων στην Ελλάδα, μετά και την πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές προς τα κάτω.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ το κόστος χρήσης κινητού στη χώρα μας είναι μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε προ φόρων και μεγαλύτερο μετά την επιβολή των φόρων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην δέκατη θέση με βάση το υψηλότερο κόστος πριν την επιβολή ειδικού τέλους και ΦΠΑ και στην έκτη θέση μετά την επιβολή του.
Σύμφωνα, πάντως με τα στοιχεία της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα των κρατών – μελών της ΕΕ, μέσω των εκθέσεων για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 χωρών για το 2019».
Οι εκπρόσωποι πάντως των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας φαίνονται θετικοί στο ενδεχόμενο μείωσης των τιμών στην περίπτωση που υπάρξει αντιμετώπιση της βαριάς φορολογίας που επιβάλλεται.

Ελένη Μπότα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria