Ρόμπερτ Μενέντεζ: Το EastMed Act τορπιλίζει τα σχέδια του Ερντογάν

Αρχική » Ελλάδα » Ρόμπερτ Μενέντεζ: Το EastMed Act τορπιλίζει τα σχέδια του Ερντογάν

«Μια νέα ημέρα ξημερώνει μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις χώρες που αποτελούν τον πυλώνα της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο», εκτιμά ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών

Όταν πρωτοανακοινώθηκε η πρόθεση των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) να εισαγάγουν το νομοσχέδιο EastMed Act, σε συνεργασία με τους ακτιβιστές του HALC, αντέδρασαν στη Λευκωσία οι «κομμουνιστές» του ΑΚΕΛ και υπόγεια οι δεξιοί του ΔΗΣΥ αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Τους ενόχλησε μια αναφορά στη Ρωσία. Ως γνωστόν, στο «Νησί των Αγίων» δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί βρίσκουν πάντα μια άκρη στη Μόσχα για να εξυπηρετούν τους ολιγάρχες.

Στην Αθήνα η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ βοηθητική, διότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάλαβε νωρίς την αξία μιας στρατηγικής συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και στην Ομογένεια, όπου εσχάτως εμφανίστηκαν και ψεκασμένοι του «Ξανθού Γένους», υπήρξαν επίσης αντιδράσεις. Οι γερουσιαστές και οι ακτιβιστές του HALC δεν έδωσαν σημασία και προχώρησαν δίνοντας απίστευτες μάχες εναντίον όσων αντιδρούσαν. Ανάμεσά τους βεβαίως και οι Τούρκοι, οι οποίοι κατάλαβαν νωρίς ότι το εν λόγω νομοσχέδιο βασικά χτυπά τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα. Τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οδηγείτο για υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό και άλλα νομοσχέδια που επίσης θα υπογράψει, και άλλα που έρχονται μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, έχουν χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα.

Περιέχουν επίσης την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το τέλος των F-35 για την Τουρκία -που είναι μια μεγάλη νίκη της Ομογένειας- και την πρόνοια ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το νομοσχέδιό του, μας μίλησε για τον νέο πυλώνα που σχηματίζει η Αμερική στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Πιστεύει ότι για τις χώρες αυτές οι ευκαιρίες θα είναι πολύ μεγάλες: «Μια καινούργια μέρα θα ξημερώσει μετά την υπογραφή αυτού του νόμου και την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Και αυτό σημαίνει τεράστιες ευκαιρίες για να χτίσουμε πάνω στις σχέσεις που έχουμε ήδη με την Ελλάδα αλλά και με την Κύπρο που τώρα εντάχθηκε σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες μέσω της άρσης του εμπάργκο όπλων, προχωρώντας σε ένα πλήθος σημαντικών σχέσεων. Στον τομέα της ενέργειας η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Επομένως, είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία και είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουμε μια νέα δεκαετία». Με τον κ. Μενέντεζ συζητήσαμε και το θέμα του άλλου νομοσχεδίου, που κατέθεσε με τον Τζιμ Ρις, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, και το οποίο υπερψηφίστηκε αναμένοντας τώρα την ετυμηγορία της Ολομέλειας της Γερουσίας. Αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του CAATSA, που τιμωρεί τις χώρες που συνεργάζονται στρατιωτικά με τη Ρωσία, αλλά και μια άλλη τιμωρία που αγγίζει τη διαφθορά της οικογένειας του Ερντογάν. Ο γερουσιαστής αισθάνεται ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση λόγω της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πιστεύει ότι εάν φτάσει στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, η ήττα της Τουρκίας αλλά και του Λευκού Οίκου θα είναι συντριπτική.

Ο κ. Μενέντεζ δέχεται ότι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που βοήθησε τους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον να αντιληφθούν την ανάγκη για μια εναλλακτική στρατηγική. Ομως θεωρεί ότι συμβαίνει και κάτι άλλο, που είναι ανεξάρτητο από την αντιαμερικανική στάση της Τουρκίας: Ο γερουσιαστής είναι βέβαιος ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της σημασίας που έχουν η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ για τη νέα στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα υπάρξει προεδρικό βέτο

Πιστεύει ότι ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας απόλυτα ιδανικός σύμμαχος, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, όπως σημειώνει, «θα χρειαζόμασταν και πάλι μια νέα στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο. Και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό της σημασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ το γεγονός ότι μπορέσαμε να ενσωματώσουμε το EastMed Act στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προεδρικό βέτο.

Ανεξάρτητα από τις ανόητες αντιδράσεις στην Κύπρο, που έχουν να κάνουν βασικά με προσωπικά και κομματικά συμφέροντα, και όχι με τα στρατηγικά συμφέροντα της Κύπρου, πρέπει κανείς να δώσει σημασία στον γερουσιαστή Μενέντεζ που υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου καλύτερα και από τους δικούς μας πολιτικούς. Αναδύεται, τόνισε, μια νέα μέρα για τη σημασία των χωρών που έχουν σχέση με τη νέα στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ευχή όλων όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη μαζική προσπάθεια να υλοποιηθεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και η Αμερική να αντιμετωπίσει την Ελλάδα και την Κύπρο όπως ακριβώς το Ισραήλ, για το οποίο δηλώνει αφοσίωση στην ασφάλειά του. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, που βρίσκονται στο ναδίρ, οι Αμερικανοί μπορούν να εμπιστευθούν, εκτός του Εβραϊκού Κράτους, και την Αθήνα και τη Λευκωσία. Με την υπενθύμιση ότι έχουν και οι ΗΠΑ υποχρεώσεις… Οχι μόνο να απαιτούν.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια