Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Δεν έχουμε κοινά σύνορα με την Τουρκία, να ακυρωθεί η συμφωνία

Αρχική » Ελλάδα » Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Δεν έχουμε κοινά σύνορα με την Τουρκία, να ακυρωθεί η συμφωνία

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης έκανε λόγο για μία παράνομη συμφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, στο επίσημο έγγραφο, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτηρίζει ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και καλεί τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας.

Εξηγεί δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».

Πρόκειται, εξηγεί, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης,  συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ, προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

Διπλωματικός πυρετός

Την ίδια ώρα, διπλωματικός πυρετός επικρατεί σε Ελλάδα και Κύπρο, με την Αθήνα να επιδιώκει διεθνοποίηση του ζητήματος και τη Λευκωσία να ξεκινάει «διπλωματική εκστρατεία» για αποτροπή νέων δεδομένων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., έκανε λόγο για ένα «ανυπόστατο μνημόνιο συνεργασίας»

«Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» επεσήμανε, παράλληλα.

Στο μεταξύ, για την Τρίτη στις 13:30, έχει συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια