Δεκέμβριος: Ένα καράβι φορτωμένο γιορτές - OlaDeka

Δεκέμβριος: Ένα καράβι φορτωμένο γιορτές

Αν είχε εφευρεθεί εορτόμετρο για να καταγράφει τους 12 μήνες του χρόνου αυτός που θα έσπαγε κάθε ρεκόρ θα ήταν με διαφορά ο Δεκέμβριος!!! Ένα πραγματικό καράβι φορτωμένο γιορτές. Η αυλαία ανοίγει στις 4/12 με την Αγιά Βαρβάρα και τελειώνει στις 31/12 με την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!!! Ο αγαπημένος μήνας των παιδιών. Άλλωστε τρεις εβδομάδες διακοπές από τις σχολικές δραστηριότητες μόνο αμελητέα ποσότητα δεν την λες!!! Ο μήνας της γέννησης του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού!!! Η κορυφαία στιγμή του Χριστιανισμού!!! Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο των ανθρώπων με βασική αποστολή να διδάξει τον λόγο του Θεού, να υποφέρει, να βασανιστεί, να καταδικαστεί ώστε με την σταύρωση, την ανάσταση, και την ανάληψη του εις τους ουρανούς να λυτρώσει τους θνητούς από τις αμαρτίες τους και να χαρίσει την αιωνία ζωή!!!

Δεκέμβριος ο μήνας που τα σπίτια, οι χώροι εργασίες και τα σχολειά φορούν την γιορτινή στολή τους!!! Άλλωστε για να μπει κανείς στο πνεύμα των Χριστουγέννων θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα στο περιβάλλον που ζει τις περισσότερες ώρες της μέρας!!! Το Ελληνικό έθιμο αναφέρει για στολισμό καραβιού αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε υιοθετήσει με μεγάλη επιτυχία το ξενόφερτο του ελάτου!!! “Ω έλατο ω έλατο μ’ αρέσεις πως μ’ αρέσεις.” Δεκέμβριος ο μήνας της γουρουνοχαράς… Όσοι εκτρέφουν γουρούνια καταλληλότερη περίοδος από τον μήνα Δεκέμβριο για να αδράξουν τους καρπούς δεν υπάρχει Τσιγαρίδα, ψωμάκι, κόκκινο κρασί Συνδυασμός κόλαση!!! Πολλοί θα έλεγαν και λίγο χιονάκι έξω από το παράθυρο αλλά με δεδομένο πως η ατμόσφαιρα έχει υποστεί βάρβαρες ανθρώπινες παρεμβάσεις τίποτα πλέον δεν θεωρείται ως δεδομένο.

Δεκέμβριος με ένα παραδοσιακό έθιμο που οι ρίζες του για την Κορησό χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κόλιεντες η Κόλεντες το σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο στις 23/12 ξενυχτάμε τον νεογέννητο Χριστό ενώ στις 06: 00 π.μ. το ξημέρωμα της παραμονής των Χριστουγέννων ανάβουμε την μεγάλη φωτιά (μπάμπα) ώστε να ζεσταθεί ο μικρός Ιησούς!!! Από νωρίς το απόγευμα κάθε γειτονιά έχει στήσει το δικό της καμίνι με την παρουσία πλουσίων εδεσμάτων!!! Όλες οι κόλεντες έχουν μια μικρή η μεγάλη ιστορία να σου διηγηθούν αλλά οι πιο γηραιές στον οικισμό μας είναι της γειτονιάς του Γκούση και εκείνη της γειτονιάς του Ρίντου!!! Σε όλη την Ελλάδα οι μικροί μας φίλοι λένε τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων με μοναδική εξαίρεση τον οικισμό μας (Κορησός) που τα παιδιά καλαντούν ανήμερα του παραδοσιακού αυτού εθίμου (23/12)!!!

Ο Δεκέμβριος εν τέλει αφήνει μια χαρούμενη νότα στην ατμόσφαιρα έχει όμως κρυμμένη και μια μικρή μελαγχολία. Πολλοί σκέφτονται πόσα πράγματα και γεγονότα περάσαν στην πορεία των χρόνων που ίσως θα μπορούσαν να είχαν μια διαφορετική κατάληξη… Κανένας δεν κατάφερε να γυρίσει τον χρόνο πίσω όμως ώστε με ένα σφουγγάρι να σβήσει τις δυσάρεστες αποχρώσεις του χθες!!! Στο ξενοδοχείο του Δεκεμβρίου όποιος μένει στα δωμάτια του παρελθόντος, χάνει την ευκαιρία να ανακαλύψει τις υπέροχες σουίτες κάποιου άλλου ορόφου. Η μονή λύση είναι το νήμα του Δεκεμβρίου να το πιάσει οποιοσδήποτε από εκεί που ξεκινά να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον…

Γεια σου Δεκέμβριε λεβέντη!!!

Θέμελης Αναστάσιος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria