«Καμπανάκι» από το Ταμείο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.
Προς τα κάτω αναθεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας τις χώρες να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση μεγάλης ύφεσης.
Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος, από 1,3% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,9%.
Για το 2020 και το 2021 προβλέπεται ανάπτυξη στο 1,4% από το αρχικό 1,5% και για τα δύο χρόνια. Η επιβράδυνση αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς η κρίση στον τομέα μεταποίησης του μπλοκ μπορεί να μετακυλιστεί στον τομέα υπηρεσιών λόγω της παρατεταμένης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Γερμανία και Ιταλία οι αιτίες της ύφεσης
Η επιβράδυνση οφείλεται κυρίως στην αναιμική ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και τη στασιμότητα στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ανέφερε το ΔΝΤ, αναθεωρώντας πτωτικά τις προηγούμενες προβλέψεις του και για τις δύο χώρες.
Η Γερμανία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό μόνο 0,5% φέτος, σε σχέση με 0,8% που ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του 2018.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, παρά τις καλύτερες των αναμενόμενων εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η χώρα αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος, αντί για 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Αιτία ανησυχίας και το Brexit
Παρότι το σενάριο απομακρύνεται, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλούσε εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη Βρετανία όσο και την ΕΕ.
Στην περίπτωση ενός συντεταγμένου Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος και 1,4% την επόμενη χρονιά. Το 2018 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,4%.