Στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών στέκεται ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, μιλώντας στο Sputnik, χαρακτηρίζοντας «λογικές τις αντιδράσεις των κατοίκων στην ενδοχώρα».
Λογικές χαρακτηρίζει ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, τις αντιδράσεις των κατοίκων που έχουν ξεσηκωθεί στην ενδοχώρα ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Μιλώντας στο Sputnik, καταγγέλλει την υποβάθμιση της Βασιλίτσας, από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που λειτουργούν ως δομές φιλοξενίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα
«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι τα ελληνικά νησιά δε δύνανται να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις ροές προσφύγων που αυξάνονται αλματωδώς. Δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος. Θα πρέπει να γίνει μια διαχείριση από εμάς, καθώς, όπως φαίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει, αυτή τη στιγμή, να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Δε δείχνει διατεθειμένη να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το πρόβλημα», λέει στο Sputnik, ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης.
Μιλώντας για πολυσύνθετο πρόβλημα, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να ξεκαθαριστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης, ενώ, τονίζει ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ στη διαχείριση του προσφυγικού.
«Τίθεται θέμα και εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας λόγω της ελεύθερης διακίνησης. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους. Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση των ανθρώπων αυτών μέσα στις κοινωνίες», λέει χαρακτηριστικά.
Επισημαίνει, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλάνο διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτότητα και τον τόπο καταγωγής των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα. Η εγκατάσταση των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό του κάθε νομού, χωρίς, όπως λέει ο κύριος Πάτσης, να επηρεάζονται οι τοπικές οικονομίες.
«Είμαστε λαός δημοκρατικός και φιλόξενος. Αυτό, όμως, δε θα πρέπει να επηρεάσει καθόλου τη λειτουργία της δικής μας χώρας. Δεν μπορεί η εγκατάσταση προσφύγων να γίνει σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, επηρεάζοντας την πρώτη βιομηχανία της χώρας μας», τονίζει, ενώ προσθέτει ότι είναι λογικές οι αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές που δέχονται μετανάστες.
Μέγιστο λάθος των ξενοδόχων: Διώχνουν τουρίστες, φέρνοντας μετανάστες
«Είναι δυνατόν να δεσμεύσουμε μια ολόκληρη περιοχή και να καταδικάσουμε την οικονομία της, προς όφελος κάποιων μόνο ιδιωτών επιχειρηματιών, λύνοντας το πρόβλημα επιφανειακά»; Αναρωτιέται ο κύριος Πάτσης, εξηγώντας ότι μια περιοχή που είναι άκρως τουριστική, υποβαθμίζεται από τους ξενοδόχους που φέρνουν μετανάστες. «Προτιμούν την εύκολη λύση. Θα κλείσουν το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, φέρνοντας μόνο μετανάστες», λέει χαρακτηριστικά, και προσθέτει: «Οι ξενοδόχοι δεν ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα, αν όχι όλα, πεντάστερα ξενοδοχεία στη Βασιλίτσα έχουν μετανάστες. Λίγοι ιδιώτες ωφελούνται, όσο η τοπική κοινωνία παρακμάζει».
Κάνοντας λόγο για απαξίωση μιας ολόκληρης βιομηχανίας, συνεχίζει:
«Πάρα πολλοί επιχειρηματίες της περιοχής μας χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκά προγράμματα και δανειοδοτήθηκαν από τράπεζες, προκειμένου να χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, στη Βασιλίτσα που λειτουργεί και το χιονοδρομικό κέντρο. Καλώς ή κακώς, δεν πήγαν καλά κι αυτή τη στιγμή έχουν χρέη. Αντί να κάνουν έναν αγώνα να αναβαθμίσουν την περιοχή και να προσελκύσουν τουρισμό, κάτι το οποίο είναι επίπονο, κοστοβόρο κι απαιτεί ειδικές γνώσεις, προτίμησαν την εύκολη λύση, να φέρνουν μόνο μετανάστες. Συνάπτουν συμβάσεις, απευθείας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες είναι διάρκειας από 6 μήνες έως και 2-3 χρόνια. Χωρίς να κοπιάζουν καθόλου, παίρνουν χρήματα, ποσά ιδιαιτέρως μεγάλα απ’ ότι ακούω, και σώζουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι μέγιστο λάθος των ξενοδόχων διότι τα ξενοδοχεία δε φτιάχτηκαν για να γίνουν κέντρα φιλοξενίας», καταλήγει ο κύριος Πάτσης.