Π.Φ.Π.Ο: «Να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις για έναν διαρκώς φθίνοντα κλάδο» - OlaDeka

Π.Φ.Π.Ο: «Να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις για έναν διαρκώς φθίνοντα κλάδο»

«Διεθνής Παρασκευή Χωρίς Γούνα»- 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.

Ελπίζουμε να μη χρειαστούν πολλές μέρες ακόμα που ως «Καθιερωμένες παγκοσμίως ημέρες» θα χρειάζεται να υπενθυμίσουν και να ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους  για τα δεινά εκατομμυρίων ζώων  που αιχμαλωτίζονται, εκτρέφονται, ζουν βασανιστικά και θανατώνονται βίαια για τη γούνα τους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως στο σύγχρονο κόσμο όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν κατακριτέες τέτοιες παραγωγικές δραστηριότητες για την παραγωγή προϊόντων πολυτελείας.

Άλλωστε 16 χώρες έχουν καταργήσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ή βρίσκονται σε σταδιακή κατάργηση, ενώ προτεινόμενα νομοσχέδια απαγόρευσης εκτροφής έχουν ήδη κατατεθεί στις : Εσθονία, Ιρλανδία, Λιθουανία,  Ουκρανία, Πολωνία, Βουλγαρία. Πόλεις  όπως το Δυτικό Χόλυγουντ, το Μπέρκλεϋ, το Σαν Φρανσίσκο, καθώς και η Πολιτεία της  Καλιφόρνια έχουν απαγορεύσει την πώληση γούνινων προϊόντων. Και η πρόοδος συνεχίζεται.

Αλλά και στο χώρο της μόδας, τον κατ’ εξοχήν χώρο χρήσης της φυσικής γούνας άλλοτε, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Γνωστοί ξένοι οίκοι μόδας, αλλά και διάσημοι Έλληνες σχεδιαστές έχουν εξαιρέσει τη χρήση φυσικής γούνας από τις δημιουργίες τους, ενώ σε όλο και περισσότερες «Εβδομάδες Μόδας» που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, εξαιρούν τη φυσική γούνα η/και το δέρμα ως υλικό.

Εκτός του ηθικού ζητήματος, τον κώδωνα κινδύνου χτυπά έντονα και το περιβαλλοντικό ζήτημα , με επώνυμες έρευνες επιστημόνων να τεκμηριώνουν και υπογραμμίζουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις της όλης διαδικασίας παραγωγής και κατεργασίας γουνοδερμάτων, στην υγεία των ανθρώπων και στο περιβάλλον.

Η πραγματικότητα δε, έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα των ερευνών, με περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα να βγαίνουν στη δημοσιότητα, στις περιοχές που δραστηριοποιούνται με τέτοιες επιχειρήσεις, με προσωρινές σφραγίσεις βυρσοδεψείων για λόγους μόλυνσης και κινδύνου για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση χημικών ουσιών.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, και στη χώρα μας, να σταματήσουμε να οπισθοδρομούμε και η Ελληνική Πολιτεία να περάσει άμεσα στη σταδιακή κατάργηση της γούνας και των εκτροφείων.

Είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας εναλλακτικών παραγωγικών ή άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ώστε οι άνθρωποι που στηρίζουν τα εισοδήματά τους σε τέτοιες δραστηριότητες ή που απασχολούνται σε τέτοιες επιχειρήσεις να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να σταματήσουν οι κρατικές επιδοτήσεις για έναν διαρκώς φθίνοντα κλάδο, καθώς άλλωστε οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως πισωγύρισμα δεν υπάρχει, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης κι Ανασυγκρότησης να έχει αποφασίσει τον Απρίλιο του 2019, την κατάργηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τον κλάδο από το 2020, «Environmental and Social Policy, Appendix 1: EBRD Environmental and Social Exclusion List”.

Στη χώρα μας  άλλωστε 8 στους 10 Έλληνες πολίτες λένε ΟΧΙ στην παραγωγή γούνας και στην επιδότηση των γουνεμπόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση  που έγινε από τη  METRON ANALYSIS για λογαριασμό της ΜΚΟ VeGaia.

Η καθημερινή τεχνολογική πρόοδος προσφέρει άφθονες εναλλακτικές -ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που είναι και φιλικές στο περιβάλλον-  και τίποτα  δεν δικαιολογεί την εμμονή σε βάναυσες τακτικές και την ανήθικη πρόκληση βασανισμού και θανάτωσης εκατομμυρίων ζώων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ [Π.Φ.Π.Ο]

20900869_319087075168743_3464924533472403448_o

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria