Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα του προγράμματος ενδοεπιχειρησιακής επιτάχυνσης V-Exelerate που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά 22 & 23 Νοεμβρίου 2019 στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», το οποίο ευγενικά παραχωρήθηκε από τον πρόεδρο, Αποστόλη Τσούκα. Με πολύ ενδιαφέρον τόσο επιχειρήσεις από την διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Αλβανίας αλλά και νέοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν σε ένα δυναμικό πρόγραμμα διαχείρισης καινοτομίας και απόκτησης γνώσεων και δεξιοτήτων στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Ο κ. Μπακούρος, Καθηγητής του Τμήματος Διασυνοριακής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος δήλωσε ότι το πρόγραμμα ACCEL δίνει μια ευκαιρία ανασύνταξης των δυνάμεων των μικρών επιχειρήσεων για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματός τους. Ο κ. Σαββίδης ως εισηγητής στην ημερίδα και ως Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς δήλωσε ότι η τοποθεσία που βρίσκεται τόσο η Καστοριά όσο και το Εκθεσιακό Κέντρο σε συνδυασμό με την ιστορία της γούνας και την τεχνογνωσία και τις ικανότητες των παραγωγών δίνουν τη δυνατότητα για υλοποίηση νέων καινοτόμων προϊόντων. «Η ευκαιρία που δίνεται σε συνεργασία με τους διοργανωτές της ημερίδας είναι πολύ σημαντική προκειμένου να εξελιχθεί το προϊόν, σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε αυτό το κομμάτι της δραστηριότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαββίδης.
Για τις επιχειρήσεις (ανεξαρτήτου κλάδου) τα οφέλη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω της καινοτομίας και της δημιουργίας νέων προϊόντων που είναι ελκυστικά για χρηματοδότηση είτε από την ίδια την επιχείρηση είτε από άλλες πηγές. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στο κλάδο της γούνας οι ομάδες εργασίας θα ενισχυθούν από νέους σχεδιαστές μόδας. Εγγραφές για επιχειρήσεις: https://forms.gle/WrgBJ1jRSYPL6m968
Για τους νέους επιστήμονες τα οφέλη περιλαμβάνουν: α) απόκτηση εμπειρίας σε πραγματικές επιχειρησιακές συνθήκες, β) συν-δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών που παρουσιάζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων, γ) αξιολόγηση της επιχειρηματικής ευκαιρίας με τη βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων, δ) ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και γνώσεων στην καινοτομία και ανάπτυξη της ικανότητας αναγνώρισης επιχειρηματικών ευκαιριών και η διεκδίκησή τους. Εγγραφές για νέους επιστήμονες: https://forms.gle/a7MhQTQ2LNg4a6zk8
Στους συμμετέχοντες θα παρέχεται εκπαίδευση μέσω θεματικών σεμιναρίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση η οποία θα πραγματοποιείται σε προγραμματισμένες εβδομαδιαίες συναντήσεις. Κάθε ομάδα οφείλει να ολοκληρώνει τους στόχους που θα θέτονται για κάθε επόμενη εβδομάδα και θα ορίζονται σε συμφωνία με τους μέντορες και τους συμμετέχοντες. Όλες οι συναντήσεις και τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά.
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν:
Δρ. Παρασκευή Γκιούρκα, Υπεύθυνη Προγράμματος V-Exelerate, [email protected], 6973256134.
Καθ. Ιωάννης Μπακούρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος ACCEL, [email protected]. 2461056660
Η πρωτοβουλία ACCEL, V-Exelerate, Ανάπτυξη νέων, καινοτόμων προϊόντων υλοποιείται στο πλαίσιο του διασυνοριακού έργου ACCEL – Corporate Innovations for existing ventures και υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το Κέντρο για την ανάπτυξη και εκδημοκράτηση των οργανισμών (AL), το εμπορικό επιμελητήριο Αργυροκάστρου (AL) και Αλβανικό Δίκτυο για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση (AL). Το έργο ΑCCEL χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREGIPAII, Greece – Albania 2014-2020 και υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”.