Μπάμπης Μακρίδης: «Θλίψη πάνω από τη λίμνη»

ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ «ΟΙΚΤΟΣ», ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΠΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ…

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Μπάμπης Μακρίδης: «Θλίψη πάνω από τη λίμνη»

«Θλίψη πάνω από τη λίμνη. Οι προβολές του PITY / Oíktos στον τόπο καταγωγής μου Καστοριάς. 14 Νοεμβρίου-20 Νοεμβρίου στο City Center Cinemas. Φωτογραφία από το αρχείο μου. 35 mm μαύρο και λευκό 1987.» …γράφει ο Μπάμπης Μακρίδης ανακοινώνοντας την προβολή της ταινίας του στην Καστοριά από όπου κατάγεται.

Φωτογραφία από flix
Φωτογραφία από flix

Θα μπορούσε κανείς άνετα να βγει από τον ενημερωτικό χαρακτήρα της αλληγορίας που δένει τη φωτογραφία με την ταινία του Καστοριανού Μπάμπη Μακρίδη και να ψυχαναλύσει σουρεαλιστικά αλλά δυστυχώς συνάμα με απαράμιλλο ρεαλισμό, το μελανό παρόν και το ζοφερό μέλλον αυτής της όμορφης μεν, δύστυχης δε περιοχής, που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι είναι εθισμένη στη θλίψη. Σε τέτοιο βαθμό που είναι να αναρωτιέσαι, μήπως για την έμπνευση του καστοριανού δημιουργού του «Οίκτος», ευθύνεται και η καταγωγή του…Οπότε:

Της Καστοριάς της πάει πολύ η θλίψη. Αλλά και ο εθισμός σε αυτήν…

Με τον Μπάμπη Μακρίδη έχουμε συνεργαστεί ένα φεγγάρι. Από πολύ παλιά «ανακάτωνε» τον περίγυρο του χωρίς όμως…οίκτο. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν σήμερα με αυτό το post του, αντιλαμβάνεται πόσο εύστοχος γίνεται. Σαν να έκανε αυτή την ταινία εξαιτίας και ειδικά για την Καστοριά…

O «Οίκτος» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του Μπάμπη Μακρίδη μετά το «L». Είναι η ιστορία ενός άνδρα που νιώθει χαρούμενος μόνο όταν είναι δυστυχισμένος, ενός άνδρα εθισμένου στη θλίψη. Γραμμένη όπως και το «L» από τον ίδιο τον σκηνοθέτη και τον Ευθύμη Φιλίππου, η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό του Sundance, του Ρότερνταμ, αλλά και μια σειρά ακόμη φεστιβάλ του κόσμου και τώρα έρχεται και στην ιδιαίτερη πατρίδα του δημιουργού.

Ο ήρωας της ταινίας δεν δέχεται τη δυστυχία των άλλων παρά μόνο τη δική του, κι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία.

Σας θυμίζει κάτι;

Πέτρος Σμιξιώτης

 

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια