ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΝΕΟ Δ/Σ ΣΤΗ ΔΕΔΑ

ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΝΕΟ Δ/Σ ΣΤΗ ΔΕΔΑ

Έντονο οικονομικό, πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο φαίνεται ότι έχει η υπόθεση της ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στα Γρεβενά, έργο για το οποίο ερίζουν ΔΕΔΑ και Edil Hellas.

Από τη μια πλευρά, ο -εκλεγμένος με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ- δήμαρχος Γρεβενών κ. Γ. Δασταμάνης υποστηρίζει ότι οι σχετικές προεργασίες από την πλευρά της ΔΕΔΑ, στη βάση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με το Δήμο και τον απελθέντα Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη και κατόπιν της σχετικής αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί και τα έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Σε αυτή τη βάση, εκδηλώνει την ανησυχία του για ενδεχόμενες καθυστερήσεις, σε περίπτωση που το έργο τελικά αναληφθεί από άλλη εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόσφατα εκλεγμένος – με την υποστήριξη της ΝΔ- περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης πρότεινε πριν από λίγο καιρό, σε ευρεία σύσκεψη για τα έργα ΕΣΠΑ, την ανάθεση του έργου στην Edil Hellas, με βασικό επιχείρημα το μειωμένο κόστος.

Σύμφωνα με καταγγελίες του δημάρχου Γρεβενών, ο κ. Κασαπίδης φέρεται αποφασισμένος να μη δώσει τα 12 εκατ. που απαιτούνται για το έργο, στη βάση των σχεδιασμών που έχουν γίνει με τη ΔΕΔΑ, παρότι το 1 εκατ. έχει ήδη δεσμευτεί στη Διαχειριστική Αρχή. Η αντιπρόταση Κασαπίδη είναι ότι τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό θα πάνε σε άλλες δράσεις του Δήμου.

Η αντιδικία μεταξύ των δυο πλευρών είναι έντονη και καμία δε φαίνεται να έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα.

Η πλευρά του περιφερειάρχη φέρεται να προετοιμάζει ανοιχτή συζήτηση για να φανεί ποια επιλογή θα καταστήσει το έργο πιο φτηνό και την ολοκλήρωσή του πιο γρήγορη, έχοντας παράλληλα το «ατού» του ελέγχου της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Η πλευρά του δημάρχου φέρεται διατεθειμένη να θέσει άμεσα το ζήτημα στο ΥΠΕΝ, προκειμένου ο Κ. Χατζηδάκης να δώσει άμεσα λύση και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα θα ζητήσει και από τη ΡΑΕ να τοποθετηθεί περί του αν η Edil δύναται να λάβει αντίστοιχη έγκριση με αυτή που έχει ήδη στα χέρια της η ΔΕΔΑ για το σχεδιασμό του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι στη γειτονική Δεσκάτη ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Θ. Καράογλου εγκαινίασε στα τέλη Αυγούστου την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, έργο το οποίο έχει αναλάβει η Edil Hellas.

Στ. Μωσσέ: Σε πλήρη ανάπτυξη το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ 2019-2023 – Στόχος μας η έλευση του αερίου σε 35 νέες πόλεις της χώρας

stefania_mosse_deda

Εντωμεταξύ λίγο πριν αλλάξει διοίκηση η ΔΕΔΑ, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος καΣτεφανία Μωσσέ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στη ΔΕΔΑ:

«Σε ό,τι αφορά την α΄ φάση του προγράμματος, προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης έργων κατασκευής δικτύων διανομής και συνδέσεων σε 18 πόλεις στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ωριμάζει η β΄ φάση του προγράμματος με αντίστοιχα έργα σε 17 πόλεις στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 142 εκατ. ευρώ.»

Λίγες μέρες μετά έχουμε νέο Δ/Σ στη ΔΕΔΑ που οι κακιές γλώσσες λένε ότι έρχεται «φορτσάτο» για να εξυπηρετήσει τις νέες ιδέες και εντολές για το σκηνικό του μεγάλου παζαριού που έχει ήδη ξεκινήσει…

Ήδη τοπικά ΜΜΕ που βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση με γραφεία των νέων αυτοδιοικητικών της Δ. Μακεδονίας βιάζονται να αναδείξουν την …ανικανότητα της κρατικής ΔΕΔΑ, ενώ λίγες μέρες πριν η μέχρι τότε αντιπρόεδρος όπως γράψαμε παραπάνω, επιβεβαίωνε ότι ο προγραμματισμός για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία προχωρά κανονικά…Θα δούμε σόδομα και γόμορα και με το νόμο, θυμηθείτε το.

Νέο ΔΣ της ΔΕΔΑ – Πρόεδρος ο Β. Κοτρώνης, διευθύνων σύμβουλος ο Μ. Τσάκας

fotografia_m._tsakas

Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Α.Ε. Πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Κοτρώνης, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος ορίστηκε ο κ.  Μάριος Τσάκας.

Ειδικότερα, η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της ΔΕΔΑ Α.Ε. έχει ως εξής:

Εκτελεστικός Πρόεδρος: Βασίλειος Κοτρώνης

Διευθύνων Σύμβουλος: Μάριος Τσάκας

Αντιπρόεδρος: Ανδρέας Μουντράκης

Μέλη:

Άγγελος Κόκοτος

Αλεξία Τροκούδη

Θεόδωρος Δόντσιος

Αντώνης Πανταζής

Νικολέτα Αθανασοπούλου, (Εκπρόσωπος Εργαζομένων)

Ακολουθούν τα σύντομα βιογραφικά σημειώματα του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Βασίλειου Κοτρώνη και του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Μάριου Τσάκα.

Δρ. Μάριος Τσάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη «Χημεία και Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» και Διδακτορικό Δίπλωμα του ιδίου Πανεπιστημίου στην «Οργάνωση και Διοίκηση». Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε διεθνή και εγχώρια επιστημονικά περιοδικά.

Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (2008-2009), Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γλυφάδας (2014-2018) και επί σειρά ετών Επιστημονικός Σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (2004-2008). Διετέλεσε Συντονιστής της Ελληνικής επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος «Health in Action 2013-2015», σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης στους χώρους των συμβουλευτικών υπηρεσιών και πληροφορικής. Εργάστηκε, επίσης, στο Εργαστήριο Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α  ως Επιστημονικός Συνεργάτης.

Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ., του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Σ.Α, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε Α.Ε).

Είναι εκλεγμένο μέλος στην Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενώσεως Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ.).

Βασίλης Χ. Κοτρώνης

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Ο Βασίλης Κοτρώνης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικονομικό τμήμα του ΕΚΠΑ,  στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα Τεχνοοικονομικά (ΜΒΑ).

Από το 1999 δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών δημόσιων και ιδιωτικών έργων καθώς και στον τομέα του Real Estate. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης και διαχειριστής δύο (2) τεχνικών επιχειρήσεων.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών μέλος της Διοικούσας και της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε., ενώ έχει εκπροσωπήσει το Τ.Ε.Ε. στις  γενικές συνελεύσεις της FEANI (European Federation of National Engineering Assosiations). Παράλληλα, έχει διατελέσει μέλος Τεχνικών Συμβουλίων και Επιτροπών Διαγωνισμού Δημοσίων Έργων, εκπροσωπώντας το Τ.Ε.Ε. καθώς  και τις εργοληπτικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα, υπήρξε μέλος κατά τη διετία 2008-2009 της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.).

Γεννήθηκε το 1975 και είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Βλάσση και πατέρας δύο παιδιών.

Πληροφορίες από άρθρα του https://energypress.gr/

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια