ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - OlaDeka

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Κας ΚΩΣΤΑΡΕΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΙΣ 14/11/2019

Διαβήτης  – 4 μύθοι και  1 αλήθεια

1ος μύθος Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί διαβήτη.

ΛΑΘΟΣ

Η κατανάλωση ζάχαρης, δεν προκαλεί διαβήτη. Ο διαβήτης οφείλεται είτε στην έλλειψη ινσουλίνης είτε σε προβλήματα που σχετίζονται με τη δράση της ινσουλίνης στον οργανισμό.

20ς μύθος Όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν λιγότερους υδατάνθρακες.

ΛΑΘΟΣ

Το ποσοστό των υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνει ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη ημερησίως, είναι το ίδιο με ένα άτομο που δεν έχει διαβήτη, εκπαιδεύοντας όμως το άτομο με διαβήτη για το είδος και την σωστή κατανομή των υδατανθράκων , πετυχαίνει σταθερή καμπύλη γλυκόζης όλο το 24ωρο.

3ος μύθος Ο βαθμός επεξεργασίας και ο τρόπος μαγειρέματος δεν επηρεάζουν τις τιμές του σακχάρου.

ΛΑΘΟΣ

Ένα μήλο που καταναλώνεται ως χυμός παράγει μια εντελώς διαφορετική γλυκαιμική απάντηση (πιο αυξημένη) συγκριτικά με ένα μήλο που θα καταναλωθεί ολόκληρο με τη φλούδα του, παρόλο που περιέχουν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. Εάν καταναλωθεί σε μορφή πουρέ θα δώσει μια γλυκαιμική απάντηση ενδιάμεση με αυτή του χυμού και του ολόκληρου φρούτου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδατάνθρακες από το χυμό απορροφούνται πιο γρήγορα επειδή βρίσκονται σε ένα ελεύθερο διάλυμα, παρά όταν βρίσκονται εγκλωβισμένοι με φυτικές ίνες στο φρούτο ή σε ένα τύπο πουρέ – πολτού φρούτων.

Τα όσπρια ,φακές ,φασόλια, αρακάς κτλ. διατηρούν άθικτο το κυτταρικό τους τοίχωμα ακόμη και μετά το μαγείρεμα όπου έχουν υποστεί υψηλή θερμική επεξεργασία. Τα τρόφιμα ή γεύματα που παρασκευάζουν οι βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες χρησιμοποιούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έχουν μεγαλύτερη γλυκαιμική απάντηση συγκρινόμενα με αυτά τα τρόφιμα ή γεύματα που παρασκευάζονται στο σπίτι.

4ος μύθος Μπορώ να καταναλώνω μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης αφού δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου.

ΛΑΘΟΣ Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών είναι η ίδια και στα άτομα με διαβήτη δηλαδή θα πρέπει να καλύπτει το 15-20% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών.

Προσοχή χρειάζεται σε ασθενείς με συνυπάρχουσα νεφρική νόσο.

Τέλος  Η μοναδική αλήθεια είναι η ισορροπία ινσουλίνης, φαρμάκων , διατροφής και άσκησης.

3η Υ.Π.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΕΝ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΡΕΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria