Αντικαπνιστικός νόμος: Ο Μητσοτάκης κηρύσσει σήμερα την εφαρμογή του

Στους δρόμους οι «ράμπο» με τα μπλοκάκια

Αρχική » Ελλάδα » Αντικαπνιστικός νόμος: Ο Μητσοτάκης κηρύσσει σήμερα την εφαρμογή του

Με τον πιο επίσημο τρόπο σβήνει σήμερα η Ελλάδα το τσιγάρο στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος.

Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης και προστασίας από τον καπνό ειδικά στις νεανικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για να περιορισθεί η αντίληψη του καπνίσματος στη χώρα μας.

Οι έλεγχοι

Ήδη πάντως έχει ξεκινήσει το σαφάρι των ελέγχων για το κάπνισμα ειδικά στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Οι ελεγκτές μεταξύ αυτών και αστυνομικοί, σαρώνουν την αγορά προκειμένου να εντοπίσουν τους παρανομούντες.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες οπότε και αναμένεται να χαλάσει ο καιρός, ώστε να διαπιστωθεί εάν και τους χειμερινούς μήνες θα τηρηθεί ο νέος νόμος. Μέχρι στιγμής εξάλλου οι καπνιστές περιορίζονται σε πολλά καταστήματα σε εξωτερικούς ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εξαιτίας της καλοκαιρίας που επικράτησε.

Το crash test φυσικά αναμένεται να είναι τον χειμώνα.

Για όσους δεν …συγκρατηθούν, πρόστιμα προβλέπονται τόσο για τους καταστηματάρχες (έως 10.000 ευρώ μέχρι αφαίρεση άδειας) αλλά και στους ίδιους τους καπνιστές (από 200 ευρώ τα πρόστιμα).

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο, έστω κι αν μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν θα δοθεί τελικά το 20% των προστίμων στους αστυνομικούς που θα κάνουν τους ελέγχους.

Τσουχτερά πρόστιμα

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους χώρους οι οποίοι έχουν υγειονομικό ενδιαφέρον, στους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, τους σταθμούς των μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας, καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, παραμένει το πρόστιμο των 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή τον προϊστάμενο, εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ.

Σε σχέση με την κατηγορία των κέντρων επιφάνειας άνω των 100 τ.μ.,  το προστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή, οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.

Αναφορικά με τα νυχτερινά καταστήματα διασκέδασης και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ., τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Επίσης, ο νόμος δεν χαρίζεται σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους μαζεύονται ανήλικοι, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κ.λπ., αφού το πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αρχίζει καμπάνια ενημέρωσης εντός της εβδομάδας, καθώς και την ενεργοποίηση του τηλεφωνικού αριθμού 1142 για επώνυμες καταγγελίες αναφορικά με περιστατικά παραβίασης του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια