Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

«Προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας

Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία και τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 04-10-2019 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μετά από σχετική πρόσκληση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειου Μιχελάκη και τη συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Όπως σημείωσε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασίλειος Μιχελάκης κατά την έναρξη της σύσκεψης «ο σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η προετοιμασία φορέων και υπηρεσιών προς την κατεύθυνση πρόληψης και αποτροπής εισόδου της νόσου στην περιοχή από τη γειτονική Βουλγαρία, – αλλά και οποιουδήποτε άλλου θέματος χρειαστεί να αντιμετωπιστεί άμεσα από κοινού-, στα πλαίσια οργάνωσης και τήρησης μιας κοινής γραμμής διαχείρισης του θέματος και θωράκισης του κλάδου της χοιροτροφίας».

Επισημαίνεται ότι στον ελλαδικό χώρο δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία αποτελεί ιογενή ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος των κυνηγών, θηροφυλάκων και δασοφυλάκων στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου ενώ αναλυτική ενημέρωση για τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου έγινε από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Τονίστηκε δε ιδιαιτέρως η αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας από τους χοιροτρόφους στις εκμεταλλεύσεις τους καθώς και των κυνηγών λόγω της άμεσης επαφής τους με το περιβάλλον που ζουν οι αγριόχοιροι αλλά κυρίως του χειρισμού-καθαρισμό του θηράματος.

Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης από τα Δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης των συνεργείων δίωξης των αγριόχοιρων σύμφωνα με την σχετική Υπουργική απόφαση και ότι επιτρέπεται το κυνήγι αγριόχοιρων εκτός ρυθμιστικής θήρας μέχρι της 30-9-2020, ενώ όροι και προϋποθέσεις ισχύουν μόνο εντός των ΚΑΖ (Καταφύγια Άγριας Ζωής). Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε τον υψηλό βαθμό συνειδητοποίησης που έχουν επιδείξει οι κυνηγοί για το θέμα και την άμεση ανταπόκρισή τους μέσα από της οργανώσεις τους στην κοινή προσπάθεια προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Μια άλλη παράμετρος που τέθηκε στη σύσκεψη και αποφασίστηκε να ληφθεί άμεση μέριμνα σε συνεργασία με τους Δήμους, αφορούσε στο φαινόμενο της ελεύθερης και ανεπιτήρητης χοιροτροφίας. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των Δήμων για τον συντονισμό της δράσης εντοπισμού των κατόχων και καταγραφής του αριθμού των ελεύθερων χοίρων.

Στα συμπεράσματα της σύσκεψης συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών για την αποτελεσματική ενεργοποίηση και εφαρμογή ενός σχεδίου αποτροπής εισόδου της νόσου στην περιοχή, όπως η άμεση καταγραφή των οικόσιτων χοίρων από τους Δήμους και τις Τοπικές Κοινότητες και αποστολή των στοιχείων αυτών στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής για την παροχή οδηγιών-συμβουλών προς τους κατόχους τους, η υπόδειξη από τους Δήμους Χώρων Υγειονομικής Ταφής για τη δημιουργία των οποίων μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος για την έγκριση των όρων καθώς και η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων των κυνηγών για τον χειρισμό των θηραμάτων και τον ασφαλή ενταφιασμό των σπλάχνων τους (με τη χρήση χλωρίνης, ασβέστη κλπ).

Στη σύσκεψη τέλος συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των τεσσάρων Π.Ε. και των Τμημάτων Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του Δήμου Κοζάνης, της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ, εκπρόσωποι χοιροτροφικής μονάδας στα Σέρβια Κοζάνης, εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής Κοζάνης και εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Συλλόγων Κοζάνης, Άργους Ορεστικού, Γρεβενών, Δεσκάτης, Εορδαίας και Βελβεντού.

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria