Η διάσωση άγριων ζώων (wildlife) που διατρέχουν κίνδυνο απαιτεί ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων, πολύ διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων.
Με επιτυχία έχουν υλοποιηθεί Εκπαιδευτικές Συναντήσεις της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα όπως Βόλο, Λάρισα, Νέα Πέραμο, Κομοτηνή, Αιγάλεω, Αργυρούπολη, Κόρινθο, Χίο, Άγιο Δημήτριο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κηφισιά, Κορωπί, Κέρκυρα, Μέγαρα, Λαμία, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Ανάβυσσο, Κεφαλλονιά, κ.λπ.
Για την υλοποίηση της επόμενης εκπαιδευτικής συνάντησης, επιλέχτηκε η όμορφη Καστοριά, στη Δυτική Μακεδονία, που γιορτάζει και την προσκοπική της εκατονταετία!
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην φιλόξενη εστία των Προσκόπων Καστοριάς από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 16:00 μ.μ. μέχρι την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 13:30 και οι συμμετέχοντες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τα λιμναία οικοσυστήματα.
Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και αποσκοπεί, με συμμετοχικές παρεμβάσεις, στην περισυλλογή των τραυματισμένων ή ορφανών θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Το σχέδιο υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, κ.λπ.
Επειδή ο εξοπλισμός, ο βαθμός χειρισμού, ο τύπος εγκλωβισμού και το επίπεδο φροντίδας που λαμβάνει ένα άγριο ζώο μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, στις εκπαιδεύσεις καλούνται να συμμετέχουν Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π., μέλη Προσκοπικών Δικτύων, μέλη Ε.Κ.Σ. και μέλη Ε.Π.Π., που επιθυμούν να ενταχθούν στην Πανελλήνια Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής.
Όσοι και όσες από τους παραπάνω επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση, από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Καστοριά, στις 23 και 24.11.2019, πρέπει να στείλουν: ΟΝΟΜΑ, ΕΠΩΝΥΜΟ, ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΣΤΟ Σ.Ε.Π., ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ, ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΠΛΟΥΖΑΣ στην Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος [email protected] έως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.
Η εκπαίδευση για τη Διάσωση της Άγριας Ζωής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άγριο ζώο που έχει ανάγκη ή για οποιονδήποτε εμπλέκεται στη διάσωση των ζώων. Οι Πρόσκοποι πάντοτε φροντίζουν για την προστασία της «άγριας ζωής» και δρουν για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 14 ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, 15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ και 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ.
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 14: ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ, 15: ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ