Αυτός είναι ο απόηχος και το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο

Οι απαντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών απηχούν τη θέση των ΗΠΑ για τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε δυο ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο του OPEN TV και του hellasjournal.comΜιχάλη Ιγνατίουαπάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεών του.

Στο πρώτο σκέλος, ο Μάικ Πομπέο ρωτήθηκε αν κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Aνατολική Μεσόγειο και ποια ήταν η απάντησή του στο αίτημα για συμβολή των ΗΠΑ σε αυτή τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το δεύτερο ερώτημα αφορούσε πώς η αγορά των S-400 από την Τουρκία σημαίνει κυρώσεις και γιατί δεν έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv το βράδυ του Σαββάτου, ο Μιχάλη Ιγνατίου τόνισε πως ο Αμερικανός υπουργός ήταν προετοιμασμένος για τις παραπάνω ερωτήσεις οι οποίες του τέθηκαν, ενώ οι απαντήσεις Πομπέο απηχούν τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προς τον Μιχάλη Ιγνατίου έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ ο δημοσιογράφος σημείωσε πως τόσο Αμερικανοί όσο και Γάλλοι έχουν συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ τα οποία και θα προσπαθήσουν να προασπίσουν μόνο με διπλωματικά μέτρα.

 Τα νέα δεδομένα στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ) που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 1990, με τους Αμερικανούς να αποκτούν έκτοτε παρουσία στη βάση της Σούδας. Η επικαιροποίηση της συμφωνίας κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι προκλήσεις στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια, όπως, άλλωστε, έχουν αλλάξει και πολλά από τα δεδομένα αναφορικά με τη «διασπορά» της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας εντός των ελληνικών συνόρων.

Πομπέο: Απαράδεκτες οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Με το νέο πρωτόκολλο τροποποίησης, ουσιαστικά θεσμοποιείται αποκτώντας νομικό πλαίσιο η παρουσία και δράση των Αμερικανών, πέρα από τη Σούδα, όπου επίσης αναμένονται εξελίξεις, και σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Αλεξανδρούπολη. Στη Λάρισα υπάρχουν σταθμευμένα αμερικανικά UAVs και στο Στεφανοβίκειο αναμένονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Όσο για την Αλεξανδρούπολη, εκείνη αποκτά ρόλο κόμβου για τη μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής κατά παράκαμψη της Τουρκίας, ενώ συνολικότερα η Ελλάδα έχει στα μάτια της Ουάσιγκτον κομβικό θέση για τη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Το σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι μέσα από το νέο αναθεωρημένο παράρτημα της συμφωνίας, οι Αμερικανοί θα μπορούν στο μέλλον να χρηματοδοτήσουν με δικά τους κονδύλια την ανάπτυξη υποδομών στις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κυρίως της κεντρικής Ελλάδας όπου εκείνοι θα έχουν παρουσία. Με δεδομένο δε ότι η αμερικανική παρουσία θα είναι στις συγκεκριμένες περιοχές περιοδική, οι όποιες εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πομπέο στο «Νιάρχος»: «Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε»

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Μάικ Πομπέο από την κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε με τον ίδιο ως ομιλητή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στο «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος», το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκουν την εφαρμογή της, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Πρόσθεσε πάντως ότι η χώρα του θα συνεχίσει να προσπαθεί να πείσει την Τουρκία ότι οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Αντιδράσεις τουρκικού Τύπου: Παράπονα Μητσοτάκη σε Πομπέο για Μεσόγειο

Επιπλέον, απέφυγε να συνδέσει την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και το γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στον αγωγό EastMed και τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πλήρη εκμετάλλευσή του.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις επενδύσεις, ο κ. Πομπέο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα και μάλιστα σε διάφορους τομείς, όπως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της νέας γενιάς (5G). Όπως είπε, θα πρέπει να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία και υπογράμμισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει με τον τρόπο του και μηνύματα προς τη Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Κίνα. Για τη Ρωσία τόνισε ότι υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών και για το Ιράν ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας μάλιστα σε έκρηξη του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά δε την Κίνα και με αφορμή επενδύσεις της στην Ελλάδα (π.χ. Cosco-ΟΛΠ), τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «τις σωστές αποφάσεις».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria