Πηγές Ερντογάν για επιστολή Τραμπ: Την απορρίψαμε και την πετάξαμε στα σκουπίδια

Αρχική » Κόσμος » Πηγές Ερντογάν για επιστολή Τραμπ: Την απορρίψαμε και την πετάξαμε στα σκουπίδια

Όχι μόνο δεν έδωσε καμία σημασία ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά την απαξίωσε πλήρως.

Πηγές της τουρκικής προεδρίας είπαν πως όταν ο Ερντογάν έλαβε την επιστολή Τραμπ, όχι μόνο την απέρριψε, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια.

«Η επιστολή είχε ημερομηνία 9 Οκτωβρίου… Την έχουμε αρνηθεί, την πετάξαμε στα σκουπίδια, η καλύτερη απάντηση μας είναι η επιχείρηση που ξεκίνησε» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές κοντά στον πρόεδρο Ερντογάν.

Στην επιστολή του, ο Τραμπ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να λύσω ορισμένα από τα προβλήματά σου… Η ιστορία θα σε κρίνει ευνοϊκά εάν ενεργήσεις με τρόπο δίκαιο και ανθρώπινο. Θα σε αντιμετωπίζει για πάντα σαν τον διάβολο αν τα πράγματα πάνε άσχημα… Μην παριστάνεις τον σκληρό! Μη γίνεσαι ανόητος!»

Την επιστολή αποκάλυψε χθες βράδυ το Fox Business Network.

Τραμπ για τις συγκρούσεις στο έδαφος της Συρίας

Την ίδια ώρα ο Τραμπ δήλωνε ότι “οι στρατιώτες μας δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των συγκρούσεων, όπως και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, καθώς δύο χώρες μάχονται για τον έλεγχο εδαφών κι αυτό δεν έχει να κάνει με εμάς”.

Ο ίδιος, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Οβάλ Γραφείο με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επιστροφή στις ΗΠΑ, των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε ξένα πολεμικά μέτωπα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ταχθεί κατά των “πολέμων χωρίς τέλος,” παρά την σκληρή κριτική που δέχεται από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν και πάλι στην περιοχή, ενώ μερικές από αυτές θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο Ιράκ.

“Παρατηρώ την κατάσταση στα τουρκικά σύνορα με την Συρία, να είναι στρατηγικά ευφυής για τις ΗΠΑ,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

“Η Συρία μπορεί να έχει κάποια βοήθεια από την Ρωσία και αυτό είναι καλό. Υπάρχει πολλή άμμος,” δήλωσε ο ίδιος αργότερα.

“Έτσι, έχεις την Συρία και έχεις και την Τουρκία. Θα διαφωνήσουν και ίσως πολεμήσουν. Αλλά οι [στρατιώτες] μας δεν θα σκοτωθούν για αυτό,” είπε ο πρόεδρος Τραμπ.

Αναλαμβάνοντας δράση την προηγούμενη εβδομάδα μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε ξαφνικά την εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιήσουν οι ΗΠΑ κατά την τελευταία πενταετία στην (συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας).

Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου εξέθεσε σε κίνδυνο τους Κούρδους της Συρίας, μέσω της απομάκρυνσης 50 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (αρχικά) και στην συνέχεια, με την αποχώρηση συνολικού αριθμού περίπου 1.000 Αμερικανών στρατιωτών.

“Αυτό είναι ένα λάθος χειρότερο από αυτό που είχε κάνει ο πρόεδρος [Μπαράκ] Ομπάμα,” όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ το 2011, σημείωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που είναι συνήθως μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την σφοδρή πολιτική αντίδραση που προκαλεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η αναφερόμενη απόφαση του προέδρου Τραμπ, αλλά και σε μία κίνηση για να αναδείξει τις προσπάθειες του ίδιου για τον τερματισμό των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, έδωσε στην δημοσιότητα μία επιστολή του προέδρου Τραμπ προς τον πρόεδρο Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου στην οποία έγραφε: “Μην είσαι σκληρός” και μην “είσαι ανόητος,” απευθυνόμενος στον Ερντογάν.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια