Ομιλία Νίκου Λυγερού στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστοριέων Νέας Υόρκης

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ομιλία Νίκου Λυγερού στο Πολιτιστικό Κέντρο Καστοριέων Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και στους συσχετισμούς «οικονομία και πολιτική», «στρατηγική και ενέργεια» εστιάστηκε η ομιλία του Νίκου Λυγερού, η οποία έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 11 Οκτωβρίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια».

Η ομιλία διοργανώθηκε από την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και τους συλλόγους Καστοριέων «Ομόνοια», Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και Χειμαριωτών, που όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Δημήτρης Φιλιππίδης είναι μέλη της Παμμακεδονικής Ενωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκατό περίπου ομογενείς, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος, ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης, πρόεδροι και στελέχη άλλων ομογενειακών συλλόγων.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την ομιλία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης, Δημήτρης Φιλιππίδης, στην εναρκτήρια ομιλία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Συλλόγου Καστοριέων στα συλλαλητήρια και γενικότερα στον αγώνα για το θέμα του ονόματος, καθώς επίσης και για τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και των Χειμαρριωτών που, όπως επεσήμανε, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου εντάχτηκαν στους κόλπους της Παμμακεδονικής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» Δήμος Σιώκης καλωσόρισε τον ομιλητή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι παραβρέθηκαν δύο πρώην πρόεδροι, ο Πολ Νάνος και ο Βασίλειος Ζήσης, καθώς επίσης και άλλα στελέχη.

Αν και στις αφίσες της εκδήλωσης αναφερόταν ότι η ομιλία του Νίκου Λυγερού θα εστιάζονταν “στο Μέλλον του Ελληνισμού», εν τούτοις ο ομιλητής επέλεξε να εστιάσει την προσοχή του πασίγνωστο θέμα της ΑΟΖ, στο οποίο έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες διαλέξεις που έχει κάνει στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, το Βορειοηπειρωτικό, το Κυπριακό και τα άλλα εθνικά ζητήματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δήμος Σιώκης, πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”, Δημήτρης Φιλιππίδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης και ο ομιλητής Νίκος Λυγερός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Δήμος Σιώκης, πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριέων “Ομόνοια”, Δημήτρης Φιλιππίδης, πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης και ο ομιλητής Νίκος Λυγερός. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις, οι οποίες εστιάστηκαν στο κεντρικό θέμα της ομιλίας, την ΑΟΖ, καθώς επίσης και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι «η Συμφωνία δεν είναι ούτε οριστική, ούτε διεθνής» και μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι μια διμερής συμφωνία, ανάμεσα σε δυο χώρες.  Εκκρεμεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.  Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν προχωρήσει σε αναγνώριση.  Επίσης, εάν παρατηρήσετε, η Συμφωνία δεν τηρείται άμεσα από τις δυο χώρες».

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια