«Δια χειρός»: Ο Νίκος Πιστικός μιλάει για την τέχνη της μινιατούρας των καστοριανών εκκλησιών κι αρχοντικών

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » «Δια χειρός»: Ο Νίκος Πιστικός μιλάει για την τέχνη της μινιατούρας των καστοριανών εκκλησιών κι αρχοντικών

Ο Νίκος Πιστικός για τη ζωή του και την τέχνη του

Η καφέ ξύλινη πόρτα του αρχοντικού είναι μισάνοιχτη και διακρίνεται η αυλή του. Το αίθριο με τα αναρριχώμενα φυτά τυλιγμένα στις βάσεις του, το μαγκανοπήγαδο, και το κάρο μέσα στο υπόστεγο συνθέτουν την εικόνα. Ακριβώς απέναντι φαίνεται η πίσω πλευρά ενός ακόμη αρχοντικού, με το χρώμα του τοίχου να έχει σκουρύνει από το νερό που τρέχει επάνω του και προέρχεται από το νεροχύτη της κουζίνας. Το στενό πλακόστρωτο δρομάκι σκιάζουν οι προεξοχές των αρχοντικών κατά μήκος του δρόμου στο τέλος του οποίου ξεπροβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα αρχοντικά της Καστοριάς.

Θα μπορούσε να είναι μια βόλτα στα στενά σοκάκια της παλιάς Καστοριάς, στη συνοικία Ντολτσό. Πρόκειται, όμως, για ένα από τα έργα-μακέτες του Νίκου Πιστικού. Μόλις τα αντικρίζεις, το μυαλό ταξιδεύει σε άλλη εποχή. Είναι τόσο ζωντανά με λεπτομέρειες, θαρρείς και παρακολουθείς από ψηλά μια πραγματική πόλη στην καθημερινότητά της. Κι όμως, είναι φτιαγμένα από γύψο στο χέρι από έναν άνθρωπο που έχει τη Καστοριά στην καρδιά του.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τσουρτσούλας

Βίντεο: Συνέντευξη στον Σωκράτη Μουτίδη


Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια