Έτοιμος ο Τραμπ να «κατεβάσει» τον διακόπτη στην τουρκική οικονομία (vid)

Αρχική » Κόσμος » Έτοιμος ο Τραμπ να «κατεβάσει» τον διακόπτη στην τουρκική οικονομία (vid)

Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση «σκληρών» μέτρων από τις ΗΠΑ, όπως είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του OPEN TV

Συνεχίζεται η… παράνοια του ενοίκου του Λευκού Οίκου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να λάβει «σκληρά» μέτρα κατά των Τούρκων. Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουάσινγκτον, μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην αμερικανική πλευρά και υποστήριξε πως είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν τα μέτρα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ασφυκτική πίεση της τουρκικής οικονομίας.

Ο Τραμπ βρίσκεται σε συνομιλίες με τον γερουσιαστή Γκράχαμ και άλλα μέλη του Κογκρέσου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέλη των Δημοκρατικών με σκοπό την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο για τις αποφάσεις, αλλά μπορεί να επιδιωχθεί και πρόσθετη νομοθεσία. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη κίνηση υπάρχει μεγάλη συναίνεση, ενώ, όπως είναι φυσικό, η Τουρκία ζητά να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Μιούτσιν είναι ο αρμόδιος που θα ανακοινώσει τις κυρώσεις όταν και όποτε αποφασιστούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ανέφερε μάλιστα πως «η κυβέρνηση θα τιμωρήσει την Τουρκία» και πρόσθεσε πως ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να υπερασπιστούν τους Κούρδους. «Προειδοποιήσαμε τους Τούρκους» συνέχισε και αποκάλυψε πως «ο Τραμπ μου έδωσε εντολή να “¨κατεβάσω τα ρολά της τουρκικής οικονομίας” και μπορούμε να το κάνουμε αυτό τη στιγμή που μας δώσει την εντολή».

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία. Τη σχετική ανακοίνωση έχει κάνει ήδη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ. Ο Έσπερ δήλωσε στο «Face the Nation» ότι τα στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα έχουν βρεθεί μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του SDF.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη βία. «Και έτσι βρισκόμαστε(…) έχουμε τις δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων που προχωρούν, και είναι μια πολύ αβάσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Έσπερ.

«Έτσι, μίλησα με τον πρόεδρο χθες το βράδυ, μετά από συζητήσεις με την υπόλοιπη εθνική ομάδα ασφαλείας και ξεκινήσαμε μια σκόπιμη απόσυρση δυνάμεων από τη βόρεια Συρία». Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν την εντολή να επιστρέψουν τα πυρά, ο κ. Έσπερ είπε ότι τα στρατεύματα των Η.Π.Α. «Έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και θα την εκτελέσουν αν χρειαστεί».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια