Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα οι περιοχές που οι τουρίστες έμειναν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, περιγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Πότε θα αποχωρήσουν οι τουρίστες και πώς θα πληρωθούν τα ξενοδοχεία.
Σε αναβρασμό βρίσκεται από τα ξημερώματα η ταξιδιωτική βιομηχανία και τουρισμός μετά την πτώχευση της Thomas Cook, της αρχαιότερης ταξιδιωτικής εταιρίας στον κόσμο, που μετά από 178 χρόνια ζωής σταμάτησε την λειτουργία της, αφήνοντας δισεκατομμύρια σε χρέη, περισσότερους από 22.000 υπαλλήλους στο δρόμο, βαριά σύννεφα στον ελληνικό Τουρισμό και περισσότερους από 600.000 τουρίστες που πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Στη χώρα μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 50.000 τουρίστες εκ των οποίων πάνω από 20.000 μόνο στην Κρήτη. Μιλώντας στο News 24/7 ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης υπολόγισε την “χασούρα” για τους ξενοδόχους του νησιού στα 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι δεδουλευμένα και μετά το κανόνι της Thomas Cook δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Το 80% των ξενοδόχων της Κρήτης συνεργάζεται με την Thomas Cook
“Το 80% των ξενοδόχων της Κρήτης συνεργάζεται με την Thomas Cook, άρα τα χρήματα που χάνονται είναι πάρα πολλά. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε πώς τα ξενοδοχεία θα χάσουν 80 με 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία είναι δεδουλευμένα και δεν πρόκειται να εισπραχθούν” επισημαίνει. Αυτό συμβαίνει διότι ο πελάτης που ταξίδευε μέσω της εταιρείας, αρχικά έμενε στο κατάλυμα και το ξενοδοχείο πληρωνόταν περίπου 3 μήνες μετά την αποχώρηση.
“Οι τουρίστες θα αποχωρήσουν σταδιακά και οργανωμένα μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Για αυτό το διάστημα οι ξενοδόχοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί ο ασφαλιστικός φορέας θα καλύψει αυτά τα έξοδα και θα πληρωθούν” συμπληρώνει ο κ.Χαλκιαδάκης.
Βέβαια, αυτή η κάλυψη είναι “σταγόνα στον ωκεανό” αφού οι ξενοδόχοι πέρα από το “φέσι” πρέπει να υπολογίσουν ως απώλεια και τις κρατήσεις που ακυρωθούν για φέτος στην Κρήτη που η τουριστική περίοδος παρατείνεται λόγω του καλού καιρού αλλά κυρίως ήδη πρέπει να αναζητήσουν άμεσα νέες συνεργασίες με tour operators που θα καλύψουν το τεράστιο κενό που αφήνει στην αγορά η Thomas Cook.
Σύμφωνα επίσης με τον κ.Χαλκιαδάκη το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν για το θέμα συσκέψεις στο Υπουργείου Τουρισμού για τη στήριξη του κλάδου με την πρώτη πρόταση που πέφτει στο τραπέζι να είναι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ, με το επιχείρημα ότι αφού οι ξενοδόχοι δεν θα εισπράξουν, τουλάχιστον να μην κληθούν να υποβάλουν φόρο. “Είναι νωρίς ακόμη να πούμε προτάσεις. Θα γίνουν συσκέψεις και συναντήσεις και θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Η απαλλαγή από τον φόρο είναι μία πρώτη ιδέα” μας λέει.
Ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το “τσουνάμι”. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το “τσουνάμι”, καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.
Ο επαναπατρισμός έχει ήδη ξεκινήσει
Την πανελλαδική διάσταση του θέματος δίνει στο News 24/7 και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος επισημαίνει πως στο επίκεντρο του προβλήματος δεν βρίσκεται μόνο η Κρήτη.
“Πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα το πρόβλημα είναι εντονότερο γιατί αυτά τα νησιά δουλεύουν με πτήσεις τσάρτερ με την Βρετανική Thomas Cook, όμως η εταιρεία έχει βραχίονες σε Γερμανία, Κάτω Χώρες και Σκανδιναβία και για αυτούς τους ταξιδιώτες το τοπίο ακόμη είναι θολό. Και βρισκόμαστε σε μία στάση αναμονής. Ο επαναπατρισμός των ανθρώπων έχει ξεκινήσει και αυτό είναι που προέχει. Τα χρήματα που χάνουν οι ξενοδόχοι θα τα διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη γίνει μία πρώτη συζήτηση για τη λήψη μέτρων όπως η μη πληρωμή του φόρου διαμονής και των ασφαλιστικών εισφορών αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι”.
Ξενοδοχειακό επιμελητήριο: Χρειάζεται ψυχραιμία
Η πτώχευση της Thomas Cook είναι μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε σε συντονισμό και με άλλα υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση, σε δύο βασικές κατευθύνσεις : Τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων τουριστών και τη στήριξη των ξενοδοχείων που πλήττονται άμεσα από την κατάρρευση της Thomas Cook. Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα.
ΣΕΤΕ: Δυσάρεστη εξέλιξη, απαιτεί γρήγορη αντιμετώπιση
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) επισημαίνοντας πως χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της δυσάρεστης αυτής εξέλιξης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.”