Η καινοτομία της πάει… της Θεσσαλονίκης - OlaDeka

Η καινοτομία της πάει… της Θεσσαλονίκης

Τέσσερα πρότζεκτ για τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας βάζουν τη Θεσσαλονίκη στον αστερισμό των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων και φέρνουν νέες δουλειές και προοπτικές ανάπτυξης.

Μια νέα εποχή ανοίγεται για τη Θεσσαλονίκη που φλερτάρει πλέον ούτε με, ούτε με δύο αλλά με τέσσερα κέντρα καινοτομίας που θα φέρουν στην πόλη νέες δουλειές αλλά κυρίως καινούργιες προοπτικές ανάπτυξης.

Αρχή με Pfizer

pfizer_1.jpg

Την αρχή έκανε ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer που ανακοίνωσε πως προχωράει στην ίδρυση κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το πρώτο από τα 6 διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων που θα δημιουργήσει η εταιρεία. Το κέρδος για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά κυρίως με το γεγονός πως μπαίνει μέσω ενός επιχειρηματικού κολοσσού στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ιδρυθεί από την Pfizer η εταιρία, ενώ οι  προσλήψεις θα γίνουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον ερχόμενο Ιανουάριο του 2020.

«Όταν μια εταιρεία ακουστεί παγκοσμίως ότι επιλέγει τη Θεσσαλονίκη, για να ιδρύσει ένα τέτοιο κέντρο με εξειδικευμένους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα καλό μήνυμα. Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος και το σκέλος της απασχόλησης, 200 θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διεθνώς, ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί τις καλύτερες χώρες και να τις ξεπεράσει» είναι η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε για το θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Επένδυση 10-12 εκατ. ευρώ από τη CISCO

cisco_kainotomia.jpg

Αποφασισμένη να επενδύσει 10-12 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας είναι η CISCO. Αυτό που ζήτησε η εταιρία είναι να βρει με τη βοήθεια της κυβέρνησης ένα κτίριο περίπου 1.000 τ.μ. για τη στέγασή του. «Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και ενός Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής της εταιρείας για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, Αντώνης Τσιμπούκης. Το Κέντρο θα αναπτύσσει τεχνολογίες για τις έξυπνες πόλεις, αλλά και για το Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ), καθώς και ειδικές εφαρμογές για τον αγροτικό τομέα και γενικά για πελάτες σε αναζήτηση προηγμένων υπηρεσιών. Στο κέντρο θα λειτουργούν επίσης τμήματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, τα οποία θα απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένων των ανέργων.

Κέντρο καινοτομίας από τον ΟΛΘ

limani_kainotomia.jpg

Την πρόθεση του ΟΛΘ να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας ειδικά για τις μεταφορές και τα logistics στο χώρο του λιμανιού. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης. Στόχος είναι το κέντρο να έχει ολοκληρωθεί και να μπορεί να λειτουργήσει τα επόμενα 2-3 χρόνια. «Ένα από τα στοιχεία που κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε ένα κέντρο καινοτομίας ειδικά για τις μεταφορές, τα logistics στο χώρο του λιμανιού. Αυτό δε θα γίνει για να αντιστρατευθεί τις άλλες προσπάθειες που γίνονται για την ίδρυση δομών καινοτομίας  στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα γίνει για να μπορέσει να επικεντρωθεί στον τομέα των μεταφορών της εφοδιαστικής και των λιμένων. Να αντλήσει εμπειρίες από άλλες τέτοιες σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και από την άλλη πλευρά να δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών με όποιες άλλες δομές τεχνολογικής καινοτομίας αναπτυχθούν αργότερα στη Θεσσαλονίκη. Το σημαντικό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι αυτό να γίνει πολύ γρήγορα. Δηλαδή να λειτουργήσει σε ένα χρονικό ορίζοντα δύο-τριών ετών από σήμερα» τόνισε ο κ. Θεοφάνης στη συνέντευξή του.

Το Thess INTEC από την ΑΖΚ

thess_intec.jpg

Η δημιουργία του πρωτοποριακού κέντρου καινοτομίας Thess INTEC σε μια συνολική έκταση 720 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αποτελεί ένα εμβληματικό πρότζεκτ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα Διεθνές Πάρκο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, με όλες τις αναγκαίες κτιριακές, τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Στο χώρο αυτό θα συγκεντρώνονται και θα αναπτύσσονται όλες οι καινοτόμες δράσεις και θα συνυπάρχουν οι εκπαιδευτικοί και ερευνητικοί φορείς, οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες και η βιομηχανία. Ένα τέτοιου είδους τεχνολογικό πάρκο, θα μπορέσει να παρακάμψει γραφειοκρατικές κι όχι μόνο, αγκυλώσεις προσφέροντας άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους φορείς, ενώ θα  μπορέσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Ηδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ομίλους να συμμετέχουν χρηματοδοτικά στο σχέδιο αλλά και από ιδιώτες να κάνουν δωρεές για την υλοποίησή του. Την αναγκαιότητα της ύπαρξης του τεχνολογικού πάρκου είχε εκφράσει στη διάρκεια συναντήσεων που είχε τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στο Τελ Αβιβ με στελέχη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ο Ααρον Ααρον διευθύνων συμβούλος της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ και υπεύθυνος για την προώθηση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στη χώρα καθώς και οι επικεφαλής ερευνητικών ιδρυμάτων από τις ΗΠΑ κι άλλες χώρες.

Το έργο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει περιθώριο δύο χρόνων στους υπεύθυνους  του πρότζεκτ να βρουν και να παρουσιάσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις για την υλοποίησή του. «Το πρότζεκτ είναι αρκετά ώριμο. Εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος. Έχει γίνει υπογραφή ΜοU (μνημονίου αλληλοκατανόησης) με πολλές ιδιωτικές εταιρείες, το ενδιαφέρον είναι  μεγάλο και υπάρχουν προσδοκίες ότι θα γίνει κάτι, που θα μετρήσει πολύ για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδας. Σκοπός μας είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικό κέντρο των Βαλκανίων και μπορεί. Γιατί έχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Έχει τη γεωγραφική θέση, σε πολύ κρίσιμο σημείο, και εμείς είμαστε εδώ για τα κίνητρα» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης. Με την ευκαιρία μάλιστα της παρουσίας του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε Γερμανούς επενδυτές να δώσουν το παρών. «Σας καλώ να συμμετάσχει η Γερμανία στο μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο δημιουργίας του πιο μεγάλου Πάρκου Καινοτομίας στη χώρα μας, στο Thess INTEC, τώρα που μεγάλοι διεθνείς, καινοτόμοι κολοσοί, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρας μας , με τη Pfizer και τη Cisco να ανακοινώνουν τη δημιουργία Κέντρων Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria