Διαστάσεις πολιτικό-δικαστικού θρίλερ με πολλά επεισόδια και διαφορετικούς πρωταγωνιστές προσλαμβάνει η υπόθεση της Novartis και της “σκευωρίας όσον αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων από την προηγούμενη κυβέρνηση” που καταγγέλλουν οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος.
Αν και την υπόθεση μέσα από τις καταθέσεις τους στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κινούν οι δύο πρώην αρχηγοί και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δώσει καθαρά πολιτική διάσταση απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
“Εμείς προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε” ήταν η απάντηση της ΝΔ, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για “συγκάλυψη και ρεβανσισμό από την πλευρά της πολιτικής ελίτ που ευθύνεται για το σκάνδαλο Novartis”. Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού μιλά για θεσμική παρεκτροπή, επιχειρεί να δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα στην κυβέρνηση και απευθύνεται στον πρωθυπουργό: “Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο Ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία”.
Η ΝΔ απάντησε με την φράση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ: “προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε”, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση και πρόσθετε: “Ρεβάνς ζητά όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Ας μην την προσβάλουν οι οπαδοί του ή εμείς ή αυτοί. Και όσοι μόλυναν τη δημόσια ζωή με φαινόμενα Ρασπούτιν, ας μην προκαλούν τη μνήμη των Ελλήνων. Είπαμε: Προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε”.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι ακόμη και αυτή η απάντηση εκδόθηκε από την Πειραιώς και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει απροθυμία, αν και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας εξεταστικής επιτροπής. “Δεν θα κάνω την Βουλή εργοστάσιο εξεταστικών επιτροπών”, είχε πει στην Θεσσαλονίκη. Σε αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινείται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συντηρεί το θέμα και στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο πρώην πρωθυπουργός, κατονόμασε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν και τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπαθούσαν να κατευθύνουν την Δικαιοσύνη ώστε να κινήσει τις διαδικασίες διερεύνησης πολιτικών ευθυνών στο σκάνδαλο Novartis. Η υπόθεση πάντως βασίζεται στην κατάθεση του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή ότι “ο Ρασπούτιν ήταν σαν τον θεό στην εισαγγελία διαφθοράς” και ότι κατηύθυνε την αρμόδια Ελένη Τουλουπάκη – η οποία απάντησε με δήλωσή της ότι τα όσα υποστηρίξει ο κ. Αγγελής είναι παντελώς ψευδή”.
Είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος επιθυμούν να πυροδοτήσουν το πολιτικό κλίμα σε μία ρεβάνς του Ιανουαρίου του 2015 όπου έχουν κολλήσει. Αυτό όμως κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά, τον φέρνει σε διάσταση με το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο δεν έχει λόγους να επιθυμεί πολεμικό κλίμα αφού άλλωστε έχει δύσκολα θέματα στην οικονομία να προωθήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως προς το παρόν αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά προβάλλοντας ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις δικαστικές εξελίξεις. Εάν διαβιβαστεί φάκελος στην Βουλή για περαιτέρω διερεύνηση τότε είναι αρμοδιότητα της Βουλής, λένε οι συνεργάτες του. Ενδεχομένως μία Εξεταστική ή Προανακριτική, ανάλογα με τα ευρήματα της δικαστικής έρευνας να ευνοήσει έναν πολιτικό αντιπερισπασμό σε σχέση με την οικονομία. Στο βάθος υπάρχει πάντα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αν μία συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα οδηγήσει σε μία κοινής αποδοχής υποψηφιότητα. Θα κρατήσει μεν την θερμοκρασία στο πολιτικό σκηνικό, θα ανεβάσει όμως το εσωκομματικό θερμόμετρο, σε σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά και τους οπαδούς του.