Για την «επόμενη ημέρα» των πληρωμών προετοιμάζονται τα σχήματα καρτών, όπως αποδεικνύει η εξαγορά της δανικής πλατφόρμας πληρωμών Nets από τη Mastercard έναντι 2,85 δισ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή, η οποία σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του, ο αμερικανικός κολοσσός επιχειρεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στην αγορά των πληρωμών, η οποία αλλάζει ραγδαία, απειλώντας ακόμη και το πλαστικό χρήμα.

Όπως εξηγούν στο insider.gr πηγές του Ευρωσυστήματος, η χρήση της κάρτας εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία των πληρωμών στην Ευρώπη λόγω της ευκολίας χρήσης που προσφέρει στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα, όμως, οι άμεσες χρεώσεις (direct debit) και οι μεταφορές πιστώσεων (credit transfers) αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρωζώνη και αλλού, διασφαλίζοντας χαμηλό κόστος συναλλαγής και πληρωμές σε πραγματικό –σχεδόν– χρόνο.

Όπως έχει δηλώσει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιβ Μερς, οι άμεσες πληρωμές προσφέρουν μια δυνατότητα για άμεση εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών με κάρτα και μπορούν να υποστηρίξουν ενδεχομένως τη διασυνδεσιμότητα και τη διαλειτουργικότητα των εθνικών συστημάτων καρτών.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Νοέμβριο η νέα υπηρεσία πληρωμών «TIPS», η οποία δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μεταφέρουν δωρεάν χρήματα από λογαριασμό σε λογαριασμό σε «χρόνο d-t» με πολύ χαμηλό κόστος.

Μια εύχρηστη εφαρμογή των άμεσων πληρωμών είναι οι πληρωμές με χρέωση λογαριασμού (payment by account) και σε αυτή φαίνεται πως στοχεύει η Mastercard με την εξαγορά-μαμούθ. Με αυτή, το αμερικανικό σχήμα καρτών «βάζει πόδι» σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τιμολόγησης και διακανονισμού, καθώς και στις υπηρεσίες άμεσων πληρωμών. «Ο πραγματικός χρόνος είναι πραγματικός και συνεχίζει να βελτιώνεται», είπε σχολιάζοντας την εξαγορά ο Μάικλ Μίμπαχ, επικεφαλής προϊόντων και καινοτομίας της Mastercard.

Τι είναι οι πληρωμές με απευθείας χρέωση του λογαριασμού

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της μεθόδου πληρωμών είναι το Apple Pay και το Google Pay που παρέχουν τη δυνατότητα μεταφορών χρημάτων μεταξύ ατόμων (P2P), καθώς και πληρωμών στο κατάστημα (proximity payments) με δυνατότητα χρέωσης απευθείας του τραπεζικού μας λογαριασμού. Οι πληρωμές αυτές, γνωστές ως «payment by account», εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά μόνο σε ενδοτραπεζικό επίπεδο, δηλαδή ο έμπορος και ο πελάτης πρέπει να έχουν την ίδια τράπεζα -γεγονός που περιορίζει τη χρηστικότητα της υπηρεσίας.

Η προσπάθεια που κάνουν τώρα οι ελληνικές τράπεζες είναι να υπάρξει ένα διατραπεζικό σύστημα πληρωμών με χρέωση λογαριασμού, ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν από το κινητό τους τηλέφωνο στο κατάστημα -φυσικό ή ηλεκτρονικό- ανεξαρτήτως τράπεζας. Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η υπηρεσία θα ενσωματωθεί σταδιακά στις υφιστάμενες εφαρμογές των τραπεζών και οι χρήστες θα χρησιμοποιούν το mobile app που ήδη έχουν.

Πηγή