Αφιέρωμα του CNN στον Μάρκο Σπυρόπουλο και τον άθλο που επιχειρεί - OlaDeka

Αφιέρωμα του CNN στον Μάρκο Σπυρόπουλο και τον άθλο που επιχειρεί

Επιχειρεί το ακατόρθωτο: Ο πρώτος Έλληνας αθλητής στον Ατλαντικό χωρίς βοήθεια!

Είναι σπάνιες οι φορές που Έλληνες ιστιοπλόοι λαμβάνουν μέρος στις μεγάλες διοργανώσεις ανοιχτής θαλάσσης του εξωτερικού και αυτή είναι μία από αυτές.

Ο Μάρκος Σπυρόπουλος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Trinité-sur-Mer της Βρετάνης, τη Μέκκα της ιστιοπλοΐας όπως αποκαλείται, προκειμένου να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μίας μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας που ξεκίνησε το 2017. Ο λόγος για τον μεγάλο διεθνή ωκεάνιο αγώνα μοναχικού διάπλου του Ατλαντικού Mini Transat.

Η εκκίνηση θα δοθεί στην πόλη La Rochelle στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι 84 ιστιοπλόοι από όλο τον κόσμο που λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση θα κατευθυνθούν προς τα Κανάρια Νησιά και από εκεί θα διασχίσουν τον Ατλαντικό έως τον τελικό τους προορισμό, τη μακρινή Μαρτινίκα της Καραϊβικής.

Ο αγώνας θεωρείται ένας από τους πλέον δυσκολότερους αφού οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν μόνοι, με ένα σκάφος μήκους μόλις 6,5 μέτρων, χωρίς εξωτερική βοήθεια και με βασικά όργανα.

Κι αν αυτό ακούγεται δύσκολο εξίσου δύσκολο είναι να καταφέρει να φτάσει κανείς ως τη γραμμή εκκίνησης, αφού προϋπόθεση είναι να έχει κάποιος ολοκληρώσει 1.500 ν.μ. σε προκριματικούς αγώνες, τα 500 εκ των οποίων solo, καθώς και να έχει διανύσει, επίσης solo μία ελεύθερη διαδρομή 1.000 ν.μ.

Ο Μάρκος Σπυρόπουλος έχει ήδη λάβει την πρόκριση από την περασμένη Άνοιξη και μάλιστα με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην δύσκολη κατηγορία των Πρωτοτύπων (prototypes) στην οποία συμμετέχει.

Στην κατηγορία αυτή, σε αντίθεση με τα σκάφη Παραγωγής (series) που επίσης λαμβάνουν μέρος στον αγώνα, δοκιμάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες που αφορούν την ιστιοπλοΐα προτού εφαρμοστούν στα μεγαλύτερα σκάφη.

Πρόκειται για σκάφη one design αφού απαιτείται η παραγωγή τουλάχιστον 10 πανομοιότυπων σκαφών για να θεωρηθούν series. Αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές δεν αρκεί μόνο να είναι καλοί ιστιοπλόοι, αλλά θα πρέπει να έχουν την οξυδέρκεια και τις τεχνικές γνώσεις να επιδιορθώσουν μόνοι τους και να εξελίξουν μόνοι τους τα σκάφη τους, αφού δεν υπάρχουν ακόμα στην αγορά τα απαραίτητα ανταλλακτικά που χρειάζονται σχεδόν έπειτα από κάθε αγώνα.

Μεγάλες δυσκολίες – Υψηλό το κόστος, απαιτεί στήριξη

Πέραν από τις τεχνικές δυσκολίες του χειρισμού και της συντήρησης των σκαφών αυτών, η συμμετοχή με Πρωτότυπο σκάφος σημαίνει και ένα αυξημένο κόστος.

«Πρόκειται για σκάφη πολύ ευαίσθητα και πάντα μετά από κάποιον αγώνα θα χρειαστεί να αλλάξεις κάτι, να κάνεις τη μία ή την άλλη επιδιόρθωση. Πέραν αυτού, σε κάθε ταξίδι ανακαλύπτεις και μία νέα ανάγκη για βελτίωση. Στόχος είναι να κάνεις το σκάφος όσο πιο ασφαλές και γρήγορο για ένα τέτοιο ταξίδι. Μετά η θέση εξαρτάται από τις αντοχές και τις γνώσεις που έχεις. Είναι δύσκολος αγώνας. Δεν είναι τυχαίο που ως διοργάνωση είναι αυτή που έχει αναδείξει μερικά από τα γνωστότερα ονόματα διεθνώς στο χώρο της ιστιοπλοΐας» λέει ο Μάρκος και συμπληρώνει: «Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικά για κάποιον που δεν μένει στη Γαλλία ή την Ιταλία όπου διοργανώνονται οι περισσότεροι αγώνες. Η μεταφορά του σκάφους, αλλά και η διαμονή μπορούν πραγματικά να εκτοξεύσουν τον προϋπολογισμό ενός αθλητή».

Για το λόγο αυτό ο Μάρκος έχει ξεκινήσει τη δική του καμπάνια crowdfunding στην γνωστή πλατφόρμα indiegogo με σκοπό να συγκεντρώσει το ποσό που υπολείπεται προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, μία προσπάθεια που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης όσον αφορά τη χώρα μας, αφού η πιθανότητα μίας καλής θέσης θα στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας ιστιοπλοΐκής κοινότητας στην Ελλάδα.

Και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο; Τα αποτελέσματα, αλλά και η μέχρι τώρα εμπειρία του Μάρκου δείχνουν ότι μάλλον είναι υψηλές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria