Σταϊκούρας: Από 1η Σεπτέμβρη η άρση των capital controls - Η απάντηση Τζανακόπουλου - OlaDeka

Σταϊκούρας: Από 1η Σεπτέμβρη η άρση των capital controls – Η απάντηση Τζανακόπουλου

Πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξέσπασε με αφορμή την άρση των capital controls

Πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία σύμφωνα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνοντας τον λόγο στην Βουλή αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε ότι η πρωτοβουλία για κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των αρμόδιων Ευρωπαϊκών.

«Η πλήρης άρση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που άφησε σε εκκρεμότητα η προηγούμενη κυβέρνηση. Με την παρούσα τροπολογία καταργούνται οι διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης που επέβαλαν περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και την κίνηση κεφαλαίων. Περιορισμοί που μπήκαν από την ανερμάτιστη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους τυχοδιωκτισμούς στην διαπραγμάτευση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι δείκτες αποτυπώνουν τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, την αύξηση των εσόδων και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ακόμη, ξεκαθάρισε πως «για την κυβέρνηση υφίσταται η δέσμευση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Τζανακόπουλος: Προδιαγεγραμμένη η άρση των capital controls

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιχείρησε να υποβαθμίσει την κυβερνητική πρωτοβουλία για την πλήρη άρση των τραπεζικών περιορισμών υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «προδιαγεγραμμένη διαδικασία». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην Βουλή προβληματισμένος. «Εμφανώς προβληματισμένος ο κ. Μητσοτάκης που έρχεται αντιμέτωπος με την ολιγωρία της κυβέρνησής του και επιχειρεί να τα μπαλώσει επανεμφανίζοντας την παλιά πρακτική της «καμένης γης». Μας είπε ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το επιτελικό του κράτος – το οποίο βούλιαξε στην Σαμοθράκη – ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συνεχίσει «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να ανακοινώσει μια προδιαγεγραμμένη ενέργεια για την άρση των capital controls επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα περι καταστροφικής διαπραγμάτευσης ΣΥΡΙΖΑ που υπενθυμίζω οδήγησε σε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων».

Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώσει για τους σχεδιασμούς που αφορούν τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων λέγοντας πως «Στο Παρίσι δεν έγινε καμία κουβέντα. Τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση;». Τέλος, αναφέρθηκε στην σημερινή επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια λέγοντας «Η επικοινωνία εκτός από τα κανό και τα ούζα του κ. Μητσοτάκη παράγει και ιδεολογία. Όπως η επιχείρηση σκούπα στα Εξάρχεια που καταλήξατε να προσαγάγετε μωρομάνες. Γιατί τα κάνετε αυτά; Τα κάνετε και προδοθήκατε από τον κ. Μπαλάσκα που χαρακτήρισε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη σκουπίδι που πρέπει να σκουπιστεί. Καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με την βούληση της πολιτείας για την καταπολέμηση της παρανομίας και των ναρκεμπόρων. Αυτό κάναμε εμείς στα Εξάρχεια ενώ εσείς κυνηγάτε μωρομάνες».

Τσακαλώτος: Η άρση είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές

Για την άρση των capital controls που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή τοποθετήθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών. Συγκεκριμένα ο οδικός χάρτης που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος περιλάμβανε τρεις πυλώνες, εκ των οποίων μόνο το τελικό στάδιο του τρίτου πυλώνα έμενε να υλοποιηθεί. Ο μόνος λόγος που δεν είχε γίνει πλήρης άρση ήταν η διστακτικότητα των τραπεζών λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό βήμα, πλήρως προετοιμασμένο ήδη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι που στην οικονομική πολιτική η ΝΔ έχει κάτι από τα έτοιμα, γιατί καθαρές δικές τις πρωτοβουλίες φαίνεται να αργούν. Βέβαια στην περίπτωση της ΝΔ το να μην έχει δίκη της οικονομική πολιτική είναι μάλλον καλύτερο από το να έχει».

ΚΙΝΑΛ: Δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς χειρισμούς η άρση τους

«Η άρση των capital controls ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, που ωρίμαζε εδώ και αρκετούς μήνες και που η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – που τα επέβαλε – δεν την ολοκλήρωσε» σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής, μετά τις σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Βουλή. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί πως «η θετική αυτή εξέλιξη δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρισμούς από την κυβέρνηση της ΝΔ» και δηλώνει πως ελπίζει ότι «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι που συνδέονται με το θέμα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria