H ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για τη μεταστέγαση της ΔΟΥ: «Η υπόθεση έχει φτάσει στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης» - OlaDeka

H ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς για τη μεταστέγαση της ΔΟΥ: «Η υπόθεση έχει φτάσει στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης»

«Ας μην βιάζονται να πανηγυρίσουν ορισμένοι ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών»

Είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία πως εδώ και τρία χρόνια η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς έδωσε έναν επίμονο, δίκαιο και διαρκή αγώνα για την μεταστέγαση σε δημόσια κτίρια όλων των δημοσίων υπηρεσιών που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια ιδιωτών. Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τόσες θυσίες, ήταν υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίξαμε την επιστροφή της ΔΟΥ Καστοριάς στο κτίριο από το οποίο εκδιώχθηκε πριν 17 χρόνια, από το κτίριο δηλαδή που στεγάζει σήμερα την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και ανήκει στο …Υπουργείο Οικονομικών !

Πριν 3 χρόνια ξεκίνησε μια διαδικασία για μεταφορά της ΔΟΥ σε νέο κτίριο ιδιωτών μέσω ενός διαγωνισμού, τον οποίο από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε. Ο διαγωνισμός αυτός, όπως όλοι γνωρίζουν, έπρεπε να ακυρωθεί γιατί:

Α) Πριν την διενέργεια του διαγωνισμού προηγήθηκε εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στην οποία καθιστούσε σαφές πως έπρεπε να διακοπεί κάθε διαδικασία ενοικίασης και μετεγκατάστασης υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια.

Β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 3130/13 η επιτροπή στέγασης έπρεπε να χαρακτηρίσει άγονη την διαδικασία του διαγωνισμού -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- με ασύμφορο αποτέλεσμα διότι δεν μετείχε στο διαγωνισμό ικανός αριθμός μειοδοτών προς ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Στην περίπτωσή μας, όπως είναι γνωστό, υπήρξε ένας και μοναδικός μειοδότης !

Γ) Το κτίριο με το οποίο συμμετείχε ο ιδιώτης στον διαγωνισμό, την περίοδο που αυτός διενεργήθηκε, έβριθε πολεοδομικών παρανομιών σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε η πολεοδομία Καστοριάς εκ των υστέρων, και ως εκ τούτου έπρεπε να τεθεί αυτομάτως εκτός διαγωνισμού.

Δ) Σύμφωνα με τους όρους της Διακήρυξης του διαγωνισμού το ακίνητο που θα στεγάζει την ΔΟΥ πρέπει να είναι στο κέντρο της πόλης, πράγμα που δεν τηρήθηκε.

Αλλά ακόμα και αν όλα αυτά δεν ίσχυαν, σύμφωνα με τον Ν. 3130/13, από την στιγμή που παραχωρήθηκε δημόσιο κτίριο για την στέγαση της υπηρεσίας μετά την παραχώρηση από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη 1.400 τετρ. μέτρων στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς, έπρεπε να μεταφερθεί εκεί, πόσο μάλλον που το κτίριο αυτό, όπως προείπαμε, ανήκει …στο Υπουργείο Οικονομικών ! Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν ακόμα και αν υπάρχει σύμβαση εκμίσθωσης με ιδιώτη, αν βρεθεί δημόσιο κτίριο για να στεγάσει την υπηρεσία, τότε αυτόματα λύνεται η μίσθωση χωρίς υποχρέωση αποζημίωσης.

Μας προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που παρόλα όσα αναλύσαμε παραπάνω και είναι εις γνώση των αρμοδίων, η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) του κ. Πιτσιλή αποφάσισε, ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου, το οποίο υποτίθεται εκπροσωπεί, να μεταστεγάσει την ΔΟΥ σε νέο μισθωμένο κτίριο ιδιωτών ενώ θα μπορούσε να στεγαστεί σε τελείως δωρεάν κτίριο !

Μπορεί να ήμασταν εκκωφαντικά μόνοι μας ως Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς σε όλη αυτήν την προσπάθεια και να δεχθήκαμε ποικίλα πυρά από διάφορες κατευθύνσεις και συμφέροντα αλλά δηλώνουμε δημόσια πως όλα αυτά δεν μας πτοούν και δεν θα υποστείλουμε την σημαία του δίκαιου και τίμιου αυτού αγώνα, ακόμα κι αν η ΔΟΥ μεταφερθεί σε νέο ιδιωτικό κτίριο. Ήδη η υπόθεση έχει φτάσει στην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα. Παπασπύρου η οποία δεσμεύτηκε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος μελετώντας κάθε πτυχή της αλλά και τον ρόλο του κάθε εμπλεκόμενου μέλους. Οπότε ας μην βιάζονται να πανηγυρίσουν ορισμένοι ενάντια στα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών.

Καστοριά 2-7-2019                                                                                  

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria