4η Βιομηχανική  Επανάσταση – Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Καστοριά

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ (ΚΑΙ ΤΑ 7)

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » 4η Βιομηχανική  Επανάσταση – Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Καστοριά

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την οικονομία και την κοινωνία, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν αλλά και επικοινωνούν. Η ψηφιακή επανάσταση, προσφέρει ευκαιρίες που ήταν άγνωστες ακόμα και στο κοντινό παρελθόν. Τα αποτελέσματα της, ενσωματώνονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι βέβαιο ότι στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς συντελεστές για την ανάπτυξη, για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Η εξωστρέφεια και η ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας, αποτελούν τομείς στρατηγικού προσανατολισμού του αναπτυξιακού υποδείγματος που έχει ανάγκη η χώρα. Από την άποψη αυτή, απαιτείται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες στρατηγικές που θα συγκλίνουν προς την κατεύθυνση αυτή, πάντα με γνώμονα και επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα. Το αναπτυξιακό όραμα της χώρας, συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας, με την «έξυπνη» λειτουργία του κράτους, αλλά και με την επέκταση της διείσδυσης των επιχειρήσεων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλες τις σφαίρες της δημόσιας ζωής.

Η περιοχή μας πονάει από την μονοκαλλιέργεια της γούνας καθώς η κρίση που έχει περιέλθει ο κλάδος έχει γονατίσει ολόκληρη της παραγωγικότητα της περιοχής. Η επιλογή  να περιμένουμε άπραγοι να αλλάξει η τάση για να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση είναι επιλογή αυτοκτονίας. Όχι γιατί είναι απίθανο να συμβεί αλλά γιατί, αφού αφορά μια παγκόσμια αγορά, οι επιλογές παρέμβασης  δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς.  Και για τον τομέα αυτόν, που ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την περιοχή μας, διέξοδος αποτελεί η συστηματική έρευνα αγοράς και η καινοτομία.

Η τοπική οικονομία και κοινωνία επιβάλλεται να αναζητήσει νέα διέξοδο.

Χρειαζόμαστε ένα νέο αφήγημα, ένα παραγωγικό σοκ που θα δημιουργήσει τις συνθήκες να αλλάξει η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική γεωγραφία της περιοχής, που θα καταστήσει τον νομό πρωτοπόρο, πόλο έλξης για τους νέους ανθρώπους και τους επιστήμονες.

Προτείνουμε την σύμπραξη και την συμμετοχή όλων των φορέων του νομού στο όραμα μας, για την δημιουργία επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου στην περιοχή μας, που θα δημιουργήσει τις συνθήκες και θα δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη start up επιχειρήσεων με βασικούς στόχους:

– δημιουργία θέσεων εργασίας

– ανάπτυξη τοπικής κοινότητας

– αναδιάρθρωση οικονομικού προτύπου ανάπτυξης

– δημιουργία ευκαιριών μεταφοράς τεχνογνωσίας

– αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας

– αξιοποίηση της γνώσης που παράγουν τα  πανεπιστημιακά ιδρύματα

– συνεργασία επιχειρήσεων – πανεπιστημίων

– συνεργασία με άλλους φορείς επιχειρηματικότητας

 

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που θα αναπτυχθούν στο τεχνολογικό πάρκο θα προσδώσουν αναπτυξιακή ώθηση και σε παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας, όπως οι παρακάτω:

— Αγροδιατροφή (Έξυπνες καλλιέργειες – Μεταποίηση – τυποποίηση χαρακτηριστικών

αγροτικών προϊόντων / Τρόφιμα, ποτά)

—  Περιβάλλον (Ενέργεια/ΑΠΕ-Τηλεθερμάνσεις – Μεταλλικές

κατασκευές – Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων)

–Εκτροφή γουνοφόρων ζώων – δερμάτινα προϊόντα

–Τουρισμός κ.α.

Τα επιστημονικά και τεχνολογικά πάρκα είναι οργανισμοί που στεγάζουν καινοτόμες start-up επιχειρήσεις με τεχνολογικό, κυρίως, προσανατολισμό. Η δημιουργία των πάρκων γίνεται κατά κύριο λόγο με συνεργασία εταιρειών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κυβερνητικών οργανισμών. Ως αποτέλεσμα, πολλά τεχνολογικά πάρκα περιλαμβάνουν ερευνητικά κέντρα πανεπιστημίων, αλλά και μονάδες έρευνας και ανάπτυξης εταιρικών οργανισμών.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει εκπονήσει συγκεκριμένη μελέτη που περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο, τις πηγές χρηματοδότησης και τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

Χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η περιοχή μας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (πανεπιστήμιο, αυτοκινητόδρομο, αεροδρόμιο) που μπορούν να την καταστήσουν θερμοκοιτίδα ανάπτυξης.

Χρειάζεται συνεργασία, ομοψυχία και φυσικά πολύ δουλειά από όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, προκειμένου το σχέδιο για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για την Καστορία που μας αξίζει

 

Δείτε τα επτά (7) προεκλογικά spot του Στέφανου Μπαλταγιάννη:

startup-balta

balta-dimosia-ktiria

ner-balta 

tourismos-balta

mpataria-balta

fragmta

agrotis-balta

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια