Με πίστωση η ανθρωπότητα στη Γη - Ξέμεινε ο πλανήτης από φυσικούς πόρους - OlaDeka

Με πίστωση η ανθρωπότητα στη Γη – Ξέμεινε ο πλανήτης από φυσικούς πόρους

Η 29η Ιουλίου ήταν η ημέρα που «σώθηκαν» όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι της Γης για το 2019

Η ανθρωπότητα εξάντλησε σήμερα 29 Ιουλίου και επισήμως, όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει από μόνος του ο πλανήτης για το 2019.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως η ημέρα της υπέρβασης του αποθεμάτων του πλανήτηκάθε χρόνο έρχεται όλο και νωρίτερα, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνει η ανθρωπότητα είναι σχεδόν δύο φορές ταχύτερος από εκείνον που αναγεννάται στη φύση. Μάλιστα, σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν εξαντλούμε τη Γη δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα.

«Πρωταθλητής» στην υπερκατανάλωση αναδεικνύεται το Κατάρ το οποίο  χρειάστηκε μόλις 42 ημέρες (τον Φεβρουάριο) για να το πετύχει, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται ο παράδεισος της Ινδονησίας όπου θα καταναλώσει όλους τους πόρους της χρονιάς μετά από 342 ημέρες (σχεδόν τέλος Δεκεμβρίου).


Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την κατάσταση που επικρατεί είναι πως εάν ζούσαμε όπως οι Γάλλοι η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν σχεδόν τρεις πλανήτες για να επιβιώσει, ενώ αν όλοι ακολουθούσαν τον αμερικανικό τρόπο ζωής θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες.

Πώς μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση;

Για να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια και να μειωθεί η μεγάλη κατανάλωση, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη φύση πρέπει να μειωθούν κατά 50% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Με τον παραπάνω τρόπο θα μπορούσαμε να καθυστερήσουμε την ημέρα της υπέρβασης κατά 93 ημέρες σχεδόν τρεις μήνες, ενώ μειώνοντας κατά 50% τη σπατάλη τροφίμων θα μπορούσαμε να κερδίσουμε άλλες 10 ημέρες.

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.

Η κλιματική αλλαγή χτυπάει με μανία την Ευρώπη

Ο ακραίο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα υποχωρεί δίνοντας τη θέση του στις καταρρακτώδεις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους με τρεις νεκρού ήδη να καταμετρώνται στην Ιταλία, όπου ανεμοστρόβιλος χτύπησε κοντά στο αεροδρόμιο της Ρώμης.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία οι δρόμοι της Βαρκελώνης μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η βροχή ενός μήνα έπεσε μέσα σε 24 ώρες και αυτό την περίοδο του καλοκαιριού και μόλις μερικές ημέρες από τον θερμότερο καύσωνα των τελευταίων ετών.

Το ίδιο σκηνικό και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι ουρανοί «άνοιξαν» προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ζέστης στο Κέιμπριτζ

Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης της χώρας την περασμένη εβδομάδα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38,7 βαθμούς Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρηση των επιστημόνων.

«Η μέτρηση στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ ελέγχθηκε και αποτελεί επισήμως την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Βρετανία» εξήγησε το Met Office σε ένα δελτίο Τύπου. Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά, επομένως, το προηγούμενο ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου, στο Φάβερσαμ, στο Κεντ, τον Αύγουστο του 2003.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία σπάζοντας τα εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας» σημειώνει το Met Office.

«Το κλίμα της Βρετανίας θερμάνθηκε από τα μέσα του 20ου αιώνα» σημείωσε ο Μαρκ ΜακΚάρθι, του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα.

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει το ενδεχόμενο και τη σφοδρότητα των κυμάτων ζέστης στην Ευρώπη, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο (να καταγραφούν) θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στη Βρετανία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria