Στα πλεονεκτήματα της Καστοριάς τα οποία πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν, το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής αλλά και σε όλα όσα σκοπεύει να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία εάν τελικά εκλεγεί, αναφέρθηκε ο πρώην βουλευτής και νυν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ζήσης Τζηκαλάγιας στην συνέντευξη που παραχώρησε στη sentra.com.gr.
Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης:
Κύριε Τζηκαλάγια, ποιό είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;
Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου το διακύβευμα είναι αν θα συνεχιστεί η πολιτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή θα ανατραπεί εφαρμόζοντας μία καινούργια πολιτική με την Νέα Δημοκρατία και την πολιτική αλλαγή που θα φέρει. Η συνέχιση της πολιτικής της διακυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει επιβράβευση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία είναι απαράδεκτη. Και από τότε που υπεγράφη, πριν από ένα χρόνο περίπου, οι συνέπειες της φαίνονται καθημερινά όλο και περισσότερο. Τα σκόπια, ούτε τη συμφωνία που έγινε σέβονται, ούτε τις εμπορικές ονομασίες, ούτε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Επιβράβευση της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει συνέχιση της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, συνέχιση της καταστροφής της μικρομεσαίας τάξης, ιδιαίτερα με τις υπέρμετρες φορολογίες, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2020, με την εξακολούθηση των επιδοματούχων πολιτικών, χωρίς να υπάρχει παραγωγή καινούργιου πλούτου. Σημαίνει συνέχεια στο καθεστώς της δημόσιας ανασφάλειας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία με την ανομία που επικρατεί παντού και ιδιαίτερα στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τους μπαχαλάκηδες, τους καταστροφείς, τον Ρουβίκωνα, με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου, την ουσιαστική όπου δεν επικρατεί η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αλλά κάποιες μικρές ομάδες περνάνε τις απαράδεκτες πολιτικές τους καταπιέζοντας και πολλές φορές βιοπραγόντας εναντίον των καθηγητών τους.
Από την άλλη, Νέα Δημοκρατία με Κυριάκο Μητσοτάκη, σημαίνει καινούργια ελπίδα για το αύριο, σημαίνει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σημαίνει να έρθουν καινούργιες επενδύσεις με τις οποίες θα παράγουμε περισσότερο πλούτο και αυτό τον πλούτο θα τον μοιράσουμε δικαιότερα σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Σημαίνει αποκατάσταση του αισθήματος της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Σημαίνει ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας με ταυτόχρονη ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Σημαίνει ενίσχυση της ποιοτικής δωρεάν δημόσιας Υγείας για όλους με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για τις πληθυσμιακές ομάδες που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.
Είστε από αυτούς που πιστέψατε εξαρχής στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι είδατε σε αυτόν και τι περιμένετε εάν όπως όλα δείχνουν είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.
Περίπου τέσσερα χρόνια πριν, όταν προδιαγραφόταν η αλλαγή της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, ζυγίζοντας τα πολιτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, και με ποιοτικά κριτήρια, πίστεψα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τα περισσότερα θετικά χαρακτηριστικά για να είναι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Επέλεξα να υποστηρίξω σθεναρά την εκλογή του και παρά το ότι τον πρώτο καιρό υπήρχαν επιφυλάξεις και διαφορά που λέγονταν και ακούγονταν, φάνηκε ότι τρεισήμισι χρόνια μετά οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στο να είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή παράταξη η οποία κάνει τους περισσότερους Έλληνες να πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από μία ιστορική πολιτική οικογένεια, έχει την πολιτική στο DNA του, έχει κάνει πάρα πολύ καλές σπουδές και είναι οργανωτικός. Είναι πολύ εργατικός, βλέπει ανθρωποκεντρικά την Ελληνική κοινωνία, και έρχεται να φέρει την ενότητα.
Και από τη στιγμή που ο κύριος Τσίπρας έδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις εκλογές, παρά το ότι έλεγε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αναγκάστηκε να συρθεί σε πρόωρες εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού. Και από ότι έδειξαν και οι Ευρωπαϊκές και οι Περιφερειακές εκλογές οδηγούμαστε σε μία νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε να είναι μία νίκη που να οδηγήσει σε αυτοδυναμία, για να μην έχουμε δεσμά στην πολιτική μας, να είμαστε ανεξάρτητοι. Και ακόμη και εάν προκύψει αυτοδυναμία, εμείς θέλουμε τη συνεργασία και θα ζητήσουμε τη συνεργασία με κάποιες από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου. Βέβαια, οι εκλογές ακόμη δεν έχουν κριθεί, εμείς θέλουμε εκείνη τη μέρα να έρθουν στην κάλπη από τους 17χρονους μέχρι τα βαθιά γηρατιά και να μας ψηφίσουν.
Υπάρχει ο φόβος της αποχής;
Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι η ψήφος, το δικαίωμα στις εκλογές, η δημοκρατική διαδικασία της ψήφου, είναι ένα δικαίωμα που κάποτε δεν υπήρχε και έχει κατακτηθεί με αγώνες. Άρα, λοιπόν, με την αποχή δεν εκφράζουμε την αγανάκτηση μας ή το θυμό μας. Πρέπει οι πολίτες να πάνε στις κάλπες και να επιλέξουν το κόμμα που είναι κατά τη γνώμη τους είναι καλύτερο για να οδηγήσει τη χώρα στο να βγει από τα αδιέξοδα.
Αναφερθήκατε πριν στη φορολογία και στην ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων. Είναι από τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η Νέα Δημοκρατία για αυτές τις εκλογές. Θέλω όμως να έρθουμε λίγο στην Καστοριά. Φυσικά και αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο, αλλά θέλω να μου πείτε που πιστεύετε εσείς ότι η αυριανή κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει για εμάς εδώ σε αυτή την άκρη της Ελλάδας.
Η Δυτική Μακεδονία είναι δυστυχώς, η τελευταία Περιφέρεια στη χώρα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και από τους τέσσερις νομούς, δυστυχώς, η Καστοριά είναι ακόμα χειρότερα. Εδώ που συζητάμε τώρα, σε αυτό το πανέμορφο τοπίο, κοντά στην Μονή της Μαυριωτίσσης, έχοντας πίσω μας σαν φόντο την Ορεστιάδα λίμνη και στο βάθος τον προϊστορικό Λιμναίο οικισμό του δισπηλιού, είναι κρίμα να βλέπουμε την Καστοριά να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Καστοριά μπορεί να ζήσει από τον τουρισμό. Και μέχρι σήμερα δεν παίρνει από τον τουρισμό το κομμάτι που δικαιούται. Η περιοχή μας, εκτός από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, έχει ένα τεράστιο πλούτο από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και καταπληκτικά αρχοντικά. Αυτά τα δύο μαζί δείχνουν τη διαδρομή, τον πολιτισμό μιας περιοχής μέσα στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας και όχι μόνο. Πιστεύω ότι είμαστε τόσο λίγοι που θα έπρεπε ίσως να ζούμε αποκλειστικά με τον τουρισμό. Έχουμε ξενοδοχεία και ξενώνες όλων των κατηγοριών που πλησιάζουν τις 3.000. Χρειάζεται όμως η κατάλληλη πολιτική για να προβάλουμε αυτά που έχουμε και να προσελκύσουμε επισκέπτες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.
Θεωρώ προτεραιότητα, και εφόσον έχω την τιμή να είμαι σε δέκα μέρες ο βουλευτής της Καστοριάς, να κατασκευαστεί η σήραγγα της Κλεισούρας. Το έργο αυτό θα μας ανοίξει το πεδίο στην Εορδαία και στην Πτολεμαΐδα, μια περιοχή που ζουν πάνω από 60 χιλιάδες κάτοικοι όπου ευημερούν οικονομικά αλλά δυστυχώς υστερούν περιβαλλοντικά. Πιστεύω και προσβλέπω ότι θα υπάρξει γρήγορα προσέλευση κατοίκων οι οποίοι θα αναζητήσουν οικόπεδα, σπίτια και διαμερίσματα για να μετεγκατασταθούν εδώ, είτε σαν εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, είτε σαν συνταξιούχοι. Επίσης μεγάλη προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε και στην ουσιαστική λειτουργία του αεροδρομίου της Καστοριάς σαν διεθνές αεροδρόμιο Δυτικής Μακεδονίας. Με θλίβει η εικόνα το αεροδρόμιο της Κοζάνης, το οποίο είναι επαρχιακό προηγούμενων δεκαετιών, να έχει αυτή τη στιγμή σχολές πιλότων και αυτό να μην γίνεται στην Καστοριά. Κατασκευάζοντας, λοιπόν, δεξαμενές ανεφοδιασμού και χώρους στάθμευσης των αεροσκαφών, μπορεί να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καστοριάς σε αεροδρόμιο της Δυτικής Μακεδονίας – Νότιου Αλβανίας, έχοντας δύο πτήσεις καθημερινά με Αθήνα. Θα αλλάξει τελείως η εικόνα της περιοχής, θα γίνει το αεροδρόμιο μας αντίστοιχο με αυτά της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.