Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι και στους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά και Σία Κοσιώνη (2.7.2019)
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρίες και κύριοι ήρθε η στιγμή να καλωσορίσουμε μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά διευθυντή της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, τον Πρωθυπουργό, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, στο στούντιο του ΣΚΑΪ. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλώς σας βρήκα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να πω αρχικά ότι πραγματικά χαιρόμαστε που είστε εδώ απόψε κ. Πρόεδρε μαζί μας, έχουν μεσολαβήσει πολλά από τότε που αποφάσισε το κόμμα σας, η κυβέρνησή σας να επιβάλλει το εμπάργκο στο σταθμό μας, ωστόσο σήμερα με αυτή σας την απόφαση να είστε εδώ μαζί μας, νιώθω μιας που είναι και της μόδας αυτή η πολιτική έκφραση, ότι αποκαθίσταται η κανονικότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ελπίζω και εγώ να αποκατασταθεί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και επίσης θέλω να πω προκαταβολικά, επειδή έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών προσδοκίες για την αποψινή μας συζήτηση, ότι εδώ δεν είναι ρινγκ, ούτε είναι γήπεδο -άσε που και οι τρεις Παναθηναϊκοί είμαστε εδώ!- σίγουρα θα αλλάξει πολλές φορές όμως περιοχή η μπάλα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν και είμαστε στο Φάληρο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σωστά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απλώς να πω ότι οι μισοί είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν, εμάς τους δύο εννοώ, με τη Σία, ότι είμαστε ευνουχισμένα κανίς απέναντί σας, και οι άλλοι ότι είμαστε κομματόσκυλα που έχουμε πάθει τέτανο, ή κάτι τέτοιο. Κάπου ανάμεσα θα κάνουμε τη δουλειά μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως δεν πρέπει να έχετε παράπονο διότι θα έχετε πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης σήμερα, και ούτε εγώ θα έχω παράπονο γι’ αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λοιπόν, εγώ εύχομαι να γίνει μια ωραία κουβέντα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι θα γίνει μια συζήτηση πολιτική, προγραμματική, όπως πάντοτε όταν συζητάω μαζί σας. Όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν είναι ξεχασμένα, αλλά είναι περασμένα. Ξεχασμένα δεν είναι, πιστεύω όμως ότι δίνεται μια ευκαιρία και στον σταθμό να ξανασκεφτεί τη γραμμή που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, και σε εμάς βεβαίως, εμπράκτως, να είμαστε εδώ για να διατυπώνουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Πιστεύω, μιας και ξεκινάμε γι’ αυτό …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ρωτήσω γιατί ήρθατε απόψε λοιπόν, αφού το πιάνουμε έτσι το πράγμα από τα μαλλιά, με το «καλημέρα»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ’ όλα κα Κοσιώνη, αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Διεκδικώ την προγραμματική συζήτηση, την προγραμματική αντιπαράθεση, ο πολιτικός μου αντίπαλος, ο κ. Μητσοτάκης, είχε υποσχεθεί στη Βουλή, είχε δηλώσει, ότι θα έρθει σε αντιπαράθεση τηλεοπτική μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, απεδείχθη ότι δεν τήρησε τον λόγο του, βλέπω ότι πηγαίνουμε σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τους πολίτες, θεωρώ λοιπόν ότι η παρουσία μου σήμερα εδώ, θα έδινε ταυτόχρονα την ευκαιρία να αποκατασταθεί αυτό που εσείς ονομάζετε κανονικότητα -μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες- αλλά και να δημιουργήσουμε το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε μια συζήτηση, όχι ρινγκ, αλλά ανταλλαγής απόψεων, προγραμματικών θέσεων.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως εγώ θέλω να πω κάτι κ. Πρόεδρε και αυτό είναι ότι αυτός ο σταθμός έχει σταθεί απέναντι και σε άλλους Πρωθυπουργούς, όπως ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως ήταν ο Κώστας Σημίτης. Εκείνοι το άντεξαν, δεν έφυγαν από το ρινγκ και δεν ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Θέλω να πω, νομίζω ότι καλά κάνατε και ήρθατε πίσω, γιατί πραγματικά η πόρτα μας ποτέ δεν είχε κλείσει, τουλάχιστον για τον διάλογο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μου επιτρέψετε να σας πω ότι ήταν μια οριακή απόφαση που εκ του αποτελέσματος δεν φάνηκε να κάνει καλύτερη τη στάση του σταθμού σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όμως βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλω να το ομολογήσω αυτό, όμως ίσως να έδωσε ένα μήνυμα και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Διότι ξέρετε, κι άλλοι Πρωθυπουργοί πέρασαν με πολύ σκληρή κριτική ιδίως από το σταθμό σας, αυτό οφείλω να το ομολογήσω. Ωστόσο αυτό το οποίο είχαμε στα δικά μας τα χρόνια, δηλαδή τη συσσώρευση τόσων πολλών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε μια σκληρή κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το είχαμε ποτέ άλλοτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η καλή στάση ποια θα ήταν; Η στάση που σας λέει διαρκώς «μπράβο»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, όχι δα! Δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν ήταν και τα χρόνια εύκολα, κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι άσπρο ή μαύρο στη ζωή, εν τοιαύτη περιπτώσει νομίζω ότι και εσείς πρέπει να το παραδεχτείτε, διότι βρίσκομαι απέναντι σε δυο δημοσιογράφους που εκτιμώ, και το γνωρίζετε, και υπάρχουν πολλοί στο σταθμό σας που εκτιμώ. Υπήρξαν όμως και άλλοι και υπάρχουν ακόμη και σήμερα, οι οποίοι διαμορφώνουν μια εικόνα, η οποία στερεί το κύρος της αντικειμενικότητας από έναν σταθμό, που κατέχει μια δημόσια συχνότητα, πράγμα το οποίο στο τέλος της ημέρας δεν κάνει καλό και για το σταθμό. Δηλαδή, εντάξει, εγώ δεν θέλω να αναλωθούμε σε αυτή τη συζήτηση, αλλά θα σας πω ότι θα προτιμήσω και θα ευχηθώ και καλή επιτυχία σε όλους τους δημοσιογράφους που κατεβαίνουν με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κυρίως στον κ. Παπαδημητρίου και στον κ. Μπογδάνο, διότι θεωρώ ότι θα είναι πιο λογικό να εκφράζονται υπέρ της Νέας Δημοκρατίας από τη θέση του βουλευτή, παρά από τη θέση του δημοσιογράφου που οφείλει να κρατάει κάποια κριτήρια αντικειμενικότητας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Φαντάζομαι κ. Πρόεδρε ότι καταλαβαίνετε ότι είναι εύκολη η απάντηση εδώ, και άλλοι δημοσιογράφοι που έχουν υπηρετήσει σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, κατέβηκαν με το κόμμα σας ή κατεβαίνουν με το κόμμα σας υποψήφιοι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όπως ο κ. Αρβανίτης, που μου έρχεται εύκολο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σωστό, αλλά ο κ. Αρβανίτης είναι στη Δημόσια Τηλεόραση. Αλλά στη Δημόσια Τηλεόραση ο Αρβανίτης κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και η κα Φλέσσα με τη Νέα Δημοκρατία. Έχετε να μου πείτε κάποιο δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ που να κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αν υπάρχει, να το δεχτώ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι προσωπικό το θέμα, άρα το ότι κατεβαίνουν υποψήφιοι δημοσιογράφοι με κόμματα, συμβαίνει εκατό χρόνια. Δεν συμβαίνει τώρα τα τελευταία χρόνια.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ θα σας πω κ. Πρόεδρε τι με ενοχλεί. Εγώ αναγνωρίζω ότι πολλές φορές υπάρχουν υπερβολές απ’ όλες τις πλευρές, αλλά ένα πράγμα το οποίο με ενοχλεί και το οποίο είναι καινούργιο και το οποίο δυστυχώς εσείς ως κόμμα το φέρατε στην πολιτική ζωή του τόπου, ειδικά τον αντιμνημονιακό περίφημο αγώνα, είναι όλη αυτή η στοχοποίηση καναλιών και ανθρώπων, η οποία ήταν σαν χουλιγκανοποίηση της πολιτικής ζωής, και εννοώ τα «βοθροκάναλα», εννοώ το «ΣΚΑΪ ξεφτίλες», εννοώ όλα αυτά τα πράγματα τα οποία μπορεί να μην τα κάνατε εσείς προσωπικά, τα έκαναν πάρα πολλοί άνθρωποι κοντά σας όμως και αυτά ταίριαζαν σε ένα Σαλβίνι, σε έναν Όρμπαν, σε έναν Τραμπ, όχι όμως σε έναν άνθρωπο που θέλει να λέει ότι ηγέτης της Αριστεράς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα όμως αναφέρεστε στη συζήτηση που διεξάγεται στο διαδίκτυο και δεν αναφέρεστε προφανώς σε τοποθετήσεις επίσημες του ΣΥΡΙΖΑ και δικές μου.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν είναι μόνο το διαδίκτυο, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην κυβερνητικοί σας εταίροι και άλλοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αυτά τα πράγματα και τα είπαν πάρα πολύ καθαρά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιας και επιμένετε, και καλά κάνετε σε αυτή τη συζήτηση…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και δεν είναι, αν μου επιτρέπετε, ούτε το twitter ούτε μόνο ο κ. Πολάκης με τα «βοθροκάναλα» που προφανώς είναι ένα θέμα, γιατί είναι Υπουργός σας, υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για εντεταλμένα Μέσα Ενημέρωσης με στόχο την εξολόθρευση του κυβερνητικού έργου. Εντάξει!
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε να δείτε, η κριτική είναι κριτική. Αλλά ορισμένες φορές ξεπερνιούνται τα όρια. Εγώ θα δεχτώ ότι πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέβη τα όρια της κριτικής. Αλλά από ένα σημείο και μετά, νομίζω ότι ο καθένας οφείλει να κρατάει τα όρια όσο μπορεί και κυρίως όταν έχει θέσεις ευθύνης. Η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια πολιτική, την οποία την έφερε σε σύγκρουση και σε αντιπαράθεση με πάρα πολλούς ιδιοκτήτες Μέσων, ενδεχομένως και με δημοσιογράφους. Σε ό,τι με αφορά, προσπάθησα να είμαι πάντοτε αντικειμενικός σε ό,τι αφορά την κρίση μου απέναντι στους δημοσιογράφους και όπως θα έχετε καταλάβει, εγώ δεν έχω ποτέ απευθυνθεί συλλήβδην σε όλους τους δημοσιογράφους, και αν θέλετε δεν θεωρώ ότι όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παίζουν ένα ρόλο. Εκτιμώ όμως, και αυτή είναι η θέση και η στάση μου, ότι ορισμένες φορές, τις περισσότερες, με πλήγμα στην αξιοπιστία, στο κύρος και στην αντικειμενικότητα του σταθμού σας, υπερβήκατε τα όρια. Το κεντρικό μήνυμα που έβγαινε από το σταθμό σας, ήταν τέτοιο. Αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δούμε το από εδώ και στο εξής. Εγώ μόνο ένα πράγμα θέλω να πω, πριν περάσουμε στο επόμενο θέμα: και εγώ υπήρξαν φορές που σκέφτηκα ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα να εξομαλυνθεί αυτή η σχέση, όχι ζητώντας να έχετε διαφορετική άποψη, προφανώς, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, ζητώντας στοιχειωδώς κάποιους κανόνες αντικειμενικότητας, στο βαθμό που δημόσια συχνότητα καταλαμβάνετε και άρα …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα νομίζω ότι τα στελέχη σας όλοι και εσείς όποτε θέλατε, βγαίνατε και λέγατε ό,τι θέλατε. Ποτέ κανείς δεν σας διέκοψε ή δεν σας λογόκρινε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όμως κ. Παπαχελά ξέρετε ποιο ήταν εκείνο το σημείο όπου πραγματικά είπα ότι μάλλον είναι η προσπάθειά μου άστοχη, δεν πρόκειται να βρω δηλαδή δυνατότητα, θέλω να αγιάσω και δεν με αφήνουν, όταν έγινε ένα πραγματικά δυσάρεστο, θλιβερό γεγονός και υπήρξε μια επίθεση τρομοκρατική στον σταθμό σας, και βγήκε μια ανακοίνωση από τη Διοίκηση, την ιδιοκτησία, δεν ξέρω ποιος ακριβώς την έγραψε, και στοχοποιούσε την Κυβέρνηση γι’ αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη, αλλά όταν ο κ. Καμμένος καλούσε να βάλουν βόμβες στο ΣΚΑΪ κ. Τσίπρα, δεν σας ακούσαμε να λέτε κάτι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Καμμένος είναι ο κ. Καμμένος.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, ήταν κυβερνητικός σας εταίρος, Υπουργός Άμυνας ήταν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Καμμένος είναι ο κ. Καμμένος και αν έχει πει κάτι τέτοιο προφανώς είναι κατακριτέο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το είπε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κατακριτέο, αν έχει πει κάτι τέτοιο. Δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή αυτό που μου λέτε, αλλά και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αν έχει πει κάτι, είναι κατακριτέο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά δεν σας ακούσαμε να το κατακρίνετε, αυτό είναι το πρόβλημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια. Πρέπει να υπάρχουν κάποια όρια, στην πολιτική αντιπαράθεση και πρέπει να υπάρχουν και κάποια όρια στο πόσο κανείς την αντιπαράθεση αυτή την χοντραίνει. Εν τοιαύτη περιπτώσει επαναλαμβάνω, εγώ είμαι εδώ, γιατί πραγματικά έχω την πρόθεση και να ακουστώ –δεν το κρύβω- απ’ όλους τους πολίτες, θέλω να εξαντλήσω κάθε δημόσια συχνότητα, όσο κριτική κι αν μου κάνει, αλλά και γιατί πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ μπορεί –και το ελπίζω- να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας επιστροφής στην κανονικότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως, αν μου επιτρέπετε κάτι τελευταίο σε σχέση με αυτό, γιατί νομίζω καλό είναι, μιας που βρισκόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλον, να είναι όλα τα δεδομένα στο τραπέζι. Η επίθεση στα Μέσα Ενημέρωσης άρχισε πριν αναλάβετε την εξουσία, γιατί. Γιατί τότε σας κάναμε κριτική και σας λέγαμε «δεν μπορείτε να σκίσετε τα Μνημόνια», «όχι μπορούμε» λέγατε εσείς «και φταίνε τα Μέσα Ενημέρωσης που μας κάνουν πόλεμο». Μας επιβάλλατε το πρώτο εμπάργκο εδώ στον ΣΚΑΪ, γιατί αυτό δεν είναι το πρώτο, είναι το δεύτερο, όταν λέγαμε από αυτή τη συχνότητα για το δημοψήφισμα, ότι υπάρχει κίνδυνος να μας κλωτσήσουν έξω από το ευρώ, ξέρετε ποιος δικαιώθηκε στην κριτική του, δεν είναι θέμα μπρα–ντε–φέρ, είναι θέμα πραγματικότητας. Και το τρίτο, μας το επιβάλλατε επειδή είπαμε ότι θα καρατομήσετε την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας στο Μάτι, πράγμα το οποίο επίσης επιβεβαιώθηκε, και αυτά είναι αληθινά περιστατικά κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κοσιώνη μιας και θέλετε να συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα με μεγάλη ευχαρίστηση να τη συνεχίσουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, θέλω με αυτό τον τρόπο με αυτή σας την απάντηση να την κλείσουμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν έχω λόγο να μην κουβεντιάσουμε γι’ αυτό, να κουβεντιάσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν ήταν πράγματι ένα κόμμα το οποίο στοχοποιήθηκε όχι από τον ΣΚΑΪ αλλά από πάρα πολλά Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως από το Mega Channel εκείνη την εποχή, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, διότι όλα αυτά τα Μέσα Ενημέρωσης, εκείνη την περίοδο, κατά ένα περίεργο τρόπο, κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου είχαν ανακαλύψει περίπου ότι τα Μνημόνια ήταν ευλογία, και έδωσαν μια πάρα πολύ μεγάλη μάχη να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και πρέπει όλα αυτά να εφαρμοστούν. Ξαφνικά, μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση, καθ’ όλη τη διάρκεια, έπαιξαν τον αντίστροφο ρόλο. Εγώ θέλω να παραδεχτώ ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη, αλλά δεν μπορεί σε αυτή τη σχέση μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει λάθη. Προφανώς δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια πολιτική δύναμη, η οποία δημιουργούσε ανασφάλεια όχι στους δημοσιογράφους, αλλά στους ιδιοκτήτες των Μέσων που διοικούν, και πολλές φορές και στους δημοσιογράφους.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως να μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να πω ότι μετά την περίφημη μάχη για τη διαπλοκή, εγώ παρατήρησα δυο πράγματα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και η ανασφάλεια αυτή έγινε πράξη. Διότι εμείς δώσαμε μια μάχη, συγκρουστήκαμε….
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει αυτή είναι δική σας ερμηνεία, ευχαρίστως την ακούμε, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγκρουστήκαμε για τις τηλεοπτικές άδειες και πραγματικά διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο, όχι αυτό που ακριβώς θα θέλαμε, διότι υπήρξε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει σήμερα, για την κατοχή δημόσιας συχνότητας οι ιδιοκτήτες των Μέσων πληρώνουν. Μέχρι προχθές δεν πλήρωναν μία. Και εν πάση περιπτώσει αυτό το κάναμε έχοντας υπόψη μας ότι θα πάρουμε κόστος, πολιτικό κόστος.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως κ. Πρόεδρε να πω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κανάλια σήμερα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το ποιους είχαν κανάλια πριν. Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν και περισσότερα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και το δεύτερο, είναι επίσης για εμένα σημαντικό, ότι προσπαθήσατε και αποτύχατε για διάφορους λόγους να φτιάξετε και τη δική σας διαπλοκή. Θυμόμαστε την περίπτωση Καλογρίτσα για παράδειγμα, την περίπτωση του κ. Σαββίδη με τον οποίο είχατε μια στενή πολιτική σχέση κάποια στιγμή. Υπήρξαν δηλαδή κάποιες προσπάθειες να φτιάξετε δικά σας ελεγχόμενα Μέσα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι δική σας άποψη ή προκύπτει από το ρεπορτάζ;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Από το ρεπορτάζ προφανώς, δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω ότι θα ήταν αστείο αν εκτιμούσαμε εμείς ότι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε όρους διαπλοκής με τους ίδιους ανθρώπους που ήταν στα πράγματα το προηγούμενο διάστημα ή με καινούργιους οι οποίοι δεν είχαν καμία δυνατότητα οικονομική να διαμορφώσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Εμείς, είναι η αλήθεια ότι προσπαθήσαμε να βάλουμε όρους που ήταν ασφυκτικοί και για τους προηγούμενους και για τους επόμενους, και πράγματι, όταν βγήκαμε και είπαμε ότι το σύστημα και η οικονομία στην Ελλάδα και η αγορά η τηλεοπτική και διαφημιστική δεν μπορούν να χωρέσουν 100 τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά μάλλον 4 πρέπει να χωρέσουν, βγήκαν όλοι και μας είπαν ότι «αυτό που λέτε το κάνετε για να μας δημιουργήσετε τη δυνατότητα να μας στριμώξετε…».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως αυτό καταρρίφθηκε, 6 είναι σήμερα. Σήμερα μάλιστα δόθηκε η 6η άδεια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πέντε ήταν, τελικά τι έγινε; Όλη αυτή η φασαρία για ένα σταθμό παραπάνω, και τώρα είναι και ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος από ό,τι κατάλαβα θέλει να πάρει και άλλο έναν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα δεν ήταν πως, το θέμα ήταν οι περιορισμοί, και το ξέρετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς προσπαθήσαμε να βάλουμε μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με κριτήριο την οικονομία, την αγορά, και με κριτήρια τα οποία και μέχρι σήμερα έχουν διαμορφώσει μια δυνατότητα ασφάλειας στους εργαζόμενους.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα για τον κ. Καλογρίτσα άδικα σας ασκήθηκε κριτική.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς άδικα μας ασκήθηκε κριτική, και αυτό το δείχνει το ίδιο το αποτέλεσμα. Διότι αν εμείς είχαμε διαπλοκή με τον Καλογρίτσα, τότε δεν θα του παίρναμε την άδεια την επόμενη μέρα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Προσπαθήσατε να του δώσετε πάρα πολλά δημόσια έργα όμως, έγιναν πολλά πράγματα για να παραιτηθεί, απλώς δεν μπόρεσε να τα κάνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα επιχειρούσαμε κ. Παπαχελά, όπως έγινε και με πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δημόσια έργα δεν έδινε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, δημόσια έργα έδιναν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις και στον κ. Μπόμπολα ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα και σε πολλούς άλλους ιδιοκτήτες και καναλάρχες. Μην επαναλαμβάνετε μια ρητορική η οποία, κατά την άποψή μου, από την ίδια την πραγματικότητα έχει διαψευστεί, και νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα πρέπει κι εσείς να συνειδητοποιήσετε, ως εργαζόμενοι σε ένα τηλεοπτικό σταθμό, ότι ο νόμος αυτός, παρά το γεγονός ότι καταρρίφθηκε σε ό,τι αφορά το σκέλος του για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ο νόμος αυτός σήμερα δίνει τη δυνατότητα ασφάλειας, αίσθησης ασφάλειας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, που δουλεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουν κανόνες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήθελαν κανόνες. Η συζήτηση δεν γίνεται για τους κανόνες που έπρεπε να μπουν …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θα διαφωνήσω μαζί σας αλλά εν πάση περιπτώσει θα το δεχτώ για την οικονομία της συζήτησης.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η συζήτηση γίνεται για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκαν να μπουν οι κανόνες, αλλά εν πάση περιπτώσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αληθές ότι όλοι θέλουν κανόνες, διότι αν ήθελαν θα είχαν βάλει τόσο καιρό, αλλά εν πάση περιπτώσει πάμε παρακάτω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να προχωρήσουμε τη συζήτηση γιατί αν κολλάμε στα θέματα δεν θα μας βγάλει ο χρόνος για τίποτε. Να έρθουμε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν συμφωνείς κι εσύ Αλέξη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ ήθελα να ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, ότι χάσατε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, έχετε περάσει μια μακρά περίοδο που είχατε ένα πολιτικό άστρο, που σας πήγαινε. Θέλω να ξέρω πώς νιώθετε γι’ αυτό, και το δεύτερο, που είναι πολύ βασικό για εμένα, εσείς γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος σας μαύρισε, να το πω έτσι. Ήταν μια διαφορά σημαντική, δεν ήταν 2-3 μονάδες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαχελά, είναι προφανές ότι σε μια εκλογική αναμέτρηση ευρωπαϊκών εκλογών υποστήκαμε μια ήττα, αλλά εγώ δεν αισθάνομαι ότι ο κόσμος μας μαύρισε. Αυτή ενδεχομένως είναι η δική σας κρίση. Και άλλες φορές έχουν χάσει εκλογικές μάχες πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα σε μια ευρωπαϊκή εκλογική αναμέτρηση. Σε ένα κόμμα το οποίο έχει περάσει και 4,5 χρόνια πολύ δύσκολες στιγμές, είναι προφανές ότι θα εκφραστεί και η δυσαρέσκεια, θα εκφραστεί και η κόπωση του εκλογικού Σώματος, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως πήρε 24%. Δεν νομίζω ότι μαύρισε ο ΣΥΡΙΖΑ με το 24%. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα το οποίο κάλπαζε προς την εξουσία, είχε πάρει 26% και λίγους μήνες μετά πήρε 35-36%, πήρε 10% παραπάνω.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτή τη διαφορά του 9% εσείς πως την ερμηνεύετε; Πού το αποδίδετε; Τι καταλάβατε από αυτή την ήττα; Γιατί είναι μια βαριά ήττα, όπως κι αν το πάρουμε, ας μην πούμε ότι ήταν μαύρισμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και αν δεν την είχατε αποδεχτεί ως τέτοια, δεν θα είχατε προσφύγει και σε πρόωρες εκλογές, έτσι δεν είναι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Μισό λεπτό να συνεννοηθούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό το οποίο τον κατατάσσει αυτή τη στιγμή στα ισχυρότερα κόμματα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, είμαστε το 3ο ισχυρότερο στις ευρωεκλογές, μετά το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό και το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, και η κυρίαρχη δύναμη της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, στην Ελλάδα. Εντούτοις πράγματι η διαφορά μας από το πρώτο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια διαφορά την οποία δεν είχαμε εκτιμήσει. Υπήρξε ένα βουβό κύμα ή κλίμα, το οποίο δεν το είχαμε εκτιμήσει, ήταν μια μεγάλη διαφορά η οποία με έκανε εμένα, διότι σε όλη μου τη ζωή και σε όλη μου την πολιτική παρουσία, ξέρετε, εγώ ποτέ δεν θέλησα να μην προσλαμβάνω τα μηνύματα που μου στέλνει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά δεν μας έχετε πει ποια ήταν αυτά, τελικά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Και σε όλες τις δύσκολες στιγμές σε αυτόν απευθύνθηκα για να κρίνει αυτός και να αποφασίσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαχειρίστηκε πολύ μεγάλα και δύσκολα ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε το βασικό του στόχο, πέτυχε στον βασικό του στόχο, να βγει η χώρα από τα Μνημόνια, να φύγει δηλαδή αυτή η θηλιά από τον λαιμό μας, όμως οι προσδοκίες ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού ήταν προσδοκίες αυτό να γίνει πιο σύντομα και λιγότερο επώδυνα, και άρα εκφράστηκε η δυσαρέσκεια γι’ αυτό τον λόγο. Αυτή είναι η βασική αιτία, κατά την άποψή μου και η εκτίμησή μας είναι αυτή. Φυσικά υπάρχουν και άλλες …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή το βασικό μήνυμα που πήρατε εσείς από τις εκλογές είναι, ποιο. Ότι ο κόσμος ήθελε περισσότερα πράγματα πιο γρήγορα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το βασικό μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος το οποίο είχε βρεθεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, στις εκλογές του Γενάρη και του Σεπτέμβρη, είχε την προσδοκία, μας πιστώνει ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια, αλλά μας χρεώνει ότι αυτό δεν το κάναμε όσο αναίμακτα, ανώδυνα προσδοκούσε και δεν το κάναμε και όσο γρήγορα προσδοκούσε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μήπως σας χρεώνει ότι φέρατε και ένα Μνημόνιο, κ. Πρόεδρε. Γιατί σας ακούω…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κοσιώνη αυτό θα έπρεπε να μας το είχε χρεώσει, ξεχνάτε ότι έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβριο του ’15.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν ξεχνάω, ξέρω ότι θα μου πείτε για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά ήρθατε δημιουργώντας πολύ μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες, ακολούθησε αυτό το άγριο 1ο επτάμηνο του 2015, σας ακούω τώρα να λέτε να σας κρίνουν οι πολίτες με βάση τις πολιτικές σας μετά την έξοδο των Μνημονίων, μοιάζει όμως να θέλετε και να ξεχάσετε για ποιο λόγο περάσαμε αυτή την τετραετία τόσο δύσκολα και βεβαίως και εσείς καλείστε τώρα ν’ απολογηθείτε για τις πολιτικές αυτής της τετραετίας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που κάνετε αυτό το ερώτημα. Εγώ ν’ απολογηθώ όσο θέλετε, εσείς ζητήσατε ποτέ ν’ απολογηθεί ο κ. Καραμανλής που άφησε τη χώρα με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα το 2009;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας διαβεβαιώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ζητήσατε ν’ απολογηθεί ο κ. Παπανδρέου που μας πήγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσάς δεν ακούσαμε να λέτε πολλά για τον κ. Καραμανλή, εμείς ζητήσαμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ζητήσατε από τον κ. Σαμαρά ν’ απολογηθεί που άφησε τη χώρα με 28% ανεργία και με άδεια Ταμεία; Δε νομίζω ότι ζητήσατε. Εγώ ν’ απολογηθώ όσο θέλετε
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε μας παρακολουθείτε μάλλον.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα δε σας παρακολουθώ πολύ αλλά σας παρακολουθούσα πιο πριν.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Με συγχωρείτε πολύ, αλλά και πιο παλιά προφανώς δε μας βλέπατε, γιατί εδώ έχουν γίνει και ντοκιμαντέρ και εκπομπές και για τα ελλείμματα και για όλα αυτά, τα οποία αποτυπώθηκαν μ’ έναν πολύ σαφή τρόπο. Και το δεύτερο βέβαια ερώτημα είναι το γιατί πολλοί από τους ανθρώπους που ευθύνονται γι’ αυτά, είναι σήμερα στα ψηφοδέλτιά σας. Είναι συνεργάτες, όπως είναι η κα Κατσέλη, που ήταν στέλεχος του κ. Παπανδρέου για παράδειγμα. Και πολλοί άλλοι άνθρωποι, η κα Ξενογιαννακοπούλου. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι πέρασαν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, όπως ο Πάνος Καμένος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τί σημαίνει αυτό;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ζούσαν σε κάποιον άλλο κόσμο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας έκανα ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Μου ζητάτε ν’ απολογηθώ και σας λέω ότι εγώ βεβαίως, θα κάνω και την αυτοκριτική μου και θα απολογηθώ, αλλά διαπιστώνω ότι εσείς λειτουργείτε και πιστεύετε, δικαίωμά σας είναι αυτό, λειτουργείτε λες και η χώρα ξεκίνησε να υπάρχει το 2015.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσάς έχουμε απέναντί μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και σας λέω λοιπόν κα Κοσιώνη, το 2015 το Σεπτέμβριο, στη χώρα έγιναν εκλογές και για πρώτη φορά στον τόπο, έγιναν εκλογές με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Κι ο ελληνικός λαός γνώριζε. Το 2009 δεν γνώριζε. To 2012 δεν γνώριζε. Διότι ήρθε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας «λεφτά υπάρχουν», ενώ η χώρα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μ’ ένα έλλειμμα το οποίο ήταν στο 15%. Αργότερα, ήρθε ο κ. Σαμαράς ο οποίος έλεγε ότι θα φύγουμε γρήγορα από τη διαδικασία αυτή των μνημονίων. Και το 2015 μας άφησε με 28% ανεργία και άδεια Ταμεία.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα τώρα εσείς είχατε σοβαρά προετοιμαστεί για να κάνετε μια διαπραγμάτευση; Θα ξαναδιαλέγατε τον κ. Βαρουφάκη σήμερα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη θυμώνετε, θα σας απαντήσω σ’ αυτά.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δε θυμώνω καθόλου, είμαι απολύτως ήρεμος. Ρωτάω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: Το 2015, όταν ανέλαβα, πήρα την εντολή, δεν είπα ψέματα στον ελληνικό λαό, είπα την αλήθεια, ότι θα συγκρουστώ. Αν αυτή η σύγκρουση και το παιχνίδι ήταν τόσο στημένο από την Ευρώπη, η οποία είχε διαμορφώσει τις δικλείδες εκείνες και δεν κατάφερα, είναι άλλο να λες ψέματα, να λες ότι «θα συγκρουστώ» και να μην συγκρουστείς κι είναι άλλο να προσπαθείς και να μην καταφέρνεις να έχεις αποτέλεσμα και ν’ αναγκάζεσαι να πας σ’ ένα συμβιβασμό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε «θα συγκρουστώ και θα πετύχω» κ .Τσίπρα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι πήγα σ’ ένα συμβιβασμό, αλλά πήγα αμέσως σ’ εκλογές. Και είπα στον ελληνικό λαό, «αυτό κατάφερα». Και ξέρετε κάτι κ. Παπαχελά,, και δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε με ένταση, γιατί εγώ θέλω σήμερα να μιλήσω από καρδιάς και να παραδεχθώ και τα λάθη μου. Θέλω να σας πω το εξής: Οι επιλογές οι βασικές που έκανα, ήταν δύσκολες επιλογές σ’ αυτή τη θητεία. Το 2015, έκανα μια πολύ δύσκολη επιλογή. Διότι είναι άλλο ένας κεντρώος πολιτικός ή ένας δεξιός πολιτικός να βλέπει το συμφέρον της χώρας και τις δυσκολίες και να μετατοπίζεται, και άλλο εγώ, που είχα βγει πράγματι και είχα πει στον ελληνικό λαό ότι θα συγκρουστώ μέχρι τέλους, κι όταν είδα ότι η πραγματικότητα είναι μια πραγματικότητα που θα οδηγούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στον γκρεμό…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν είναι ευθύνη ενός πολιτικού ηγέτη να το καταλάβει αυτό πριν κ. Πρόεδρε; Να προετοιμαστείτε γι’ αυτό. Να μη διαλέξετε τον κ. Βαρουφάκη, να μιλήσετε με σοβαρούς ανθρώπους, να καταλάβετε τί έχετε απέναντί σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε με να παραδεχθώ και τις λάθος επιλογές μόνος μου, δεν είναι ανάγκη να μου λέτε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αν δε σας ρωτήσω μπορεί να μην το κάνετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς ήταν και ευθύνη. Αυτή την ευθύνη την πλήρωσα, τη χρεώθηκα και την έχω αν θέλετε ομολογήσει, ότι οι επιλογές σε πρόσωπα ήταν λάθος επιλογές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δέχεστε ότι πλήρωσαν και οι Έλληνες μαζί μ’ εσάς κ. Τσίπρα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τ’ απαντήσουμε όλα αυτά, και είναι πολύ ωραίο το ερώτημά σας. Αλλά αφήστε με λίγο να σας εξηγήσω γιατί θεωρώ ότι σήμερα, παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, στις κρίσιμες πολιτικές επιλογές εκείνης της περιόδου, η κρίσιμη πολιτική επιλογή ποια ήταν: Η κρίσιμη πολιτική επιλογή ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός Ευρωζώνης και να κάνω έναν κρίσιμο και δύσκολο συμβιβασμό. Και η επόμενη κρίσιμη πολιτική επιλογή ήταν να οδηγηθούμε στις κάλπες, ο ελληνικός λαός με πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας να δώσει την εντολή του και να βάλουμε μπροστά, να δώσουμε τη δυνατότητα να βγει αυτό το πρόγραμμα που εκείνη την εποχή λίγοι πίστευαν ότι μπορούσε να βγει. Κι από την κυβέρνησή μου λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να βγει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε εκεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εν τέλει βγήκε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Με τεράστιο κόστος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί τεράστιο κόστος; Να το συζητήσουμε αυτό.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας πω κάτι; Αν δεν είχατε πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά και είχε βγει τότε Πρόεδρος και πηγαίναμε ομαλά μέχρι το τέλος, θα είχατε παραλάβει μια οικονομία σε πολύ καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά και θα μπορούσατε να κάνετε μια πολύ πιο άνετη διαπραγμάτευση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ωραίο το ερώτημά σας. Να σας πω λοιπόν: Ο κ. Σαμαράς εκείνη την εποχή, σας θυμίζω λίγο πιο πριν, το Μάιο του 2014, όφειλε να ολοκληρώσει την περίφημη 5η αξιολόγηση. Με επιλογή του δεν έκανε τίποτε για να την ολοκληρώσει. Αντί να προχωρήσει σ’ αυτά τα οποία ο ίδιος είχε δεσμευτεί, έκανε έναν ανασχηματισμό τότε, έβαλε Υπουργούς ανθρώπους μ’ ένα πιο λαϊκιστικό προφίλ εν πάση περιπτώσει κι έβαλε φρένο, σταμάτησε, κατέβασε τα μολύβια. Και επίσπευσε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ακριβώς γιατί στο μυαλό του είχε φτιάξει ένα σενάριο, το λεγόμενο της Αριστερής Παρένθεσης, επίσπευσε τη διαδικασία της εκλογής αφήνοντας και άδεια τα Ταμεία, πιστεύοντας ότι θα έρθει η νέα κυβέρνηση, δεν θ’ αντέξει πάνω από δυο τρεις μήνες, και θα επιστρέψει. Και μάλιστα, αν θυμάστε, δεν πρότεινε κι έναν Πρόεδρο, για παράδειγμα από το χώρο της Αριστεράς, τον κ. Κουβέλη, όπως είχε ακουστεί τότε, αλλά πρότεινε κάποιον άλλον. Αλλά ο σχεδιασμός του δεν ήταν να έρθει σε καμιά συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που δεν με υποδέχθηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν έγινε η κυβερνητική εναλλαγή. Δεν ήθελε να με δει μπροστά του.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είχατε διαμορφώσει και κανένα κλίμα συναίνεσης τώρα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχει και η άλλη εικόνα, που είναι ότι η Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, έβλεπαν ότι έρχεστε εσείς ούτως ή άλλως, δε θέλησαν να δώσουν τίποτα στον κ. Σαμαρά και τον πίεσαν πάρα πολύ, ακριβώς για να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση μαζί σας, το οποίο και τελικώς έγινε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αληθές αυτό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, τόσο από τις επαφές μου αργότερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο σε πιο χαλαρό κλίμα, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο. Υπήρξε επιλογή από την πλευρά του τότε Πρωθυπουργού, να οδηγηθεί η χώρα σε αυτές τις εξελίξεις. Εγώ δηλαδή, με δυο λόγια να σας πω, έχω την αίσθηση ότι, όπως και ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε στη μέση της θητείας να κάνει εκλογές το 2009 ενώ γνώριζε ότι έρχεται τσουνάμι, προφανώς γνώριζε ότι θα χάσει, δεν έδωσε τη μάχη, δεν έμεινε να δώσει τη μάχη, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου αργότερα, όταν κατάλαβε τί ακριβώς συμβαίνει, παρέδωσε το κόμμα και την κυβέρνηση, έτσι κι ο κ. Σαμαράς δε θέλησε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, και έστησε μέσα σε 7 μήνες, όλη αυτή την ιστορία με πρόσχημα τις προεδρικές εκλογές. Η διαφορά μ’ εμένα, μπορείτε να μου καταλογίσετε όσες ευθύνες θέλετε σε σχέση με την άγνοια κινδύνου…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ο πειραματισμός δεν κόστισε πολύ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω και για το κόστος, αλλά να πω αυτή τη φράση όμως, μπορείτε να μου καταλογίσετε όσες ευθύνες θέλετε σε σχέση με την άγνοια κινδύνου και την άγνοια των συσχετισμών στην Ευρώπη. Τα έχω παραδεχθεί αυτά.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είναι και μια ανευθυνότητα κ. Πρόεδρε όταν είστε πολιτικός ηγέτης και δεν προετοιμάζεστε γι’ αυτά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Είχαμε προετοιμαστεί αλλά είχαν προετοιμαστεί οι άλλοι πολύ καλύτερα από μας. Αλλά εν πάση περιπτώσει.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν κοστολογημένο για παράδειγμα, ήταν κάτι εφικτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, σήμερα που μιλάμε, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης σήμερα, μετά από 4 χρόνια όμως, έχει πραγματοποιηθεί.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μιλάω για τότε όμως, εσείς το είπατε τότε και κόψατε μετά τις συντάξεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τότε ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο για να μπορέσει να εγκριθεί στο δημοσιονομικό του σκέλος, θα έπρεπε να υπάρξει μια διαπραγμάτευση που να δώσει αποτελέσματα. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση που να δώσει αποτελέσματα. Και θυμάστε γιατί; Διότι εμείς εκκινήσαμε αυτή τη διαδικασία έχοντας την αφέλεια ότι η Ευρώπη θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία στην Ελλάδα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις μιας ομαλής μετάβασης σε μια ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή, αντιθέτως η Ευρώπη, με τον Σόιμπλε τότε Υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας, έφτιαχνε το άλλο σενάριο, το σενάριο το τιμωρητικό. Δηλαδή είχε μπει στη λογική ότι πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα μέσα από την προοπτική της εξόδου από το ευρώ για να μην ακολουθήσουν κι άλλες χώρες …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε, ήμαστε πολιτικά αφελείς, αυτό λέτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κοσιώνη μη λέτε φράσεις που δεν είπα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: «Είχαμε την αφέλεια» είπατε, «να θεωρούμε» κτλ. Έχετε μιλήσει γι’ αυταπάτες. Άλλοι μιλάνε για πολιτική εξαπάτηση, εσείς μιλάτε για αυταπάτες. Παρ’ όλα αυτά, εγώ πραγματικά θέλω να μου απαντήσετε σ’ αυτό το ερώτημα κ. Πρόεδρε αν έχετε την καλοσύνη, εάν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το άγριο επτάμηνο του ’15, θα χρειαζόταν 3ο μνημόνιο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάμε λοιπόν στο κόστος: Μας κατηγορούν πολλοί, κι εσείς το κάνετε αυτό συχνά στο σταθμό σας..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κι ο κ. Ρέγκλιν και άλλοι που είναι λίγο πιο τεχνοκράτες από μας..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, ναι, έχουν όμως μια ιδεολογική εμμονή.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, ναι. Για να δούμε λοιπόν ποιο ήταν το δημόσιο χρέος στη χώρα όταν αναλάβαμε εμείς; την 1/1/2015, το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 324 δις ευρώ. Την 1/1/2016, μετά απ’ αυτό το εξάμηνο, ήταν 321 δισεκατομμύρια.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Χάσαμε δυο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πώς γίνεται κ. Παπαχελά; Για πείτε μου εσείς. Εντάξει, σας κάνω συγκεκριμένο ερώτημα όμως και δε μου απαντάτε. Εγώ, επειδή οι τηλεθεατές μας δεν είναι, φαντάζομαι, οικονομολόγοι, εγώ κάνω ένα πολύ απλό ερώτημα: Αν κόστισε το πρώτο εξάμηνο 60, 80, 120 εκατομμύρια, έχουν ακουστεί διάφορα, 200 δισεκατομμύρια ευρώ, πώς γίνεται να παραλάβαμε χρέος 324 και να αφήσαμε σ’ ένα χρόνο μετά χρέος 321; Μειώθηκε το χρέος, δεν αυξήθηκε. Πού πήγαν όλα αυτά;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος υπήρχε τότε και ο οποίος καταστράφηκε το πρώτο εξάμηνο, τα capital controls κατέστρεψαν επιχειρήσεις, ανθρώπους που είχαν σταθεί στα πόδια τους, για πρώτη φορά και έκαναν εξαγωγές κι άλλα πράγματα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε λίγο, δε θ’ αρνηθώ ότι πιθανόν να υπήρξαν επιπτώσεις εκείνη την περίοδο. Συγκρίνονται αυτές οι επιπτώσεις με την καταστροφική περίοδο 2010, 2011, 2012, 2013, όπου η χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της; Δηλαδή αν μιλάτε σήμερα με τόσο μεγάλη ευκολία για 60, 80, 100 δις ότι στοίχισε δήθεν το 6μηνο εκείνο της διαπραγμάτευσης, εγώ θα σας πω ότι ο μόνος πραγματικός αριθμός, είναι ο αριθμός ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το 2008, το ΑΕΠ της χώρας ήταν στα 238 δισεκατομμύρια και το 2014 ήταν 178 δισεκατομμύρια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε, όλα καλώς καμωμένα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε το αυτό. Το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 238 δις ευρώ και το 2014, ήταν 178. 60 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα 60 δισεκατομμύρια που έχασε η οικονομία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα όλα καλώς καμωμένα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ΑΕΠ της χώρας όταν αναλάβαμε εμείς, ήταν στα 178 και σήμερα είναι στα 186. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είπα όλα καλώς καμωμένα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε μου απαντήσατε όμως, αν θα χρειαζόταν το μνημόνιο, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτοί οι χειρισμοί. Αυτό είναι κάτι κρίσιμο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως θα χρειάζονταν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακούσατε αυτά που είπατε για τον κ. Σαμαρά, ωστόσο κάπως τα πράγματα έμοιαζαν να εξομαλύνονται εκείνη την περίοδο. Και μετά γυρίσαμε πίσω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνη την περίοδο, κι εδώ έρχομαι και σ’ αυτό το οποίο λέει ο κ. Παπαχελάς, είναι παράδοξο να συγκρίνει κανείς με προβλέψεις οι οποίες ποτέ δεν επαληθεύονται.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εκεί ήταν πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης αυτοί στο τέλος του ’14..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης ήταν, αν δεν κάνω λάθος 0,7%…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γίνονταν επενδύσεις, είχαν αρχίσει πράγματα…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά θυμάστε τις προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2011, 2012, 2013; Από το 2011 μας λένε, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε προέβλεπε πολύ θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά αντί για ανάπτυξη ήρθε μια τεράστια αποεπένδυση στη χώρα, αντί για ανάπτυξη ήρθε μια πρωτοφανής ύφεση, που παρόμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Σε καιρό ειρήνης τουλάχιστον δεν έχουμε δει ποτέ. Άρα λοιπόν, δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε προβλέψεις. Εγώ θα παραδεχθώ λοιπόν ότι υπήρξαν εκείνο το διάστημα συνέπειες. Όχι τραγικές συνέπειες, διότι αυτό το οποίο επέλεξα την κρίσιμη στιγμή, ήμαστε στο χείλος του γκρεμού, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά αυτό το οποίο επέλεξα, με κόστος μεγάλο, και προσωπικό και πολιτικό, ήταν η χώρα να συνεχίσει στον πυρήνα του ευρώ, και γι’ αυτό όλο το επόμενο διάστημα μου ασκήσατε, αυτοί που μου ασκούσατε, μια κριτική ότι τότε ήθελα να βγάλω τη χώρα κι ήμουν ανεύθυνος, μετά δεν έγινα υπεύθυνος, αλλά έγινα αυτός ο οποίος έφερε το χειρότερο μνημόνιο. Το πιο σκληρό μνημόνιο, ότι ήταν το 3ο. Και μετά ότι θα ερχόταν και το 4ο και μετά ότι θα κόβονταν και οι συντάξεις, θα έρχονταν οι περικοπές.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Με συγχωρείτε, εμείς λοιδωρηθήκαμε, στοχοποιηθήκαμε γιατί πιστέψαμε στο «ναι» και το κάναμε πράγματι με πάθος εκείνη την περίοδο, και νομίζω καλά κάναμε. Εσείς πήγατε στον ελληνικό λαό και του είπατε «πες όχι και θα πάρεις μια καλύτερη συμφωνία». Είχατε μια συμφωνία στα χέρια σας απ’ τον κ. Χουλιαράκη την Παρασκευή που προκηρύξατε το δημοψήφισμα και υπογράψατε στο τέλος μια αρκετά χειρότερη, αν δεν κάνω λάθος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ακριβές αυτό που λέτε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί δεν είναι ακριβές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπογράψαμε μια πολύ χειρότερη.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως καλύτερη δεν ήταν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία που υπογράψαμε, σε κάποια σημεία ήταν σχεδόν η ίδια με αυτή την οποία είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά ποια ήταν η διαφορά; Η διαφορά ήταν ότι μας έδιναν τότε μια Συμφωνία, χωρίς να μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε τα χρήματα για να προχωρήσουμε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και χωρίς το πολύ αποικιακό υπερταμείο κ. Πρόεδρε, επίσης, αν θυμάμαι καλά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μας έδιναν μια συμφωνία χωρίς χρήματα..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Και χωρίς το υπερταμείο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην πραγματικότητα ξέρετε τί έκαναν; Το έχω πει και στη Μέρκελ αυτό και το κατάλαβε όταν της το είπα. Στην πραγματικότητα μας είχαν στριμώξει στον τοίχο, χωρίς να έχουμε καμία διέξοδο. Δηλαδή μας έδιναν μια συμφωνία με τους Θεσμούς, χωρίς τα χρήματα για να μπορέσει ν’ αναστηθεί η οικονομία, η οποία θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια, στο 3ο μνημόνιο. Και είχαν αποφασίσει να δώσουν το μνημόνιο μετά τη συμφωνία. Το μνημόνιο γι’ αυτούς ήταν δανειακή σύμβαση, για εμάς είναι αυτή η αρνητική λέξη η οποία …..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θυμάστε ότι έγινε το υπερταμείο την τελευταία στιγμή, το οποίο ήταν κάτι αποικιοκρατικό εν πάση περιπτώσει..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολύ ωραία το βάζετε αυτό. Αυτή ήταν η επιμονή του Σόιμπλε τότε, ο οποίος ήθελε με πάθος..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μια εβδομάδα πριν δεν υπήρχε αυτή η επιμονή, όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν η επιμονή του Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε με πάθος να χαλάσει την πιθανότητα να βρούμε συμβιβασμό στις 14 Ιουλίου αν θυμάμαι καλά που ήταν εκείνη η μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση. Και ήταν διαρκώς σε τηλεφωνική επικοινωνία η Μέρκελ με τον Σόιμπλε, που προσπαθούσε να τον πείσει να άρει τις εμμονές του, και πράγματι, αυτό το οποίο τελικά υπογράψαμε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο ήθελε ο Σόιμπλε. Αλλά για αυτά μπορούμε να κάνουμε μια ειδική εκπομπή ιστορικού χαρακτήρα αν θέλετε …
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το έχετε υποσχεθεί πολλές φορές..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω υποσχεθεί, γιατί υπάρχουν και άλλα στοιχεία ενδιαφέροντα σ’ αυτή τη συζήτηση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να έρθουμε στο σήμερα…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να υπενθυμίσω εγώ κάτι; Ότι η κα Ακριβοπούλου και ο κ. Ξυδάκης, πολύ φιλόξενα σ’ αυτό το σταθμό και στην «Καθημερινή» επίσης, εξηγούσαν τις απόψεις τους και μετά ήταν υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ; Το θυμήθηκα μετά, όταν λέγατε για τους δημοσιογράφους.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, το 2014..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν έχει καμία σημασία, ναι. .
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ το 2014 δε σας κατηγορούσα ότι έχετε μονομέρεια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είχατε περάσει κάποιες φάσεις τέτοιες αλλά εν πάση περιπτώσει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να επιστρέψουμε στο γιατί χάσατε. Γιατί από εκεί ξεκινήσαμε και περάσαμε μέσα από το λαβύρινθο του ’15. Να ξαναέρθουμε όμως παρακαλώ στο 2019 και στο διακύβευμα αυτών των εκλογών. Φαίνεται ότι αυτό που σας κόστισε περισσότερο, με βάση τουλάχιστον τα δημογραφικά του αποτελέσματος, ήταν η απόφαση της μεσαίας τάξης κ. Πρόεδρε. Σας το έχουν ρωτήσει κι άλλοι, δεν είμαι η πρώτη που το κάνω, εάν θεωρείτε τελικώς ότι αυτή η τρομερή υπερφορολόγηση των μεσαίων του ελληνικού πληθυσμού, ήταν ένα λάθος. Αυτή η παραγωγή των θηριωδών υπερπλεονασμάτων μέσω της αφαίμαξης δια της φορολογίας. Αν πιστεύετε ότι εκεί χάσατε το παιχνίδι δηλαδή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς το παιχνίδι είναι ανοιχτό πιστεύω..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για τις ευρωεκλογές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής, και είναι πολύ καίριο το ερώτημα που θέτετε και θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, να μιλήσω και με αριθμούς στο σημείο αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις κυρίως γι’ αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, αλλά αν δει συγκριτικά κανείς πότε μπήκαν αυτοί οι δυσβάσταχτοι φόροι, αυτή η αφαίμαξη την οποία λέτε, η συντριπτική τους πλειοψηφία μπήκε τα προηγούμενα δυο μνημόνια, το 83% των φόρων μπήκε στο 1ο και στο 2ο μνημόνιο και προστέθηκε ένα 17%. Στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, η λεγόμενη μεσαία τάξη, έχασε περίπου ετησίως, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αυτά, έχασε ετησίως 5.300 ευρώ από το εισόδημά της. Από το ’15 έως και το τέλος του ’17 χωρίς να συμπεριλαμβάνεται δηλαδή το ’18 και το ’19 που έχουμε πολύ θετικότερους ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε μια επιστροφή στο εισόδημα της μεσαίας τάξης, κατά 680 περίπου ευρώ ετησίως. Θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο, αυτός ο οποίος έχει χάσει 5.500, όταν του επιστρέφονται 600 ευρώ, είναι θυμωμένος, είναι οργισμένος, συνεχίζει να αισθάνεται βάρη. Αλλά να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η σωστή βάση πάντως, αν μου επιτρέπετε, είναι ότι ο κόσμος ήταν τρομερά φορτωμένος, τα νοικοκυριά ήταν τρομερά φορτωμένα και τα φορτώσατε κι άλλο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η σωστή λοιπόν βάση είναι ότι τα νοικοκυριά ήταν τρομερά φορτωμένα και εξαντλημένα όλη την προηγούμενη περίοδο κι εμείς τους δώσαμε τη δυνατότητα σταδιακά, ν’ αυξάνουν το εισόδημά τους. Αυτό σας είπα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πώς βγαίνει αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτό σας λέω ότι βγαίνει. Από κει και πέρα…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχω δει αυτή την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ κι η αλήθεια είναι ότι είναι νομίζω σ’ ένα δείγμα 20.000 ή κάτι τέτοιο, τα ποσά που έχει, για το ότι είναι μεσαία τάξη, δεν είναι μεσαία τάξη. Αναφέρεται σε ανθρώπους που είναι πολύ κάτω από αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία, ας μη μιλήσουμε με στοιχεία, πάμε με βάση την εμπειρία μας. Εσείς λοιπόν τί αίσθηση έχετε, ότι η μεγάλη καταστροφή και η λεηλασία στη μεσαία τάξη έγινε από το 2015 μέχρι σήμερα; εγώ θυμάμαι ότι το ’12 και το ’13 κυκλοφορούσα στην Ερμού κι όπου κοίταζα, έβλεπα λουκέτα. 300.000 λουκέτα. Δε μιλήσατε τότε για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μιλάγαμε τότε, πώς δε μιλάγαμε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, λέγατε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέγατε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τώρα μιλάτε για αφαίμαξη. Εν τοιαύτη περιπτώσει, εγώ δεν έρχομαι να σας πω ότι η πολιτική αυτή ήταν μια πολιτική την οποία εγώ υιοθέτησα ποτέ, αλλά ήταν προφανέστατα μια πολιτική πολύ ηπιότερης προσαρμογής απ’ αυτή που ζήσαμε στο πετσί μας από το 2010 ως το 2015 που είχαμε 300.000 λουκέτα, όπου είχαμε 28% ανεργία και είχαμε 40% μείωση των μισθών και των συντάξεων στον μέσο Έλληνα. Αυτό ζήσαμε τότε. Κι ακριβώς επειδή υπήρχε η μείωση στο εισόδημα, ο κόσμος δε μπορούσε ν’ αγοράσει. Και έκλειναν τα μαγαζιά. Και διευρυνόταν η ανεργία. Ελάτε λοιπόν να δούμε τί έγινε το ’15 και μετά. Πράγματι υπήρξε μια επιβάρυνση..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχει κι ένα θέμα σε σχέση με το τί υποσχεθήκατε, αυτό θέλω να σας πω. Στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015, είπατε για παράδειγμα, το αφορολόγητο στις 12.000, τώρα είναι μεταξύ κάπου 8.500 και 9.000. Είχατε πει ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 750. Σήμερα είναι στα 650. Σήμερα έχουμε στατιστικές, ότι το 1/3 παίρνει 650 περίπου μικτά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος σε σχέση και με το έχετε υποσχεθεί..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτάκι γιατί εσείς μπερδεύετε τις προγραμματικές δηλώσεις του Γενάρη του ’15 με τις προγραμματικές δηλώσεις του Σεπτέμβρη του ’15, όπου φέραμε το μνημόνιο και είπαμε στον ελληνικό λαό, αυτές τις δυσκολίες θα περάσουμε αλλά θα σφίξουμε τα δόντια μαζί ώστε να τελειώσουμε και να βγούμε και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε χωρίς να έχουμε πια τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το μίγμα των οικονομικών εργαλείων δεν το αποφασίζατε εσείς; Οι Θεσμοί λένε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να υπερφορολογήσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω και σ’ αυτό, αλλά ξέρετε κάτι; αυτό είναι το πιο κρίσιμο που πρέπει να καταλάβετε κι εσείς και οι τηλεθεατές μας, ότι η επιπλέον επιβάρυνση του 17% στο 83% που είχε λεηλατήσει τη μεσαία τάξη, το επιπλέον 17%, δεν ήταν κάτι το οποίο εμείς το κάναμε με ευχαρίστηση, ούτε κατ’ επιλογή. Ήμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και ήμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, προκειμένου να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Είπατε τώρα κάτι που είναι σωστό, ότι ήταν λάθος η επιλογή, οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι απλά να καλύπτονται, αλλά να υπερκαλύπτονται. Και αυτό δεν ήταν δική μας επιλογή.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ήταν δική σας επιλογή για παράδειγμα, να μη μειώσετε τα έξοδα του Δημοσίου αλλά να μειώσετε τις επενδύσεις του Δημοσίου, το πρόγραμμα των επενδύσεων. Εσείς το κάνατε αυτό, με δική σας απόφαση το κάνατε αυτό, με δική σας απόφαση το κάνατε αυτό. Το οποίο είναι αντιαναπτυξιακό, να το πω έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έτσι είναι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι έτσι, διότι εμείς είχαμε τη δυνατότητα και να κάνουμε ρεκόρ στην απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων των ευρωπαϊκών κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ κάθε φορά, να το ολοκληρώσουμε..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μιλάω για τις δημόσιες επενδύσεις. Αυτός ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα δικά σας χρόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο προϋπολογισμός ων δημοσίων επενδύσεων, είχε μια πολύ μικρή μείωση κι αυτό όχι κατ’ επιλογή, αλλά δε μπορούσε και γνωρίζετε την πραγματική αιτία αυτού του προβλήματος, διότι δε μπορούσαν ν’ απορροφηθούν τα κονδύλια αυτά. Αλλά εγώ θέλω να σας πω, στο κρίσιμο ερώτημα το οποίο μας κατηγορούν πάρα πολλοί και το οποίο είπε και η κα Κοσιώνη.
Κυρία Κοσιώνη, δεν ήταν επιλογή μας εκείνη την περίοδο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, να φορτώσουμε τα βάρη στους μεσαίους. Το να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, ήταν υποχρέωσή μας, ηθική υποχρέωση, κοινωνική υποχρέωση, δημοκρατική υποχρέωση. η Ελλάδα το 2015 βρισκόταν σε μια κατάσταση κοντά στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης.
Είχε χιλιάδες ανθρώπους και γιατί πιστεύω πραγματικά ότι κι εσείς αν ήσαστε στη θέση μου, παρόμοιες επιλογές θα κάνατε. Παρόμοιες, όχι ίδιες, δε λέω ότι τα έχω κάνει όλα σωστά, αλλά κι εσείς αν ήσαστε στη θέση μου και σας έλεγα ότι «ξέρετε κάτι, έχετε ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο δεν έχει να φάει, πηγαίνει στα συσσίτια, ψάχνει στους κάδους των απορριμμάτων, και πρέπει να βρούμε τον τρόπο, να βρούμε τα κονδύλια, αυτό το κομμάτι του πληθυσμού να μην το αφήσουμε να περιθωριοποιηθεί, να μη γίνουμε σαν άλλες χώρες της Βαλκανικής, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, δε θέλω να πω χώρες τώρα, αλλά υπάρχουν Βαλκανικές χώρες που το 1/3 είναι στα πρόθυρα της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Αυτό το μοντέλο ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι το πετύχαμε αυτό. Μας κατηγορούν για επιδοματική πολιτική. Μα αυτά τα επιδόματα έχουν δώσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα να ζουν με μια αξιοπρέπεια. Αυτό ναι, επιβάρυνε κάποιους άλλους ανθρώπους. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως το καταλαβαίνετε, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι κι όλοι αυτοί, όπως είναι σήμερα οι φόροι, όπως είναι σήμερα οι εισφορές, απλά δε βγαίνει η εξίσωση; Κι αυτό το λένε όλοι εν πάση περιπτώσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πραγματικά ζορίζονται, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δεν ξέρω αν βγαίνει ή δε βγαίνει, αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στα χρόνια μας έχουν δημιουργηθεί πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στα χρόνια μας σταμάτησαν να μπαίνουν λουκέτα. Το βλέπετε στην αγορά. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι στα χρόνια μας έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είμαστε στο 9ο συνεχόμενο τρίμηνο….
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Προφανώς έφτασε και στον πάτο η οικονομία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τί να κάνουμε; Εντάξει, για κάποιο λόγο όλα τα θετικά που συμβαίνουν σήμερα, συμβαίνουν για κάποιο διαφορετικό λόγο εκτός από το ότι κάναμε κι εμείς κάτι καλό. Εν πάση περιπτώσει, η πραγματικότητα είναι, για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό δε διαψεύδεται.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εσείς τί κάνατε για να βοηθήσετε την επιχειρηματικότητα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ξένες άμεσες επενδύσεις, έχουμε 6,3 δις, ρεκόρ δεκαετίας. Μας κατηγορείται ότι είμαστε οι αντιαναπτυξιακοί, ότι δε θέλουμε την επιχειρηματικότητα, κι όμως στα χρόνια μας έχουμε το ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων της δεκαετίας. Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανοίγουν επιχειρήσεις. Στον τουρισμό έχουμε φτάσει να έχουμε 30 εκατομμύρια τουρίστες, παντού ανοίγουν ξενοδοχεία.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να πούμε ένα παράδειγμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσα θέλετε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Παράδειγμα: Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, την πολεμήσατε με πάθος, ορθώς κατά τη γνώμη μου μετά αλλάξατε γνώμη και είπατε ότι είναι οκέι. Αυτό έχει φέρει στη χώρα πάνω από 2 δις, το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά κι εσείς απλώς το ακολουθήσατε εν τέλει. Θέλω να πω, πολλά από αυτά είναι πράγματα τα οποία ψηφίστηκαν πριν, δεν είναι ότι εσείς τελειώσατε κάτι. Το Ελληνικό δε μπορέσατε να το τελειώσετε για παράδειγμα. Το Χρυσό το διώξατε που ήταν δυο εμβληματικές επενδύσεις για τους ξένους επιχειρηματίες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω μια σειρά από επενδύσεις που έχουν γίνει στο χώρο του τουρισμού που ανοίγουν παντού μονάδες ξενοδοχειακές σε όλη την Ελλάδα; Να σας πω για τα ναυπηγεία στη Σύρο; Να σας πω για την εμβληματική επένδυση της «Παπαστράτος» στην Ελλάδα που είναι το 3ο εργοστάσιο στον κόσμο που φτιάχνει αυτό το καπνικό σύστημα που παράγεται στην Ελλάδα; Να σας πω για την επέκταση του «Βενιζέλος»; Να σας πω για μια σειρά από επενδύσεις…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτή ήταν προγραμματισμένη από πριν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν προγραμματισμένη, εμείς την κάναμε. Αλλά και το αεροδρόμιο εμείς το υλοποιήσαμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχω τον άχαρο ρόλο να κάνω τη διαχείριση του χρόνου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τη κάνετε, αλλά θα πάμε και στ’ άλλα θέματα, θα τα συζητήσουμε όλα σήμερα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακριβώς, ολοκληρώστε για να συνεχίσουμε και στα υπόλοιπα θέματα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι άχαρο και άδικο, ειδικά εσείς που έχετε αρθρογραφήσει για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά, σπάσαμε πάρα πολλά ταμπού και είναι άδικο να λέτε ότι έχουμε μια πολιτική που είναι δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το Ελληνικό ας πούμε, αν θέλατε να το προχωρήσετε, θα το είχατε προχωρήσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάνετε λάθος σ’ αυτό. Διότι στο Ελληνικό, είναι αυτό που λένε, «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ε, πώς τώρα, δάση ανακαλύφθηκαν, αρχαιολογικοί χώροι ανακαλύφθηκαν…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι δυνατόν σ’ αυτή τη χώρα, κάποια πράγματα…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα όταν τρεις μέρες πριν τις εκλογές διορθώνετε τα λάθη του Κτηματολογίου για να προχωρήσει το Ελληνικό, γιατί το κάνετε τώρα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ελλάδα δεν είχε Κτηματολόγιο. Έχει. Δεν είχε δασικούς χάρτες. Έχει.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όλα αυτά ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις που είχαν μπει μπροστά…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά εμείς τα κάναμε κ. Παπαχελά. Και οι προηγούμενοι είχαν μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν τα έκαναν.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Τ’ αρχίσανε πριν απ’ ό, τι ξέρετε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τα τελειώσανε ποτέ όμως. Και να σας πω και κάτι για το Ελληνικό. Κοιτάξτε, γιατί ορισμένες φορές πρέπει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι: Εμείς μέσα σε 4 χρόνια προχωρήσαμε μ’ ένα Δημόσιο το οποίο έχει τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δυσκολίες, το έργο αυτό, στο 90%. Ξέρετε τί παραλάβαμε; Ένα οικόπεδο παραλάβαμε, μια σύμβαση η οποία ήταν προβληματική.
Και στους επόμενους μήνες, αν δε αναγκαζόμουν να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές, θα είχε ξεκινήσει η μεταβίβασή των μετοχών στον παραχωρησιούχο. Ξέρετε, είναι ορισμένες φορές μικροπολιτική αυτό το πράγμα, αλλά δε θέλω να επιμείνω σ’ αυτό. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να πω είναι το εξής: Ότι η Ελλάδα…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό που μαθαίνουμε εμείς για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο που υπήρχαν λάθη και δε μπορούσε να γίνει αυτή η επένδυση, τα διορθώσατε πριν από τρεις μέρες αν δεν κάνω λάθος, έτσι δεν είναι; Με ΦΕΚ το οποίο βγήκε γι’ αυτό το θέμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάτε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ναι. Αυτό έγινε την τελευταία στιγμή, πράγμα που θα μπορούσε να έχει τελειώσει πριν από δυο χρόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτάκι, ποιος έφτιαξε το Προεδρικό Διάταγμα; Ποιος πήγε το Προεδρικό Διάταγμα στο ΣτΕ; Ποιος έφερε τη σύμβαση προς κύρωση στη Βουλή; Ποιος προχώρησε στην ίδρυση του Ελληνικού Α.Ε.; Ποιος καθάρισε την έκταση εκεί…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάλι έχει κολλήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, μη μπούμε τώρα σ’ εξειδικευμένα θέματα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά όλα έγιναν με διαρκή αγώνα και έγνοια, γιατί πράγματι, εδώ είναι ένα μεγάλο θέμα, όλοι μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά σε σχέση με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά αντί να έρχεστε και να λέτε ότι εσείς, που εμείς είχαμε αμφιβολίες για το αν είστε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα προχωρήσατε αυτές τις μεγάλες επενδύσεις σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό, έρχεστε ακόμη και γι’ αυτό και μας ασκείτε κριτική.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λοιπόν, να γυρίσουμε σελίδα …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θέλω μόνο ένα πράγμα να πω για τη μεσαία Τάξη και να κλείσουμε τη συζήτηση.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Στην αντιπολίτευση θα έχετε την ίδια στάση σε αυτά τα θέματα ή θα ξαναγυρίσετε στο 3%;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να γυρίσουμε στο 3%, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην αντιπολίτευση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στις αντιπολιτευτικές τακτικές του 3% κ. Τσίπρα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εάν ο λαός το κρίνει να είστε στην αντιπολίτευση θα είστε «Go back Mrs Merkel» ή «I miss you Mrs Merkel», θέλω να καταλάβω τι αντιπολίτευση θα κάνετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το διορθώσατε τώρα αυτό!
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέω αν ο λαός το κρίνει προφανώς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να πω και σε εσάς αλλά και στους πολιτικούς μου αντιπάλους οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να ράβουν κουστούμια, να μην βιάζονται. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και θα αποφασίσει ποιοι θέλουν να τον κυβερνούν.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εμείς κουστούμι δεν ράβουμε, θα είμαστε εδώ να κρίνουμε και εσάς και τους επόμενους όπως ξέρετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το εύχομαι.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θα το δείτε στην πράξη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το εύχομαι με το ίδιο σθένος και την ίδια πυγμή.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μπορεί και περισσότερο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μακάρι. Δεν το είδα όταν ήταν Κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς και οι προηγούμενοι.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δυο λεπτά κ. Τσίπρα με συγχωρείτε το e-mail Χαρδούβελη…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλά τώρα πραγματικά…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι μισό λεπτό γιατί δεν αφήνω κάτι να πέσει, που έχει σχέση με τη δουλειά μας. Το e-mail Χαρδούβελη το έβγαλε η «Καθημερινή», το κάνατε σημαία, το βγάλαμε ένα μήνα πριν τις εκλογές. Αυτό μόνο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και από αυτό το δελτίο έχουν ακουστεί πάρα πολύ σκληρά πράγματα, να πω κι εγώ από τη δική μου την πλευρά, για όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και συγκεκριμένα για την Κυβέρνηση Σαμαρά. Πάμε παρακάτω, αν έχετε ολοκληρώσει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας πω κάτι για τη μεσαία Τάξη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ρώτησα τι αντιπολίτευση θα κάνετε, αλλά δεν πήρα απάντηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, γιατί δεν έχω προετοιμαστεί για να είμαι στην αντιπολίτευση, έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω κ. Παπαχελά και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί, διότι είναι άλλο το διακύβευμα.
Αυτή η μάχη κρίνει για το αν η χώρα θα προχωρήσει προς τα μπρος και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε προς τα μπρος, ή αν ο ελληνικός λαός θα επιλέξει ένα όχημα που ιστορικά ξέρει ότι τον οδήγησε στον γκρεμό, με σπασμένα φρένα και με οδηγούς οι οποίοι κατ’ επιλογή τον οδήγησαν στον γκρεμό. Αυτό πιστεύω. Πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη μάχη, ιστορική μάχη και ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει ακόμη την οριστική του απόφαση.
Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, πάλι εδώ θα είμαι να κουβεντιάσουμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λοιπόν, για να έρθουμε στα άλλα θέμα τώρα κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τη μεσαία Τάξη μόνο θέλω να πω κάτι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι πείτε το, ολοκληρώστε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε κα Κοσιώνη και γιατί θέλω να το πω, γιατί πραγματικά αισθάνομαι ότι είναι άδικο να λέτε ότι εγώ είχα την ταξική επιλογή ή εμείς εν πάση περιπτώσει είχαμε την ταξική επιλογή να χτυπήσουμε τη μεσαία Τάξη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο κ. Τσακαλώτος το έχει παραδεχτεί πάντως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει παραδεχτεί αυτό ακριβώς και έχει διαστρεβλωθεί πολλές φορές αυτό που είπε. Έχει πει ότι «είχαμε ταξική επιλογή να μην αφήσουμε ανοιχτή την καταπακτή για τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή, για τους αδύναμους, για τους καταφρονεμένους», είναι άλλο αυτό.
Και άλλο να μας λέτε ότι εμείς είχαμε την ταξική επιλογή να χτυπήσουμε τη μεσαία Τάξη και στο κάτω – κάτω να σας πω και κάτι;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, «δεν ήταν επιλογή μας» λέτε, παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν γεννήθηκα στην κορυφή του βουνού του Ολύμπου, ξέρω τι συμβαίνει στους πρόποδες γιατί μεσαία Τάξη είναι. Γεννήθηκα σε μια γειτονιά της Αθήνας, παραμένω σε μια γειτονιά της Αθήνας, ξέρω πως ζει ο κόσμος, έχω την εικόνα αυτή, δεν ξέρουν καλύτερα πως ζει ο κόσμος ή έχουν έγνοια για τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους αυτοί οι οποίοι ενδεχομένως να μην έζησαν ποτέ δίπλα τους, ή να γεννήθηκαν στα σαλόνια της πολιτικής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ ξέρω πάντως και μεγάλους επαναστάτες που έχουν γεννηθεί στα σαλόνια και έχουν καταλήξει μεγάλοι επαναστάτες, αυτό δεν λέει τίποτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ κα Κοσιώνη τα σαλόνια δεν τα μέμφομαι. Εγώ τα σαλόνια τα οποία έχουν φτιαχτεί με εντιμότητα, με έντιμη επιχειρηματικότητα και με τον ιδρώτα δεν τα μέμφομαι. Εγώ μέμφομαι τα σαλόνια τα οποία έχουν χτιστεί και έχουν φτιαχτεί με θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα, με offshore άρα με φοροδιαφυγή ή με μαύρο πολιτικό χρήμα. Αυτά τα σαλόνια μέμφομαι.
Τα σαλόνια τα οποία έχουν χτιστεί με την εντιμότητα και την έντιμη επιχειρηματικότητα δεν τα μέμφομαι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μας βοηθάτε να περάσουμε στο επόμενο κομμάτι της συνέντευξής μας…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να ζητήσω εγώ μια συγνώμη γιατί η Κατερίνα Ακριβοπούλου μου έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν ήταν ποτέ υποψήφια και έχει δίκιο και ζητάω συγνώμη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα και εγώ η αλήθεια είναι ότι δεν το θυμόμουν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς όμως έχετε το πλεονέκτημα να επικοινωνείτε ταυτόχρονα, εγώ δεν το έχω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήρθατε κ. Τσίπρα στην Κυβέρνηση κρατώντας ψηλά τη σημαία της κάθαρσης, της σημαία της καταπολέμησης της διαφθοράς. Θέλω να έρθουμε στην υπόθεση Novartis, έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν ειπωθεί πολλά.
Καταγγέλλεται ένας Υπουργός σας ο κ. Παπαγγελόπουλος για χειρισμούς Ρασπούτιν. Πλέον νομίζω δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις για το ποιος καταγγέλλεται ότι είναι ο Ρασπούτιν, γιατί ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει βγει να αποκρούσει αυτό τον χαρακτηρισμό που του αποδίδεται.
Πείτε μου σας παρακαλώ ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτή την ιστορία, που ήταν και το πρόσωπο που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε χαρακτηρίσει αυτό το σκάνδαλο ως το μεγαλύτερο από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν το μεγαλύτερο, αλλά είναι ένα από τα μεγαλύτερα κατά την άποψή μου, το σκάνδαλο του φαρμάκου και της Novartis ειδικότερα. Διότι η δική μου εκτίμηση είναι ότι τα τρία μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα είναι αυτό που αφορά τις εξοπλιστικές προμήθειες. Προμήθειες του Δημοσίου γενικότερα και το σκάνδαλο του φαρμάκου και τη μεγάλη σπατάλη, το μεγάλο πάρτι στο χώρο της υγείας, αυτή είναι η άποψή μου.
Θεωρώ ότι στο σκάνδαλο της Novartis υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά για να βγάλουμε συμπεράσματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολιτικό χρήμα πάντως δεν βρέθηκε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προς στιγμήν. Σας θυμίζω ότι και όταν ξεκίνησε η υπόθεση του κ. Τσοχατζόπουλου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο αριθμός αυτός που ήταν λογαριασμός, ήταν λογαριασμός τηλεφώνου και όλοι εν πάση περιπτώσει οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση τότε, τα στελέχη των Κομμάτων τους, έλεγαν ότι πρόκειται για σκευωρία, εγώ όμως δεν θέλω να μπω στο ποινικό σκέλος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι, αλλά εσείς πως μπορείτε να το προεξοφλείτε αυτό; Και επαναφέρω τη δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου, πριν βρει το οτιδήποτε η Δικαιοσύνη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό, άλλο να προεξοφλείς τις ποινικές ευθύνες, εμείς ποινικές ευθύνες δεν προεξοφλήσαμε, εμείς μιλήσαμε για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα και το επαναλαμβάνω αυτό, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, γιατί; Και ηθικά είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα.
Διότι την εποχή όπου η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογούμενων υφίσταται πολύ μεγάλες μειώσεις και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι, εκείνη την εποχή μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη κατ’ εντολή της τρόικα, αλλά η Novartis είχε το προνόμιο να παίρνει τιμές, οι οποίες ήταν ευνοϊκές γι’ αυτήν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη αλλά αυτό είναι ένα σκέλος της υπόθεσης Novartis που δεν έχει καν διερευνηθεί, τη στιγμή που μιλάμε κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχει διερευνηθεί το γεγονός αυτό;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το σκέλος του φαρμάκου, από τη Δικαιοσύνη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχουν διερευνηθεί οι ποινικές ευθύνες οι οποίες αν υπάρχουν, θα καταλογιστούν. Τα δεδομένα στα οποία μιλάμε, είναι απολύτως γνωστά. Όπως επίσης το δεδομένο ότι η χώρα εκείνη την περίοδο σε σχέση με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού της Ελλάδας είχε φαρμακευτική δαπάνη περίπου 4 δις ευρώ μεγαλύτερη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το οποίο κόπηκε όμως εκείνη τη διετία, στο μισό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή ήταν η αιτία που η τρόικα επέβαλλε… Ναι, αλλά διαχρονικά αυτό ήταν μια σκανδαλώδης πραγματικότητα στην Ελλάδα. Δεν ήταν φιλάσθενοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν 4 δις φαρμακευτική δαπάνη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η πολιτική αντιπαράθεση πάντως δεν αφορούσε καθόλου αυτό το θέμα που λέτε, αφορούσε τη στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα φτάσουμε και εκεί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και εδώ υπάρχουν και καταγγελίες συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, για στήσιμο μιας υπόθεσης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνη την περίοδο η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση και ενώ διακρατούσε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αργότερα κουρεύτηκαν με το PSI, ενώ όλες οι υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες που διακρατούσαν ομόλογα είχαν μια χασούρα περίπου 20%, η Novartis λόγω εσωτερικής πληροφόρησης –πως αλήθεια έγινε αυτό- είχε τη δυνατότητα να μην χάσει 20% και να χάσει 2-3 γιατί τα πούλησε λίγες μέρες πριν.
Εδώ έχουμε μια σειρά από ενδείξεις -προφανώς η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί- που ευλόγως μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εδώ έχουμε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Από εκεί και πέρα εμείς τι κάναμε….
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μισό λεπτό να βάλουμε μια άνω τελεία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό που ενοχλεί πάρα πολύ είναι αυτό που κάνατε το οποίο είναι: βγάλατε στα μανταλάκια κάποιους ανθρώπους τον κ. Πικραμένο, τον κ. Βενιζέλο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιος τους έβγαλε στα μανταλάκια;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι μόνο εσείς, το έβγαλαν και Μέσα Ενημέρωσης τα οποία είχαν σχέση με εσάς, το έβγαλαν εν πάση περιπτώσει στο διαδίκτυο πολλοί άνθρωποι που είχαν σχέση με εσάς, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας τώρα, έγινε αυτό το πράγμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι θέλετε να πείτε δηλαδή; Ότι…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ θυμάμαι ακόμη εκείνη τη φωτογραφία με τους δέκα με μαγιό εν πάση περιπτώσει …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα κ. Παπαχελά δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Που ήταν οι ένοχοι και μετά πήγαμε στη νομική διερεύνηση του θέματος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου όμως γιατί δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή, λέω ότι σε άλλες χώρες πρώτα γίνεται η έρευνα και μετά πάμε στη δημοσιότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν η Εισαγγελία διαφθοράς στέλνει στη Βουλή ένα φάκελο, εμείς τους βγάλαμε στα μανταλάκια;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα τους βγάλατε, βεβαίως τους βγάλατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Αφού έρχεται στη Βουλή μια δικογραφία με δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Βεβαίως έρχεται, ποιος το έκανε …;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε με λίγο, εκτός αν θεωρείτε ότι εμείς ζητήσαμε ή εμείς υποδείξαμε στην Εισαγγελία διαφθοράς να βγάλει και να στείλει στη Βουλή δέκα πολιτικά πρόσωπα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το λέει πάντως ο κ. Αγγελής.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέει ο κ. Αγγελής;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που επόπτευε την υπόθεση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι λέει ακριβώς; Λέει τέτοιο πράγμα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέει για τον Ρασπούτιν τον οποίο δεν κατονομάζει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέει ότι υπήρχαν συγκεκριμένες πιέσεις από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Αγγελής, εκτός αν διαβάζω άλλα πράγματα και τις δηλώσεις του, λέει ότι πρόκειται για μεγάλο σκάνδαλο. Διαψεύδει την κριτική που μου κάνατε πριν από λίγο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για να στοχοποιηθούν συγκεκριμένα πρόσωπα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέει ότι είναι σκάνδαλο, ότι υπήρξε όμως μεθόδευση για το που θα κινηθεί αυτό το σκάνδαλο, από τον Ρασπούτιν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Αγγελής λέει ότι το σκάνδαλο Novartis είναι ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Αυτό λέει ο κ. Αγγελής.
Από εκεί και πέρα εάν δεν προχώρησε με την ταχύτητα που έπρεπε να προχωρήσει η διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου από τη Δικαιοσύνη, εάν υπήρξαν ή όχι παραλείψεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, δεν είμαι αρμόδιος εγώ να το απαντήσω αυτό.
Εγώ αυτό το οποίο θέλω να σας απαντήσω, είναι τι κάναμε εμείς. Διότι μας κατηγορείτε ότι βγάλαμε λέτε στην «Μπερλίνα» δέκα πρόσωπα. Μα πήγαν στη Βουλή και αυτό το οποίο κάναμε εμείς δεν ήταν ούτε να διακρίνουμε και να πούμε ποιος έχει και ποιος δεν έχει ευθύνες, να μπούμε δηλαδή στην ουσία της δικογραφίας, αλλά αυτό που κάναμε ήταν όπως ακριβώς ήταν, μα όπως ακριβώς ήταν, να την παραπέμψουμε πίσω στη Δικαιοσύνη, για να ξεκινήσει τη δική της έρευνα. Από εκεί και πέρα όμως …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως από τις δικές σας τοποθετήσεις στη Βουλή και από όλο το θόρυβο που έγινε, πραγματικά το τεκμήριο της αθωότητας είχε παραβιαστεί για όλο αυτό τον κόσμο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι κάνετε μεγάλο λάθος. Διαβάστε την ομιλία μου στη Βουλή.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Την έχω διαβάσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διαβάστε την ομιλία μου στη Βουλή, το αντίθετο. Αλλά από εκεί και πέρα από το να βρισκόμαστε και απολογούμενοι γι’ αυτό το σκάνδαλο, πάει πολύ.
Αντί να ζητάτε να εξηγήσει ο πρώην Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί που εμπλέκονται και να δώσουν απαντήσεις γιατί η Novartis πήρε τιμές που δεν πήραν οι άλλες εταιρείες εκείνη τη εποχή, γιατί ο κ. Φρουζής είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί τόσο συχνά και τόσο τακτικά και να στέλνει e-mail και να βγαίνει δεξιά και αριστερά και να λέει και σε δηλώσεις του …;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δυόμιση χρόνια το ψάχνει αυτό η Δικαιοσύνη και δεν έχει προκύψει κάτι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον Παπαντωνίου πόσο καιρό τον έψαχνε η Δικαιοσύνη, κα Κοσιώνη;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Φαντάζομαι όμως…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επτά χρόνια κράτησε η διαδικασία. Μη βιάζεστε, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ δεν βιάζομαι κ. Τσίπρα, εσείς φαινόταν να βιάζεστε να δώσει ένα αποτέλεσμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να βιαζόμαστε για τι; Για ποιο πράγμα να βιαστούμε;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η έρευνα για την υπόθεση Novartis.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί οι οποίοι έκαναν παρέμβαση στην υπόθεση Novartis, είναι ο κ. Σαμαράς, ο κ. Λοβέρδος, όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν μηνύσεις στη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο αείμνηστος και στελέχη του ΠΑΣΟΚ το ’88-’89 είχαν κατηγορηθεί για μεγάλα σκάνδαλα.
Είδατε ποτέ κανέναν από αυτούς να κάνει μηνύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς; Να τρομοκρατεί τη Δικαιοσύνη; Να βγαίνει και να λέει «θα σας πάω μέχρι τέλους» στους πολιτικούς αντιπάλους; Εμείς ούτε ειδικά Δικαστήρια στήσαμε, ούτε δημιουργήσαμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν προέκυψε κάτι, γι’ αυτό δεν πήγατε στα ειδικά Δικαστήρια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα τι λέτε τώρα;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πέστε μου τι έχει προκύψει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Παπαχελά, αυτός ήταν ο λόγος;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχει προκύψει κάτι για πολιτικό χρήμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αυτός ήταν ο λόγος που δεν πήγαμε στα Δικαστήρια;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχει κάποια ροή πολιτικού χρήματος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν πολιτική επιλογή. Ο Υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο κύριος… ξεχνάω το όνομά του τώρα, που πήγε για τη λίστα Λαγκάρντ είχε προκύψει κάτι; Πήγε σε ειδικό Δικαστήριο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ο κ. Παπαντωνίου.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, για τον Παπακωνσταντίνου λέει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παπακωνσταντίνου, με συγχωρείτε. Ήταν πολιτική επιλογή, κάνετε λάθος, δεν υπήρξε πολιτική επιλογή ποινικοποίησης.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχει προκύψει κάτι μέχρι στιγμής;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη για να δει αν έχει προκύψει ή όχι. Υπάρχουν κάποιες καταθέσεις οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν και υπάρχουν και κάποιες έρευνες οι οποίες διεξάγονται, που θα δουν αν υπάρχει μαύρο πολιτικό χρήμα, που υπάρχει πολιτικό χρήμα, αν υπάρχουν λογαριασμοί. Δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή. Αλλά όχι να μας λέτε ότι δεν υπάρχει και σκάνδαλο τώρα!
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όταν ο επόμενος ή η επόμενη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου -γιατί κι αυτό μένει να κριθεί τις επόμενες μέρες από ό,τι ξέρω- φέρει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, γιατί θα γίνει αυτό αναγκαστικά, είτε ο κ. Εισαγγελέας θα πει ποιος είναι ο Ρασπούτιν, ή κάποιος άλλος θα κάνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα Ρασπούτιν να σας πω κάτι.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να ολοκληρώσω την ερώτησή μου. Όταν θα γίνει αυτό λέω, εσείς θα συμφωνήσετε ότι πρέπει να γίνει μια εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή η οποία να δει αυτό το θέμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ κατ’ αρχάς κ. Παπαχελά πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο δεν έχω να φοβηθώ τίποτε από αυτή την υπόθεση, άλλοι έχουν να φοβηθούν. Όσες εξεταστικές Επιτροπές θέλει ας κάνει ο οποιοσδήποτε …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ρωτάω συγκεκριμένα για τη Novartis, αυτό σας λέω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο λέω είναι ότι η υπόθεση αυτή είναι καραμπινάτο σκάνδαλο, είναι τεράστιας ηθικής σημασίας ζήτημα διότι αφορά το φάρμακο και αφορά μια περίοδο που οι συνταξιούχοι πλήρωναν το φάρμακό τους πολύ ακριβότερα από ό,τι άλλοι σε όλη την Ευρώπη και την ίδια στιγμή βλέπουμε με ποιο εξόφθαλμα σκανδαλώδη τρόπο επωφελήθηκε μια φαρμακευτική εταιρεία, η οποία είχε την σκοπιμότητα να έχει υψηλές τιμές φαρμάκου στην Ελλάδα.
Διότι η τιμή στην Ελλάδα καθόριζε το φάρμακο σε μια σειρά από χώρες σε όλο τον κόσμο, σε μια σειρά από χώρες με μεγάλο πληθυσμό και της έδινε δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη και η υπόθεση αυτή δεν ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως τις καταγγελίες ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών για το Ρασπούτιν πάντως τις προσπερνάτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν προσπερνάω τίποτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα τις προσπερνάτε! Τόση ώρα προσπαθώ …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είμαι εδώ. Και μόνο που είμαι εδώ απέναντί σας, σημαίνει ότι τίποτε δεν προσπερνάω, αφήστε τα αυτά. Άλλοι προσπερνούν. Εγώ δεν προσπερνάω τίποτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα προσπαθώ εδώ και πολύ ώρα να πάρω μια απάντηση γι’ αυτό το θέμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν και μόνο το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από το FBI και όχι από την Ελληνική Δικαιοσύνη, κάτι λέει για εμένα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όταν καταγγέλλεται ένας Υπουργός σας ότι κινεί τα νήματα μέσα στη Δικαιοσύνη, το ψάξατε;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα δεν είναι έτσι, αυτό είναι ψέμα κ. Τσίπρα με συγχωρείτε πάρα πολύ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, και ψέμα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν είναι έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι και ψέμα!
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μα δεν είναι έτσι. Πήγε ένας Έλληνας δικηγόρος και κίνησε αυτή τη διαδικασία σε σχέση με την Ελλάδα …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έκανε έρευνα το FBI ή δεν έκανε;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το FBI ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι εκτός από μία περίπτωση που λέει ότι υπήρξε μια ροή χρήματος προς ένα γιο πολιτικού εν πάση περιπτώσει, δεν έχει βρει απολύτως τίποτε και αυτό το ξέρετε πολύ καλά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες, κ. Παπαχελά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Νομίζω το ξέρετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς ξέρετε περισσότερες από εμένα. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η υπόθεση αυτή είναι διεθνής για τη Novartis, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως δεν είναι έτσι, δεν έχει βρεθεί πολιτικό χρήμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα το δούμε κ. Παπαχελά και δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσω γι’ αυτό. Εγώ βλέπω το πολιτικό σκέλος και το πολιτικό σκέλος είναι ότι υπήρξε εκείνη την περίοδο, την επίμαχη περίοδο υπάρχουν ενδείξεις σκανδάλου, διότι η Novartis έπαιρνε τιμές σε αντίθεση με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες. Υπάρχουν μια σειρά από καταθέσεις προσώπων που τους είπαν κουκουλοφόρους αργότερα, αλλά υπάρχουν αυτές οι καταθέσεις. Υπάρχουν μια σειρά από e-mail και ενδείξεις και η Δικαιοσύνης έπρεπε ή δεν έπρεπε να το διερευνήσει;
Όταν ήρθε αυτή η υπόθεση στη Βουλή έπρεπε να τη στείλουμε πίσω, ή δεν έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνουμε;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Σας είπα όχι με αυτό τον τρόπο, γιατί θεωρώ ότι βγάλατε πάρα πολλούς ανθρώπους στα μανταλάκια με ένα τρόπο ο οποίος είναι πολύ άδικος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή πώς να διαχωρίσεις; Δηλαδή να κάνουμε τους φυσικούς δικαστές και να πούμε ότι «ξέρετε, θα πάει πίσω για κάποιους και δεν θα πάει πίσω για κάποιους άλλους»; Αυτό έπρεπε να κάνουμε;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ένα πράγμα είναι η διερεύνηση μιας υπόθεσης, ένα άλλο πράγμα είναι η πολιτική αξιοποίηση μιας υπόθεσης.
Τώρα θέλω να σταθούμε όμως στη Δικαιοσύνη. Επιχειρήσατε την αλλαγή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης αφ’ ότου είχατε προκηρύξει πρόωρες εκλογές κ. Πρόεδρε. Φαίνεται, όπως λένε οι πληροφορίες μας, το ρεπορτάζ, ότι ο κ. Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα το προχωρήσει και θέλω το σχόλιό σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι η Κυβέρνηση και εγώ και όλοι μας κινηθήκαμε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου. Το πλαίσιο του Συντάγματος και του νόμου είναι ότι η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας τη Δικαιοσύνης ξεκινάει λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία των δικαστικών λειτουργών, ξεκινάει δηλαδή περίπου τον Απρίλιο, αρχές Απριλίου…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως μεταπολιτευτικά καμία Κυβέρνηση δεν έχει ορίσει αναπληρωτές, πριν τελειώσει επίσημα η θητεία αυτών που υπηρετούν. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάνετε λάθος σε αυτό. Έχουμε ορίσει εμείς ως Κυβέρνηση και έχουν ορίσει και Κυβερνήσεις στο παρελθόν και θα σας θυμίσω ότι επικεφαλής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ορίστηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι λέω για τα ανώτατα Δικαστήρια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά εν πάση περιπτώσει θέλω να σας πω το εξής: με βάση τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ξεκίνησε αυτή η προεπιλογή των δικαστών στη Βουλή των Ελλήνων και ολοκληρώθηκε κανονικά με τη συμμετοχή όλων των Κομμάτων.
Η διαδικασία της επιλογής από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Μάιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει θα μπορούσατε να πείτε όμως «προκηρύχθηκαν οι εκλογές, ας το αφήσω στον επόμενο».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσέξτε, δεν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, προανήγγειλα ότι θα πάμε σε εκλογές στις 7 Ιουλίου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρακτικά ήσασταν μια Κυβέρνηση σε αποδρομή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν τέθηκε το ζήτημα αυτό από την Αξιωματική Αντιπολίτευση εγώ ζήτησα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να έρθει και να ζητήσει από τα πολιτικά Κόμματα, από την αντιπολίτευση κυρίως να επιλέξουμε μαζί την ηγεσία της Δικαιοσύνης και η αντιπολίτευση είπε «όχι, δεν θέλουμε να πάμε συναινετικά».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωραία και γιατί δεν το αφήσατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί έχουμε υποχρέωση με βάση το Σύνταγμα και το νόμο να ορίσουμε την ηγεσία της Δικαιοσύνης και να μην μείνει ακέφαλη η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την 1η Ιουλίου …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Καλά, είχε μείνει και η Προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας ακέφαλη το ’16 για μήνες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από την 1η Ιουλίου έως ότου…. Διότι ο κ. Μητσοτάκης μας λέει κιόλας ότι θα γίνουν εκλογές το Δεκαπενταύγουστο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα ο κ. Παυλόπουλος αγνοεί το Σύνταγμα, κ. Πρόεδρε; Γιατί λέτε «είχαμε υποχρέωση με βάση το Σύνταγμα», ο κ. Παυλόπουλος δεν το προχωράει. Δεν γνωρίζει το Σύνταγμα; Αγνοεί το Σύνταγμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο πριν πάω στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρώτο μου σχόλιο είναι ότι εμείς τηρήσαμε απολύτως όσα ορίζει το Σύνταγμα και η κείμενη νομοθεσία.
Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να συνδράμει μαζί μας για τη συναινετική επιλογή της Δικαιοσύνης ακριβώς επειδή έχει μια βαριά σκοπιμότητα, κρύβεται μια βαριά σκοπιμότητα πίσω από αυτή της την άρνηση. Ακριβώς γιατί έχει συνηθίσει να θεωρεί την ηγεσία της Δικαιοσύνης γι’ αυτό και θέλει να την ορίσει αν εκλεγεί μόνος του ο κ. Μητσοτάκης –αν εκλεγεί, επαναλαμβάνω- ακριβώς διότι έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές πρέπει να είναι είτε δικοί μας, είτε μη δικοί μας.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εντάξει, ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι κι εσείς θέλετε να ελέγξετε πιθανή διαλεύκανση κάποιων υποθέσεων δικών σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς κ. Παπαχελά είναι αστείο να το λέτε αυτό γιατί εμείς δεν έχουμε δικές μας υποθέσεις. Εμείς ούτε έχουμε πάρει θαλασσοδάνεια τα οποία δεν έχουμε αποπληρώσει, ούτε ήμασταν στη SIEMENS, ούτε είμαστε στη Novartis. Άλλοι έχουν τέτοιες πρεμούρες και θα τις βρουν τις πρεμούρες που έχουν. Τέτοιες πρεμούρες εμείς δεν έχουμε!
Αλλά δεν είναι δυνατό να λέτε σε εμένα τώρα ότι τους φωνάξαμε να βρούμε μαζί τη δικαιοσύνη και δεν ήρθαν και ότι εμείς θέλουμε να την ελέγξουμε. Εδώ κρύβεται μια πολύ βαριά σκοπιμότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει πάντως υπάρχουν και υποθέσεις που έχουν απασχολήσει και σας αφορούν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι έχει ευθύνη για το πώς έχει χειριστεί με ευθύνη πράγματι …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Η Προεδρία της Δημοκρατίας αυτό που λέει είναι ότι από την 1η Ιουλίου μπαίνουμε και τυπικά και επίσημα στην τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, όπου δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπογράψει μια τέτοια απόφαση, ούτε εσείς να την πάρετε ουσιαστικά. Γιατί ουσιαστικά από την 1η Ιουλίου αρχίζει και κυλάει ο χρόνος γι’ αυτή την απόφαση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένας Πρόεδρος που μέχρι σήμερα έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα και τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από το Σύνταγμα και από το νόμο.
Κουβεντιάσαμε για το θέμα αυτό, παραδέχτηκε ότι η Κυβέρνηση έχει τηρήσει τη συνταγματική νομιμότητα, εντούτοις μου είπε ότι ως εγγυητής της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, διότι δεν θέλει να αποτελέσει η Δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης κομματικής, να μπει στη διελκυστίνδα της εκλογικής αναμέτρησης την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές.
Εγώ τη θέση του αυτή τη σέβομαι, ακόμη κι αν του είπα ότι δεν συμφωνώ, τη σέβομαι και είμαι βέβαιος ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος. Και θέλω να σας πω επιπλέον σε επίρρωση όλων αυτών που λέω, ότι ακόμη κι αν είχε διαλυθεί η Βουλή ήταν υποχρεωμένη η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιλογή των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εάν αφήσει τη δική σας απόφαση για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, όποιο κι αν είναι αυτό και αυτό πάρει μια άλλη απόφαση, εσείς θα το σηκώσετε ως θέμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω κ. Παπαχελά ήμουν απολύτως σαφής και ακριβής σε όσα σας είπα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν μου επιτρέπετε να συνεχίσουμε σε κάτι παρεμφερές. Τελευταία στιγμή, εκτός από την αλλαγή της Δικαιοσύνης τρέξατε και την αλλαγή του ποινικού Κώδικα κ. Πρόεδρε και εδώ έχουν προκύψει πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα που δίνετε στα ηγετικά στελέχη της 17Ν τους πολυϊσοβίτες της 17Ν από σήμερα το πρωί να καταθέσουν αίτημα για αποφυλάκιση υπό όρους.
Πολλοί δε νομικοί λένε ότι αυτά τα 17 χρόνια που μπήκαν ως προϋπόθεση στους πολυϊσοβίτες είναι και εντελώς φωτογραφικά. Το 2002 μπήκαν φυλακή, το 2019 εφαρμόζεται αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το διάβασα αυτό σήμερα κα Κοσιώνη και δεν είναι ακριβές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι δεν είναι ακριβές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι για τους πολυϊσοβίτες ο νέος ποινικός Κώδικας προβλέπει την αύξηση της ποινής και όχι τη μείωση της ποινής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, για την οριστική απόλυση, όχι για την απόλυση υπό όρους να βγει κάποιος δηλαδή και να είναι στο σπίτι του.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την αύξηση στα 25 έτη, αν θυμάμαι καλά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απόλυση υπό όρους είναι στα 17.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Από εκεί και πέρα η απόλυση υπό όρους στην οποία λέτε, δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, αλλά είναι μια διαδικασία για την οποία πρέπει να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι θα πει «και;».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να πω ότι όταν ο Ποινικός Κώδικας δίνει τη δυνατότητα για υπό όρους απόλυση κάποιων συγκεκριμένων κρατουμένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, περίπου προδιαγράφεται τι είναι αυτό που καλείται να κάνει το Δικαστικό Συμβούλιο και εν πάση περιπτώσει τους δίνετε τη δυνατότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά το να παρουσιάζετε εσείς τώρα στη συζήτησή μας, αλλά νομίζω ότι το παρουσιάζετε ως τέτοιο και στην πρώτη σελίδα της «Καθημερινή» σήμερα ως ειλημμένη και σκόπιμη και δεδομένη την αποφυλάκιση των πολυϊσοβιτών …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τη δυνατότητα αποφυλάκισης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ακριβώς σας λέω. Ο Ποινικός Κώδικας αυτός καθαυτός αυξάνει την ποινή από τα 17 στα 25 χρόνια για την οριστική απόλυση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Για την οριστική απόλυση κ. Πρόεδρε, αυτή είναι η μισή αλήθεια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα, το αν κάποιος θα πάει με «βραχιολάκι», αυτό είναι κάτι το οποίο το δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε πρακτικά αύριο το πρωί βγαίνει με όρους, να σας το πω με συγκεκριμένα πρόσωπα για να είμαστε λίγο πιο κατανοητοί, ο κ. Γιωτόπουλος με 17 φορές ισόβια, βγαίνει με όρους και είναι στο σπίτι του με όποιο τρόπο αποφασίσει εν πάση περιπτώσει το Δικαστικό Συμβούλιο, ή ο κ. Κουφοντίνας με 11 φορές ισόβια.
Αυτό αν συμβεί εσείς θα μπορείτε να λέτε αύριο – μεθαύριο ότι «εγώ ως Πρωθυπουργός έκανα σωστά τη δουλειά μου»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κοσιώνη ο Ποινικός Κώδικας πρέπει να γνωρίζετε και πιστεύω ότι το γνωρίζετε και είναι πολύ ενοχλητικό αυτό που κάνετε τώρα…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω. Αυτό, να αναπαράγετε μια ψευδή εντύπωση ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε μια σκοπιμότητα και μάλιστα να αναφέρεστε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό της τρομοκρατίας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν αναπαράγω καμία ψευδή εντύπωση, μιλάω με γεγονότα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναπαράγετε αυτό που εμείς κοινώς ομιλώντας λέμε fake news…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ποιο είναι το fake;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να αναπαράγετε λοιπόν την ψευδαίσθηση ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα!
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δίνετε τη δυνατότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε λίγο, δεν δίνουμε καμία δυνατότητα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ούτε κατασκευάστηκε στο Μαξίμου, ούτε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ποινικός Κώδικας φτιάχτηκε από μια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στην οποία συμμετείχαν έγκριτοι νομικοί απ’ όλη τη χώρα, οι πιο σημαντικοί νομικοί της χώρας μας και οι οποίοι μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αποφασίσατε τρέχοντας να το περάσετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και οι οποίοι νομικοί έφτιαξαν ένα σχέδιο, το σχέδιο αυτό ήταν σε διαβούλευση έξι μήνες, δεν σας έχω ακούσει όλο το προηγούμενο διάστημα να ανακαλύπτετε αυτό, τη δυνατότητα το Δικαστικό Συμβούλιο να βγάλει έξω τον Κουφοντίνα, δεν σας έχω ακούσει να το έχετε αναδείξει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί δεν μας ακούτε κ. Πρόεδρε, γιατί το έχουμε αναδείξει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και το αναδεικνύετε τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι έτσι. Πολύ πριν ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας το έχουμε κάνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε λοιπόν αυτό το οποίο κάνετε, επιβεβαιώνει την αρχική μου εκτίμηση ότι η κριτική την οποία ασκείτε σε αυτή την Κυβέρνηση είναι άδικη και είναι και σκόπιμη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, έχετε λάθος, τώρα είστε εσείς άδικος γιατί δεν μας έχετε παρακολουθήσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, μπορεί. Ας κρίνουν οι πολίτες.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε γιατί δεν βάλατε μια εξαίρεση εκεί για τις περιπτώσεις αυτών των τρομοκρατών; Θα ήταν μια πολύ απλή λύση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας επαναλαμβάνω ο νέος Ποινικός Κώδικας και εν πάση περιπτώσει ας ήταν όχι μόνο εσείς αλλά και τα άλλα Κόμματα να μπουν σε αυτό το διάλογο και τη διαβούλευση…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κόμματα δεν είμαστε εμείς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέω για τα πολιτικά Κόμματα, διότι δεν ήρθαν στη διαβούλευση. Στη διαβούλευση ήρθαν, στην ψήφιση δεν ήρθαν. Αυτό ο Ποινικός Κώδικας φτιάχτηκε από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και ήταν σε δημόσια διαβούλευση για έξι ολόκληρους μήνες. Ουδέποτε εγώ διάβασα στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» ή οπουδήποτε αλλού ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα διότι με αυτό τον Ποινικό Κώδικα δίνεται η δυνατότητα δυνητικά να υπάρξουν αποφυλακίσεις των πολυϊσοβιτών.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προφανώς δεν είχατε χρόνο.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εσείς τι πιστεύετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο Ποινικός Κώδικας αυξάνει τη δυνατότητα, αυξάνει τα χρόνια κράτησης μέχρι την οριστική απόλυση και πιστεύω για να μπω και στην ουσία του πράγματος, ότι δεν θα υπάρξει –για να απαντήσω και θέλω να πιστεύω ότι είναι ειλικρινές ερώτημα και υγιές …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αλλά τι άλλο μπορεί να είναι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και δεν το κάνετε από αντιπολιτευτική σκοπιμότητα…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ δεν κάνω αντιπολίτευση, εγώ είμαι δημοσιογράφος κ. Πρόεδρε, θέλω να σας ξεκαθαρίσω αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, εντάξει, ο καθένας έχει απόψεις. Να σας απαντήσω λοιπόν σε αυτό που δεν κάνετε αντιπολίτευση εσείς και μπορεί να έχετε μια υγιή ανησυχία, διότι γνωρίζω και το σέβομαι αυτό ότι έχετε και μια οικογενειακή πλέον σχέση με κάποιο άνθρωπο ο οποίος έχει χάσει τον πατέρα του από τη 17Ν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, μη μου καταλογίζετε υπερβολικό συναίσθημα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εντάξει δεν έχει σχέση αυτό κ. Πρόεδρε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω λοιπόν να σας πω ότι δεν θα υπάρξει κανένα Συμβούλιο το οποίο θα αποφυλακίσει τον κ. Κουφοντίνα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην είστε υπερευαίσθητος για τις ευαισθησίες των άλλων.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επιτρέψτε μου να είμαι και εγώ λίγο ευαίσθητος κα Κοσιώνη. Μόνο εσείς θα έχετε ευαισθησίες;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέω ότι μην αξιολογείτε με λάθος κριτήρια την ερώτησή μου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τόση ώρα εσείς αξιολογείτε και κρίνετε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην αξιολογείτε με λάθος κριτήρια την ερώτησή μου, δεν είναι προσωπικό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να μην κάνω κι εγώ μια αξιολόγηση;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είναι ένα πραγματικό ερώτημα, ήρεμα και ωραία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ένα πραγματικό ερώτημα, στο οποίο εγώ προσδίδω σκοπιμότητα στο γεγονός ότι ανέβηκε τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Και λέω ότι μπορεί εσείς να μην έχετε αυτή τη σκοπιμότητα και σε αυτό έρχεστε και δεν…;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σας ξαναλέω ότι λέγεται πολύ πριν ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην το είχατε επισημάνει και οι κεραίες σας είναι πολύ πιο ευαίσθητες τώρα που είμαστε σε προεκλογική περίοδο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που είναι και οι δικές σας ευαίσθητες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε στο Μάτι. Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από την τραγωδία κ. Πρόεδρε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να ρωτήσω κατ’ αρχήν κ. Πρόεδρε έτσι από περιέργεια, εκείνο το ντοκιμαντέρ το οποίο κριτικάρατε κιόλας το είχατε δει για το Μάτι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν θυμώσατε εσείς με το πώς πραγματικά ο κρατικός μηχανισμός διαλύθηκε εκείνες τις ώρες;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι μόνο θύμωσα, αλλά νομίζω ότι για όποιους ανθρώπους στην πολιτική δεν κοιτάνε μονάχα την επικοινωνία ή το πολιτικό κόστος, πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια από τις στιγμές όπου το συναίσθημα ήταν συντριπτικό.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εκείνη τη στιγμή που πήγατε στο Συντονιστικό Κέντρο, ξέρατε όντως ότι υπήρχαν νεκροί ή δεν το ξέρατε; Γιατί η εικόνα που δίνατε ήταν ενός ανθρώπους που δεν ήξερε, ρωτούσε αν θα πετάξει καναντέρ, ενώ εκείνη τη στιγμή ήταν πολύ σαφές το τί είχε γίνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για μένα δεν ήταν καθόλου σαφές και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω ανοιχτά μετά από την πάροδο πολύ χρόνου για την υπόθεση αυτή. Εγώ εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε μια διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μια βράβευση που γινόταν σ’ εμένα και σε άλλους για την προσπάθειά μας για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών των Βαλκανίων. Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι η φωτιά στο Μάτι είναι ανεξέλεγκτη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε σας είπαν για νεκρούς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δε μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα νεκροί. Μπαίνω λοιπόν στο αεροπλάνο, φεύγω αμέσως από την εκδήλωση…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως θυμάμαι σκηνές να σας αγκαλιάζουν και να σας λένε ότι λυπούνται για τις απώλειες, το έχω δει αυτό το βίντεο που είστε στη γέφυρα και φεύγετε, τους λέτε ότι έχει γίνει κάτι τραγικό και φεύγετε. Είχατε μια εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό τουλάχιστον.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχα την εικόνα ότι ήταν τραγικό. Δε μου μίλησε κανένας για απώλειες, εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν απώλειες. Εκείνη την ώρα είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και ότι πρέπει να γυρίσω πίσω γιατί η καταστροφή είναι μεγάλη και όλοι μου έλεγαν «ευχόμαστε το καλύτερο δυνατό», ό,τι λένε σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Σιγά μην ήξεραν οι ξένοι άνθρωποι εκεί τί γίνεται στην Ελλάδα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς πότε μάθατε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έφτασα με το αεροσκάφος και προσγειώθηκα, πέρασα από πάνω από την περιοχή και είδα μια εικόνα η οποία ήταν συντριπτική. Αλλά προφανώς δεν είχα ακόμα αν υπήρξε εκκένωση, δεν υπήρξε εκκένωση, αν έχουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάντως από τις συνομιλίες διαφόρων Κέντρων, φαίνεται να ξέρουν οι άνθρωποι εκεί που ήταν εκεί, οι υπόλοιποι..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βρέθηκα σε μια διαδικασία, όπου από το αεροπλάνο, χωρίς να προλάβω να έχω εικόνα, το κινητό κλειστό, βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ομολογώ ότι δεν είχα εικόνα καν εκείνη την ώρα αν βγαίνει αυτό δημόσια ή δε βγαίνει δημόσια, η ζωντανή σύνδεση..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν το ξέρατε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είχα εικόνα, όχι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν το ξέρατε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω αν θ’ άλλαζε κάτι στην δική μου στάση..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όχι, λέω, θα το είχατε επιτρέψει; Γιατί ένα πράγμα για το οποίο σας ασκήθηκε κριτική, ήταν η ίδια η τραγωδία, ένα δεύτερο πράγμα για το οποίο σας ασκήθηκε κριτική, ήταν ο τρόπος για τον οποίο τη διαχειριστήκατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κοσιώνη, θέλω να το πω με απόλυτη κατάθεση ψυχής. Το τελευταίο πράγμα που εκείνη την ώρα εμένα προσωπικά με ένοιαζε, ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος αυτού. Βρέθηκα λοιπόν εκεί μέσα και είδα παγωμένα πρόσωπα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δηλαδή την κάμερα δεν την είδατε που τράβαγε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την είδα αλλά δεν είδα ότι ήταν live σύνδεση και ρωτούσα πράγματα τα οποία είχα την αίσθηση ότι έχουν να κάνουν με τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και το πώς την επόμενη μέρα θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι εκεί δεν ξέρατε ακόμη λέτε για νεκρούς. Γιατί οι Υπουργοί σας ήξεραν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνη την ώρα, το μόνο το οποίο είχα ως φήμη, ήταν ότι υπάρχει πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους οι οποίοι από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Αυτό το είχα ως πληροφορία που πρόλαβα να τη συλλέξω από τη στιγμή που βγήκα από το αεροπλάνο μέχρι που πήγα σ’ αυτή τη σύσκεψη.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, δηλαδή ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, δε σας το είπαν;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, έχω την αίσθηση, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, παγώσανε και δε μου είπαν τίποτα εκείνη την ώρα. Όταν έφυγε η κάμερα, τους λέω «γιατί είστε έτσι, τί έχει γίνει; Πείτε μου». Και μου λένε ότι «ξέρετε Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς». Λέω «έχετε αριθμό, έχετε εικόνα;»
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη, δεν υπήρχε κάποιος να πει «ας φύγει η κάμερα, εδώ πρέπει να γίνει μια κλειστή σύσκεψη»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνη την ώρα, μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να βγω αμέσως να κάνω μια δήλωση, και κυρίως, να έρθουμε σ’ επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, για ν’ αποκτήσουμε τη δυνατότητα μιας πληρέστερης ενημέρωσης και να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό. Και μία ώρα μετά, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για την εικόνα της καταστροφής που είχαμε εκείνη την ώρα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Την εντολή τώρα, δεν είναι αστείο ο Πρωθυπουργός να είναι σε ζωντανή σύνδεση χωρίς να το ξέρει. Ξέρετε ποιος έδωσε αυτή την εντολή και είναι ακόμα στο περιβάλλον σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση κ. Παπαχελά, αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι λάθη γίνονται.. .
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το έχετε «καθαρίσει» όμως;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λάθη γίνονται, πάντοτε γίνονται λάθη αλλά αυτό που βαραίνει στη δική μου τη σκέψη, δεν είναι η προφανώς κακή επικοινωνιακή διαχείριση αλλά το γεγονός ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Απλώς ξέρετε τί μου φαίνεται τρελό; Μετά από μερικές μέρες κάνετε μια press conference η κυβέρνηση και βάζετε όλους, τον Υπουργό και τους άλλους εκεί και λένε, «όλα έγιναν τέλεια, καλώς καμωμένα, δε θα κάναμε τίποτε διαφορετικά». Αυτό τί αντιμετώπιση είναι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι η αντιμετώπιση αν θέλετε μιας πραγματικότητας που μας είχε υπερβεί, είναι η αντιμετώπιση μιας εικόνας που ήταν συντριπτική για όλους εμάς, διότι επαναλαμβάνω, όταν πέρα από πολιτικός, πέρα από Πρωθυπουργός, πέρα από Υπουργός, έχεις το συναίσθημα και αισθάνεσαι ότι εκείνη την ώρα έχεις να διαχειριστείς ένα τόσο μεγάλο βάρος, πιστέψτε με, πολλές φορές λειτουργείς χωρίς να καταλαβαίνεις, μ’ ένα κλίμα το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό κλίμα πανικού.
Δε βγάλαμε συνέντευξη Τύπου για να πούμε ότι τα κάναμε όλα καλά, βγήκαν όμως αυτοί που διαχειρίστηκαν από θέσεις ευθύνες τότε, οι επικεφαλής της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, και θέλησαν σ’ ένα πλαίσιο αν θέλετε το οποίο μπορεί να είναι ανθρώπινο, γιατί ο καθένας θέλει να υπερασπιστεί και τη δουλειά του, και έβγαλαν αυτή την εικόνα. Την επόμενη μέρα ζήτησα να συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρα πάνω μου ευθύνες που δεν είχα. Και διαχρονικές ευθύνες.
Ανέλαβα όλη την ευθύνη και ευθύνες που αφορούν το πώς για χρόνια στη χώρα μας έχουν φτιαχτεί οικισμοί με μάντρες πάνω στη θάλασσα, έχουν χτιστεί σπίτια και οικισμοί ολόκληροι όπως το Μάτι, πάνω στη θάλασσα κι έχουν πάρει και ρεύμα. Δεν είναι μόνο ότι δόθηκαν άδειες οικοδόμησης. Και ταυτόχρονα πήρα και ευθύνες που δε μου αναλογούσαν για την ανεπάρκεια την πολιτική..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μετά από όλο αυτό, βάλατε αρχηγό της Πυροσβεστικής τον τότε υπαρχηγό που ήταν ο υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις, που φαίνεται απ’ όλες τις συνομιλίες ότι είναι ένας άνθρωπος που απλώς δε ήθελε να μπλέξει εκείνο το βράδυ. Δεν είναι μια βαριά ευθύνη όταν ξέρετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, φωτιές κτλ., να βάλετε έναν άνθρωπο απλώς γιατί ενδεχομένως να είναι της αρεσκείας του κόμματος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν ήταν αυτή η επιλογή. Είναι ένας αξιωματικός ο οποίος είναι σοβαρός αξιωματικός, το τελευταίο που μας ενδιέφερε σ’ αυτές τις κρίσεις ήταν να είναι της αρεσκείας του κόμματος ή όχι, δεν ξέρω καν αν είναι της αρεσκείας του κόμματος, και εν τοιαύτη περιπτώσει, ξέρετε, το κρίσιμο ήταν η δουλειά που κάναμε το επόμενο διάστημα και η οποία βεβαίως πρέπει να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με την ψήφιση από τη Βουλή, της νέας Εθνικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Έχουμε, και πρέπει να το καταλάβουμε τώρα για να πάμε και στο σκέλος το από δω κι εμπρός. Ζούμε σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή θα μας φέρει ξανά μπροστά σε τέτοια φαινόμενα. Ελπίζω και εύχομαι, να μη μας φέρει σε φαινόμενα αντίστοιχης έκτασης σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων, να προλαμβάνουν καταστάσεις γιατί ένα χρόνο μετά, δυστυχώς αυτό το νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει υλοποιηθεί.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Θέλω να φέρω ένα θέμα δυσάρεστο, είπαμε όμως ότι θα τα συζητήσουμε όλα εδώ, δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε εσείς ξέρετε τί θα ρωτήσουμε, ούτε εμείς ξέρουμε τί θ’ απαντήσετε εν πάση περιπτώσει.
Θέλω να σας ρωτήσω γι’ αυτή την περίφημη ιστορία με το σκάφος, γιατί πιστεύω ότι ένας Πρωθυπουργός πρέπει να είναι διαφανής σε όλα του. Έτσι είναι η κοινωνία, έτσι το απαιτεί εν πάση περιπτώσει. Περνάνε κάποιες εβδομάδες…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου κάνει πάντως εντύπωση ότι δε μ’ έχετε ρωτήσει για τη Σύνοδο Κορυφής, για τα ελληνοτουρκικά, για τις διεθνείς σχέσεις..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτά είναι τα εύκολα, δε θα σας ρωτήσουμε τα εύκολα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είναι ένα θέμα που πραγματικά νομίζω και σ’ εσάς καλό θα κάνει να το ξεκαθαρίσετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω ξεκαθαρίσει πολλές φορές αλλά να το ξεκαθαρίσουμε κι άλλη μία, καμία αντίρρηση.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Περνάνε κάποιες εβδομάδες εν πάση περιπτώσει μετά το Μάτι, πηγαίνετε εσείς στο σκάφος μιας συμπαθούς εν πάση περιπτώσει κυρίας η οποία είναι και σύμβουλός σας απ’ ό,τι καταλαβαίνω την ίδια περίοδο και έχετε και κάποιες εκκρεμότητες, θυμώνετε με τον όποιο δημοσιογράφο βγάζει τη φωτογραφία.
Εγώ αναρωτιέμαι μέσα μου, δε θυμώνετε με τον εαυτό σας που δεν υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα σας να σας πει ότι αυτό δε μπορεί να γίνει, ότι σαν εικόνα εν πάση περιπτώσει, είναι κάτι πάρα πολύ δυσάρεστο, πάρα πολύ άσχημο για έναν Πρωθυπουργό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιο ακριβώς;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το να πηγαίνει ένας Πρωθυπουργός σ’ ένα σκάφος μιας κυρίας…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Της συνεργάτιδάς του…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν νομίζω ότι ήταν…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάντως δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, προφανώς, ούτε στη βάρκα του κ. Καρανίκα όμως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε στο σκάφος του κ. Μαρινάκη, ούτε στο ελικόπτερο ενός άλλου καναλάρχη με το οποίο πήγαινε ο κ. Μητσοτάκης…
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πήγατε όμως σε μια κυρία που τακτοποιήθηκε το θέμα της με τον αιγιαλό, που μπήκε σε μια διαδικασία που ούτε το Ελληνικό έχει μπει απ’ ό,τι τουλάχιστον διαβάζω, δεν ξέρω αν είναι ψέμα αυτό. Απλώς λέω, κάποιος δε σας είπε ότι αυτό είναι κοντά στην ύβρη εν πάση περιπτώσει, σαν εικόνα δημόσια για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από την Αριστερά, ξεκίνησε από το πεζοδρόμιο, έφτασε σ’ ένα σημείο, έχει έρθει το Μάτι, έχει περάσει ό,τι έχει περάσει ο ελληνικός λαός, κάποιος να σας πει ότι αυτό δε γίνεται; Εκτός αν πιστεύετε ότι δεν είναι κάτι λάθος εκεί.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ειλικρινά λυπάμαι που φέρνετε με τέτοιο τρόπο ένα ζήτημα το οποίο θέλησε ν’ αναπαράξει προεκλογικά και δεν το συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κάθε πολιτικός και ο κάθε πολίτης, ακόμα και ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Έχει δικαίωμα δηλαδή να βρεθεί ένα Σαββατοκύριακο σε ηρεμία με τα παιδιά του, με την οικογένειά του.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ δε θυμάμαι κανέναν Πρωθυπουργό να έχει κάνει πάντως μυστικές διακοπές από τους προηγούμενους. Κανείς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Είναι μυστικές διακοπές; Δεν είναι μυστικές διακοπές. Όταν έχεις τη δυνατότητα ένα Σαββατοκύριακο να ηρεμήσεις κι έχεις έναν συνεργάτη σου ο οποίος σου λέει ότι σου προσφέρω αυτή τη δυνατότητα, είτε βρισκόμουν σ’ ένα σπίτι είτε σ’ ένα σκάφος, θα ήταν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αυτό το οποίο όμως δεν καταλαβαίνω από την πλευρά σας είναι ότι αυτή τη στιγμή εσείς σχολιάζετε, προφανώς με δεδομένη πολιτική σκοπιμότητα, την υπόθεση αυτή, από τη μια πλευρά και όχι από την πλευρά του ότι κάποιοι υπέκλεψαν φωτογραφίες της ιδιωτικής μου ζωής και τις πούλησαν προφανώς με κάποιοι αντίτιμο σε ΜΜΕ για να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό γεγονός. Αυτό κατά την άποψή μου είναι ανήθικο κ. Παπαχελά.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δε νομίζω ότι πουλήθηκε κάποια φωτογραφία, απ’ όσο ξέρω εγώ τουλάχιστον.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Α, γνωρίζετε; Να μου πείτε. Μάλλον ίσως ξέρετε καλύτερα από μένα..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, δεν ξέρω τίποτε παραπάνω απ’ ό,τι ξέρετε εσείς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ σας ρωτάω κάτι άλλο. Τώρα που το βλέπετε πίσω, δέχεστε ότι ήταν κάποιο λάθος μήνυμα αυτό σαν εικόνα, σα φωτογραφία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο ελληνικός λαός και οι πολίτες γνωρίζουν τον καθέναν από μας πολύ καλύτερα και ξέρουν ποια είναι η δική μου η ζωή, αν η ζωή μου είναι μέσα στην πολυτέλεια, αν η ζωή μου είναι μέσα στη χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα από την πολιτική, αν από το 2008 που είμαι Πρόεδρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα που είμαι Πρωθυπουργός, και μέσα απ’ αυτή τη διαδρομή έχω κερδίσει έστω ένα ευρώ παραπάνω απ’ όσα ο μισθός μου στη Βουλή και η αποζημίωσή μου δίνει, και ξέρει και αν υπάρχουν κι άλλες οικογένειες ή άλλοι πολιτικοί οι οποίοι είναι για πολλά χρόνια στη δημόσια σφαίρα και στη δημόσια ζωή, δεν έχουν δουλέψει ποτέ τους και έχουν πολύ περισσότερα χρήματα και αμύθητη περιουσία.
Μας ξέρει ο καθένας ξεχωριστά, τον καθένα νομίζω τον καταλαβαίνει και τον ξέρει. Και συγνώμη αν σας ενοχλεί αυτό που λέω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε μ’ ενοχλεί, μη με προβοκάρετε, δε θα μ’ εκνευρίσετε κ. Πρόεδρε σ’ αυτό το θέμα, να είστε απολύτως σίγουρος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε ζητώ να σας εκνευρίσω, ούτε εσείς μ’ έχετε εκνευρίσει και μου έχετε κάνει πολύ σκληρές ερωτήσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να πω το εξής: Κλώτσησε στη δική σας περίπτωση, ακριβώς για το λόγο που λέτε, αυτή η εικόνα και φαντάζομαι το καταλάβατε και εσείς αυτό το πράγμα, πόσο μάλλον που έχετε πολιτευθεί, με τους αδυνάμους κατά των ισχυρών, το παλιό και το νέο, εν πάση περιπτώσει με όλες αυτές τις διαιρέσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε συμφωνώ μαζί σας. Και δε συμφωνώ μαζί σας διότι σας επαναλαμβάνω, ότι θα κλωτσούσε αυτή η εικόνα εάν βρισκόμουν σε κάποιο σκάφος ενός επιχειρηματία ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή. Αν βρισκόμουν για ένα Σαββατοκύριακο σ’ ένα σκάφος ενός επιχειρηματία ή ολιγάρχη, με τον οποίο ήμουν σε μια υποτιθέμενη, fake αντιπαράθεση. Βρέθηκα, επαναλαμβάνω, στο σκάφος μιας γυναίκας η οποία είναι πλούσια, δεν το έκρυψε ποτέ, αλλά ήταν στο γραφείο μου, ήταν συνεργάτιδά μου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σαφές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ο σύζυγός της είχε την οικονομική αυτή δυνατότητα και δεν την απέκτησε ούτε μέσα από τη διαπλοκή με την πολιτική εξουσία ούτε μέσα από τη δική μου εύνοια.
Άρα λοιπόν θεωρώ ότι αυτή η επίθεση η οποία μου έγινε εκείνη την περίοδο, μαζί με την άθλια επίθεση στη Βουλή, την άθλια επίθεση την οποία πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη θα έχει μετανιώσει γι’ αυτό και είναι μια στιγμή την οποία ο καθένας την κουβαλάει στην ιστορία του και μένει, να βγει στη Βουλή και ν’ αναπαράξει τα fake news των ακροδεξιών εντύπων και να βγαίνουν Βουλευτές του, Ευρωβουλευτές του και να δείχνουν την εικόνα συνεργατών της χούντας, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ της χούντας και να λένε ότι είναι ο πατέρας του Τσίπρα. Αυτή την αθλιότητα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέω όμως ότι κι εσείς έχετε κάνει πάρα πολλές προσωπικές επιθέσεις και στον ίδιο και στη σύζυγό του και σε άλλα στελέχη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιες είναι αυτές οι προσωπικές επιθέσεις; Για πείτε μου
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πάρα πολλές φορές, από τη Βουλή το έχετε κάνει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βγήκα εγώ να πω στον ίδιο ή για τη σύζυγό του κάποια ανακρίβεια σαν αυτή, για το θανόντα πατέρα μου;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όταν λέτε ότι έχει αμύθητη περιουσία αυτή η οικογένεια, έχετε κάποιες αποδείξεις ότι έχει κάποια αμύθητη περιουσία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς εγώ δε μίλησα για την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά αν θέλετε να μιλήσουμε, να μιλήσουμε. Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι γνωστή στη χώρα, είναι γνωστό ότι η οικονομία Μητσοτάκη έχει μια δυνατότητα να ζει με πολύ μεγάλη άνεση. Έχει τη δυνατότητα να έχει εξοχικό, να το χαρούν οι άνθρωποι, δίπλα στον κ. Χριστοφοράκο στην Τήνο για παράδειγμα. Έχει αυτή τη δυνατότητα. Τα ξέρει αυτά ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν έχω εξοχικό μεσοτοιχία με το Χριστοφοράκο στην Τήνο, τί να κάνουμε; Αλλά όταν ήρθε εδώ ο Μητσοτάκης, δεν τον ρωτήσατε ποτέ «πώς και έχεις αυτό το εξοχικό στην Τήνο, μεσοτοιχία με το Χριστοφοράκο». Εμένα με ρωτάτε όμως.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μην ανησυχείτε γι’ αυτά..
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να τον ρωτήσουμε κι αυτόν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποτέ δε θα το κάνετε κ. Παπαχελά.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Νομίζετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, είμαι βέβαιος και στοιχηματίζω μαζί σας. Στοιχηματίζω ότι ποτέ δε θα το κάνετε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως έχουν γίνει πολύ σκληρές συνεντεύξεις για όλα τα θέματα με όλους τους αρχηγούς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, πιστεύω ότι βγάζουν ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα. Το συμπέρασμα ποιο είναι: Ότι για όλα τα δεινά αυτής της χώρας κατ’ εσάς, φταίει ο Τσίπρας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε σας βολεύει να κάνετε αυτή την ανάγνωση αλλά δεν είναι ίσως… Ξαναλέω ότι αυτή είναι η ανάγνωση που θέλετε να κάνετε και καλά κάνετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς μπορείτε να κάνετε την κριτική αλλά πρέπει ν’ ακούτε και τον αντίλογο, διότι για πολύ καιρό, για ένα σχεδόν χρόνο, σ’ αυτά εδώ τα στούντιο, αυτή η κριτική γινόταν χωρίς τον αντίλογο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με δική σας ευθύνη.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μη μας τρελάνετε, σας παρακαλώ..
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα λοιπόν έχετε τον αντίλογο. Χαρείτε το τουλάχιστον.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μια χαρά, τον απολαμβάνουμε, ελπίζω και οι τηλεθεατές. Άλλο σας λέω όμως. Δεν είστε σ’ αυτό το στούντιο ούτε εσείς ούτε κανένας εκπρόσωπό σας διότι ένας συνάδελφος είπε ότι θα διώξετε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, είπατε ότι είναι fake news και μετά κάνατε εμπάργκο και μετά από μια εβδομάδα τους διώξατε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ λέω να μην επανέλθουμε γιατί θέλω για το τέλος να δρομολογήσω, βοηθήστε με, την τελική ευθεία της συζήτησής μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλήθεια, πιστεύετε ότι το μόνο στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι για όλα αυτά τα χρόνια έχετε ακολουθήσει μια γραμμή η οποία δεν τιμά ένα σταθμό ο οποίος θέλει να κρατήσει το κύρος της αντικειμενικότητας, ήταν αυτή η δήλωση;
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε εδώ είχαν πιάσει στασίδι όλα σας τα στελέχη από την εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα και μετά, κάθε μέρα εδώ ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ και έλεγαν την άποψή τους ελεύθερα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επιτρέψτε μου να συνεχίσουμε. Κάνατε μια αναφορά πριν, ότι δε σας έχει αγγίξει τίποτε όλη αυτή την περίοδο. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα θέμα το οποίο σας άγγιξε, δεδομένου ότι το πρόσωπο το οποίο αφορά, στον κ. Πετσίτη αναφέρομαι, τον έχουμε δει δίπλα σας στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον κ. Παππά κτλ. Θέλω να σας ρωτήσω γι’ αυτό το πρόσωπο τί ξέρετε, τί έχετε καταλάβει από αυτή την ιστορία κι αν το έχετε ψάξει κιόλας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που με ρωτάτε γι’ αυτό, διότι μου δίνετε την ευκαιρια να πω στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί, ότι αν αυτή η κυβέρνηση για το μόνο που έχει να κατηγορηθεί μετά από 4,5 χρόνια για υποθέσεις της υποτιθέμενης διαπλοκής και διαφθοράς είναι ο κ. Πετσίτης, τότε είμαι πάρα πολύ περήφανος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει, απαντήστε μου παρ’ όλα αυτά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω ν’ απαντώ όπως θέλω εγώ. Εσείς θα μου βάζετε τις ερωτήσεις, τις απαντήσεις θα τις λέω εγώ, δε θα λέτε και τις απαντήσεις που θέλετε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάνετε την πολιτική εισαγωγή. Θέλω και την ουσία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντώ αυτό που πιστεύω εγώ ότι πρέπει ν’ απαντήσω. Εσείς θα βάζετε τις ερωτήσεις κι εγώ θα βάζω τις απαντήσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι εγώ δικαιούμαι να κρίνω την απάντησή σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς και θα την κρίνετε και μια και δυο φορές. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι είμαι πάρα πολύ περήφανος διότι σ’ αυτή την κυβέρνηση 4,5 χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένας Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί κατηγορηθεί ότι έχει βάλει το χέρι στο μέλι. Ούτε ένας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Πετσίτης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η υπόθεση Πετσίτη, όσο κι αν θέλετε, ό,τι θέλετε να πούμε, δεν έχω καμία αντίρρηση. Η υπόθεση Πετσίτη αφορά έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είχε καν θέση αν θέλετε ούτε έμμισθου συμβούλου Υπουργού, ενός ανθρώπους ο οποίος βρέθηκε, της προσκολλήσεως ας το πούμε έτσι..
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Της προσκολλήσεως στον κ. Παππά ας πούμε; Πώς έμπαινε στο Μαξίμου;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γνωστή η ιστορία. Μα στο Μαξίμου μπορεί να μπει οποιοσδήποτε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ελπίζω όχι κι οποιοσδήποτε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να πω ότι μπορεί να μπει πολύς κόσμος στο Μαξίμου. Δεν είναι αυτό το πιο επιβαρυντικό στοιχείο τώρα.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Εγώ θυμάμαι εκείνη τη φωτογραφία, για τις εκλογές του ’15, δηλαδή ήταν κάποιος σχετικά κοντά σας υποθέτω, ή στον κ. Παππά ή σε κάποιους…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στον κ. Παππά ήταν κοντά αλλά κι αυτό νομίζω ότι ήταν…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Fake news; Εσείς το βγάλατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να κι ένα που δεν κάνατε εσείς. Σας λέω λοιπόν ότι είναι μια υπόθεση θλιβερή σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο αυτόν, διότι ήταν ένα παιδί από μια δημοκρατική οικογένεια, φτωχή οικογένεια που βρέθηκε δίπλα, ήταν συμμαθητής του Υπουργού Επικρατείας, τότε. Πριν γίνει Υπουργός, ήταν Διευθυντής του γραφείου μου εκείνη την εποχή, και προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός ότι ήταν οδηγός του, βρισκόταν δίπλα του, για να πουλήσει γνωριμίες σε ανθρώπους οι οποίοι ήταν ευπροσήγοροι στο να δεχθούν αυτές τις γνωριμίες και να του δώσουν κάποιο μισθό που ενδεχομένως να μην αντιστοιχούσε στις ικανότητές του.
Αλλά επαναλαμβάνω, αν μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία, στη διακυβέρνηση του τόπου, το μόνο που έχουν να μας κατηγορήσουν αυτοί που έχουν ψάξει τους φακέλους μας από την κανονική κι από την ανάποδη, αυτοί που μας έχουν γυρίσει ανάποδα για να πέσουν όλα όσα έχουμε πάνω μας τα κέρματα, αν το μόνο είναι αυτό, εγώ είμαι περήφανος, είμαι πολύ ευτυχής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα λέτε ότι ήταν της προσκολλήσεως, το κρατώ και πούλαγε φούμαρα προβάλλοντας τη σχέση μαζί σας. Αυτή είναι η απάντηση που την κρατώ στ’ αλήθεια, διότι είναι απάντηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε μπορείτε να πείτε ότι δε σας δίνω απαντήσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πολάκης. Έχει προκαλέσει πολύ με το λόγο του, σε πολλές φάσεις έχει δώσει το στίγμα της κυβέρνησής σας αν θέλετε με διάφορες τοποθετήσεις του. Θέλω να μου πείτε, αν συμφωνούσαστε με όλες αυτές τις τοποθετήσεις, όχι με το ύφος, το αψύ, με την ουσία των τοποθετήσεων.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Παύλος Πολάκης είναι ένας άνθρωπος που πνίγει το δίκιο του ο τρόπος με τον οποίο θυμώνει. Κι όταν θυμώνει, κάποιες φορές κρατάει και το πληκτρολόγιο του κινητού κι αυτό είναι κακός σύμβουλος, το έχω πει. Ωστόσο θέλω να σας πω ότι εγώ προτιμώ να κρίνω τους Υπουργούς μου από το έργο τους κι όχι από την επικοινωνία. Και το έργο του Παύλου Πολάκη και του Ξανθού στο Υπουργείο Υγείας, είναι σημαντικό έργο.
Παραλάβαμε νοσοκομεία τα οποία ήταν ελλειμματικά κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και σήμερα έχουν πλεονάσματα. Παραλάβαμε νοσοκομεία τα οποία είχαν είσοδο 5 ευρώ για τους ασθενείς και δεν είχαν τη δυνατότητα οι ανασφάλιστοι να έχουν υπηρεσίες δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έχουμε φτιάξει 120 τοπικές Μονάδες Υγείας σε όλη την Ελλάδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα για όλους τους πολίτες.
Έχουμε κάνει 19.000 προσλήψεις γιατρών, και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν έχουν γίνει όλα τέλεια, αλλά έχει κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μου λέτε ότι είναι τόσο φανταστικός Υπουργός, που δεν πειράζει που λέει και δυο τρεις χοντράδες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας αδικεί τώρα αυτή η στάση. Εγώ δεν είπα αυτό το πράγμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα τί λέτε; Εγώ δε σας ρώτησα για το έργο του κ. Πολάκη. Σας ρώτησα για το ύφος και την ουσία των τοποθετήσεων του κ . Πολάκη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε λίγο, ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζετε τις απαντήσεις μου, ουσιαστικά δίνει επιχειρήματα σ’ αυτά που αρχικά είπα για το σταθμό σας και το ρόλο που έχετε αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα. Εγώ λοιπόν για τον Πολάκη σας έδωσα μια απάντηση.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί δε τον μαζεύετε κ. Πρόεδρε; Λέτε ότι είναι υπερβολικός, μπορεί να σας κάνει ζημιά… Γιατί δεν τον μαζεύετε λοιπόν;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας είπα, διότι ο Πολάκης και ο Ξανθός έχουν κάνει τόσο πολύ σημαντική δουλειά στο χώρο της Υγείας που θα ήταν άδικο επειδή έκανε μια λάθος ανάρτηση στο διαδίκτυο, να τον μαζέψω κ. Παπαχελά. Διότι ο Πολάκης και ο Ξανθός έστησαν το δημόσιο Σύστημα Υγείας στα πόδια του, είτε σας αρέσει είτε δε σας αρέσει.
Γιατί ο Πολάκης και ο Ξανθός, έβγαλαν δύσοσμες υποθέσεις στη δημοσιότητα. Ανασύρανε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που ήταν μια offshore στο χώρο της υγείας, που χρηματοδοτούσε δημοσιογράφους και το ξέρετε πολύ καλά. αυτοί τα έβγαλαν αυτά. Έχω λοιπόν απέναντι στον Πολάκη απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο του ως Υπουργός. Έχω απόλυτη εκτίμηση στα όσα έχει κάνει, θεωρώ και του το έχω πει ότι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνιακά χειρίστηκε πολλές φορές υποθέσεις ήταν λάθος και αν με ρωτάτε «γιατί δεν τον μαζεύετε», νομίζω ότι ο ίδιος έχει καταλάβει το λάθος και έχει σταματήσει να κάνει τέτοιου είδους αναρτήσεις το τελευταίο διάστημα.
Αλλά είναι άδικο απέναντι σ’ έναν Υπουργό που έχει κάνει σημαντικό έργο, το μόνο θέμα που αναδεικνύεται κάθε φορά, να είναι αυτές οι αναρτήσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Φαίνεται ότι το θέλει πάντως κ. Πρόεδρε.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το πώς μιλάει ένας πολιτικός έχει πολύ να κάνει με το σεβασμό στους θεσμούς. Και οι θεσμοί σε μια χώρα και μια δημοκρατία, είναι πολύ σημαντικοί. Κι έχει πει πράγματα πραγματικά πάρα πολύ χοντρά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εγώ γι’ αυτό σας ρώτησα αν συμφωνείτε ή δε συμφωνείτε. Ας πούμε βγήκε αυτή η κουβέντα του από την Κεντρική Επιτροπή, την Πολιτική Γραμματεία, δε θυμάμαι τί ήταν, ότι «πρέπει να βάλουμε τους αντιπάλους μας φυλακή». Συμφωνείτε; Είναι απλό το ερώτημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς και δε συμφωνώ. Αν και αυτό δεν το είπε έτσι, διαστρέβλωση ήταν, αλλά προφανώς και δε συμφωνώ. Ο Πολάκης έλεγε πάντα και λέει ακόμα και τώρα, ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της Δικαιοσύνης, όχι να βάλουμε κανέναν φυλακή, δε βάζουν οι κυβερνήσεις φυλακή.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έχει πει πράγματα για δικαστές πάρα πολύ βαριά κ. Πρόεδρε, έχει πει για βοθροκάναλα, τα έχει πει όλα αυτά και τα έχουμε διαβάσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δε βάζουν οι κυβερνήσεις κανέναν στη φυλακή. Οι κυβερνήσεις αυτό το οποίο κάνουν, είναι να παρεμβαίνουν ή να μην παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη. Η δική μας η κυβέρνηση δεν παρενέβη στη Δικαιοσύνη. Η δική μας η κυβέρνηση έφαγε τα μούτρα της πολλές φορές απέναντι στη Δικαιοσύνη και στην υπόθεση αν θέλετε που ήταν κομβικής σημασίας για μας, που ήταν η υπόθεση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών με το ΣτΕ.
Συγκρουστήκαμε πολλές φορές χωρίς να φοράμε κράνος, είναι γεγονός, αλλά συγκρουστήκαμε με τη βούλησή μας να προχωρήσουμε σε τομές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Όχι για να καθοδηγήσουμε, να ποδηγετήσουμε ή να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη. Διότι αν το επιχειρούσαμε αυτό, ενδεχομένως να είχαμε κι άλλα αποτελέσματα. Δεν είχαμε, είστε άδικοι όταν το λέτε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη, γιατί αναφερθήκατε στις άδειες. Λέτε ότι δεν προσπαθήσατε παρέμβαση γιατί θα είχατε άλλο αποτέλεσμα. Εγώ σας θυμάμαι κ. Πρόεδρε, πείτε μου αν δεν το θυμάμαι καλά, βγαίνετε και κάνετε μια δήλωση, ότι «δε μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί οι δικαστές» ο Πρωθυπουργός της χώρας το λέει αυτό, «να κρίνουν αντισυνταγματικό αυτό το νόμο», αυτό δεν είναι μια έμμεση πίεση; Δεν είχα σκοπό να επιστρέψω εκεί αλλά δεν ήθελα να το αφήσω να πέσει κιόλας κάτω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι μια εκτίμηση. Κοιτάξτε, και ο Πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αλλά αυτό δεν είναι παρέμβαση. Έχει το δικαίωμα και ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί να πουν ότι αυτή η απόφαση είναι ορθή ή όχι. Εγώ δεν έκανα μήνυση σε κανέναν δικαστή ποτέ.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, αλλά αν θυμάστε υπήρξε ένας Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ο οποίος βρέθηκε κι αυτός στα μανταλάκια για μια υπόθεση ακριβώς μέσα στην καρδιά της υπόθεσης των αδειών, που δεν είναι πάρα πολύ υγιές για τους θεσμούς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Αλλά δεν πιστεύω ν’ αποδίδετε την ευθύνη στην κυβέρνηση γι’ αυτό.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Νομίζω κάποιος από την κυβέρνηση κάτι ήξερε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν ξέρετε κάτι…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άλλο όνομα, άλλο πρόσωπο: Πάνος Καμένος.
A. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ξέρετε τί θέλω να ρωτήσω μερικές φορές; Ποιος πραγματικά είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Και θα σας εξηγήσω τί εννοώ. Ξεκινάτε με τον Αλαβάνο, αδειάζετε τον Αλαβάνο. Πάτε με το Βαρουφάκη και τη Ζωή, τους αδειάζετε. Πάτε με τον Πάνο Καμμένο, λέτε μετά «ο Πάνος Καμμένος μπορεί να ήταν και λάθος ίσως θα έπρεπε να είχε φύγει νωρίτερα».
Μετά πηγαίνετε με τους Παπανδρεϊκούς για παράδειγμα, με τον Κώστα Καραμανλή από ό,τι ξέρω ενδεχομένως του είχατε κάνει και μια άτυπη κρούση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο τον είχατε πει ακόμη και εθνικό κεφάλαιο, τώρα ξαφνικά σας βλέπω τις τελευταίες μέρες πάρα πολύ επιθετικό.
Ποιος πραγματικά είστε; Θέλω να πω, υπάρχει κάποια σταθερή στις συμμαχίες σας, στους ανθρώπους με τους οποίους έχετε μια σχέση σε όλη αυτή την πολιτική διαδρομή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε έναν δεν άδειασα. Καλά, με τον Καραμανλή είναι μια άλλη ιστορία και ίσως είναι ένα ξεχωριστό θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε, αν θέλετε.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μετά χαράς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι δεν είναι σύμμαχος. Ο Καραμανλής πολιτικός αντίπαλος ήταν και είναι. Άλλο αν υπάρχει μια ευπρέπεια και ενδεχομένως δεν το κρύβω και μια στάση σε διαπροσωπικό επίπεδο δυνατότητας όταν τον βλέπω να του πω ένα «γεια», όπως και με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά πολιτική αντιπαράθεση πάντοτε υπήρχε και υπάρχει.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ποτέ δεν τον χτυπήσατε όμως τα τελευταία χρόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το πάμε ξεχωριστά αυτό, γιατί είναι ένα θεματάκι ξεχωριστό;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν θα τα προλάβουμε όλα, πάμε να επιταχύνουμε λίγο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει τι να κάνουμε τώρα, αφού έχετε υψηλή τηλεθέαση δεν γίνεται σήμερα να μην μιλήσουμε για το Μακεδονικό, να μην μιλήσουμε για τα Ελληνοτουρκικά και να μιλήσουμε για άλλα θέματα μόνο. Πρέπει να μιλήσουμε και γι’ αυτά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι να κάνουμε; Εγώ είμαι και τροχονόμος παράλληλα. Να προλάβουμε όμως, πάμε γρήγορα. Θα μιλήσουμε για Μακεδονικό, γιατί σας έχω προαναγγείλει και θέμα Καμμένου, οπότε και δια αυτής της οδού θα πάμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρέπει να έχετε παράπονο από εμένα σήμερα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε μην χάνουμε χρόνο …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάω για όλα, αλλά να μιλήσουμε για όλα μην μιλάμε μόνο για την ατζέντα τη δική σας, με σεβασμό απαντώ σε όλα τα θέματα.
Σας λέω κ. Παπαχελά ότι εγώ δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους ή συντρόφους με δική μου πρωτοβουλία ή χωρίς δική τους ευθύνη. Το αντίθετο μπορεί να με κατηγορήσει κανείς, για όλους όσους είπατε. Ότι ανέχτηκα πολλές φορές παραπάνω από όσο έπρεπε συμπεριφορές οι οποίες ξεχείλισαν το ποτήρι.
Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, ο οποίος μέχρι πρότινος τον θέλατε για ειδικά Δικαστήρια, τώρα του επιφυλάσσετε ειδική μεταχείριση, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι μια άλλη ιστορία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν είναι αλήθεια αυτό, τουλάχιστον για μας. Εκτός αν μιλάτε γενικώς….
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλήσατε για τον Λαφαζάνη, μιλήσατε για τον Βαρουφάκη επιμένω, μιλήσατε για την Κωνσταντοπούλου, αν μπορεί να κριθώ για κάτι, είναι γιατί πιο νωρίς δεν είπα σε όλους αυτούς «έχετε υπερβεί τα εσκαμμένα».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό ισχύει και για τον κ. Καμμένο;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Καμμένος, η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν μια συνεργασία η οποία έγινε προκειμένου να μπορέσει η Κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της, έχοντας αναλάβει την ευθύνη να διαπραγματευτεί και να διεκδικήσει σε δύσκολες συνθήκες ό,τι καλύτερο μπορούσε να διεκδικήσει για τον ελληνικό λαό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν μπορούσατε να το κάνετε με κάποιο άλλο Κόμμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν αποτέλεσμα, δεν το κρύβω, μιας πραγματικότητας όχι κανονικότητας στην πολιτική ζωή και στο πολιτικό σύστημα, έτσι δεν είναι; Το Μνημόνιο αναδιάταξε τις διαχωριστικές γραμμές και έφερε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν για πάρα πολλά χρόνια οι δυο βασικοί πόλοι αντιπαράθεσης στο πολιτικό σύστημα, τους έφερε μαζί.
Και ταυτόχρονα τους έφερε μαζί και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό τότε του κ. Καρατζαφέρη, του κ. Βορίδη και του κ. Γεωργιάδη, γιατί εκεί ήταν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπήρχαν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπήρχε το Ποτάμι. Δεν διαλέξατε το Ποτάμι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνη την εποχή ορθώς κατά την άποψή μου διάλεξα αυτόν όπου ήμουν σίγουρος ότι την ώρα της διαπραγμάτευσης δεν θα έβγαινε να λέει «βάστα γερά Γερούν», δεν θα έβγαινε να βάζει νερό στο σκάφος που εγώ θεωρούσα ότι πρέπει να προχωρήσει, να μην ανοίγει καμία κερκόπορτα.
Δεν θέλω να πω, σας θυμίζω απλά ότι ήταν ο Βενιζέλος τότε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ούτε καν η Γεννηματά. Όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό όμως και αυτό συνέπεσε με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, σχεδόν συνέπεσε ξεκίνησε λίγο νωρίτερα το Μακεδονικό, ολοκληρώθηκε η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια στη μέση αυτής της διαδικασίας, τότε ήρθε και τυπικά έκλεισε αυτός ο κύκλος.
Όταν επανήλθαμε στην κανονικότητα με την έξοδο από τα Μνημόνια και ήρθε και η μεγάλη ιδεολογική αντίθεση με τον Πάνο Καμμένο.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Έπαψε να είναι χρήσιμος να το πω έτσι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έπαψε αυτός ο κύκλος μιας συνεργασίας που είχε αρχή, μέση και τέλος. Η συνεργασία αυτή ήταν έντιμη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτός το ήξερε; Ο ίδιος το ήξερε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς και το ήξερε, αλλά κοιτάξτε να δείτε δεν θέλω αυτή τη στιγμή να του αποδώσω, δεν έχει νόημα, αυτό που απαντώ είναι στο ερώτημά σας ότι δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά πήρατε και τα μισά στελέχη του
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε ό,τι αφορά το κρίσιμο και βασικός σκέλος αυτού του στόχου που ήταν η ολοκλήρωση της διάσωσης τη χώρας και η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Λέω όμως αποψιλώστε το Κόμμα από κάποια στελέχη, τους δώσατε μια σίγουρη δουλειά και μετά προφανώς τον αφήσατε ορφανό, μόνο του …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποια είναι η σίγουρη δουλειά;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Την κα Κουντουρά που έγινε Υπουργός, ο κ. Ζουράρις, ο κ. Κουΐκ που παρέμεινε Υπουργός.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η κα Κουντουρά έβαλε υποψηφιότητα δεν της έδωσε κανένας καμία δουλειά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Πιο πριν λέω, τότε. Παρέμεινε εν πάση περιπτώσει μέσα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν από πριν στην Κυβέρνηση. Μην τους υποτιμάτε όμως έτσι τους ανθρώπους, δεν είναι σωστό. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν άποψη;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Άμα σας το έκανε αυτό κάποιος άλλος στο Κόμμα σας θα λέγατε ότι ήταν αποστασία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιο δηλαδή;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αν ερχόταν κάποιος και έπαιρνε βουλευτές από το Κόμμα σας και τους έκανε Υπουργούς, εσείς θα μιλούσατε για αποστασία. Υποθέτω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα κ. Παπαχελά, ήταν υπουργοί, στήριξαν αυτή την Κυβέρνηση από την αρχή έως το τέλος, δεν μετακινήθηκαν από τις δικές τους θέσεις. Ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε ότι πρέπει να επιχειρήσει να ρίξει την Κυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάντως μιλήσατε για μια παρά φύση συνεργασία, αλλά δεν είναι παρά φύση να μείνουν τα στελέχη του κ. Καμμένου εκεί, για τα μάτια του οποίου θυσιάσατε και τον κ. Κοτζιά, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας του μεγάλου κυβερνητικού σας επιτεύγματος. Φαντάζομαι ως τέτοιο το αντιλαμβάνεστε, της Συμφωνίας των Πρεσπών και έφυγε μάλιστα και ο κ. Κοτζιάς με το στίγμα των καταγγελιών που έκανε ο κ. Καμμένος περί χρηματοδότησης από τον Σόρος 100-200 εκατομμύρια, δεν ξέρω τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς εγώ δεν θυσίασα τον Κοτζιά. Ο Κοτζιάς παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Πιστεύω ότι έπρεπε να αντέξει και να παραμείνει, διότι η στρατηγική μου ήταν σαφής. ‘Ηταν η ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εγώ έχω σε αυτή τη θητεία δυο πολιτικά τέκνα με επώδυνους τοκετούς. Το ένα ήταν η ολοκλήρωση της μνημονιακής διαδικασίας η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το άλλο ήταν η Συμφωνίας των Πρεσπών και το Μακεδονικό.
Εκεί όπου αποδεικνύεται σήμερα μια απίστευτη υποκρισία. Υποκρισία με «Υ» και μια απίστευτη πατριδοκαπηλία. Απίστευτη υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλία!
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σε τι αναφέρεστε; Σε αυτή την επιστολή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε καλά σε τι αναφέρομαι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στην επιστολή Καραμανλή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης και εσείς εδώ στο ΣΚΑΪ που πάντοτε είχατε την άποψη σε αυτά τα θέματα ότι έπρεπε να βρεθεί λύση με τους βόρειους γείτονές μας, οργανώσατε ενορχηστρώσατε μια εκστρατεία που δηλητηρίασε, έριξε φαρμάκι στον ελληνικό λαό, δίχασε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ….
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Που έγιναν όλα αυτά;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ελλάδα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Στον ΣΚΑΪ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Που ζούσατε; Στην Ελλάδα έγιναν όλα αυτά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπατε «εσείς» αλλά…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στην Ελλάδα. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε, ότι ο Τσίπρας πρόδωσε τη Μακεδονία, όταν το όνομα Μακεδονία το είχαν δώσει στις διαπραγματεύσεις, το είχαν δώσει από το 2005 και οι επιστολές που βγαίνουν σήμερα στη δημοσιότητα το αποδεικνύουν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν βγήκαν σήμερα, το 2005 βγήκαν στη δημοσιότητα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί δεν τα λέγατε τόσο καιρό, αφού είναι από το 2005; Γιατί δεν τα λέγατε; Όταν βγήκε στη δημοσιότητα το 2005 η Κυβέρνηση τότε της Νέας Δημοκρατίας είχε διαμορφώσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις της λύσης, ώστε να υπάρχει συνταγματική ονομασία Μακεδονία στο εσωτερικό και διπλή ονομασία μόνο στον Ο.Η.Ε. Μακεδονία – Σκόπια που δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός.
Και όταν ήρθαμε εμείς και ολοκληρώσαμε μια διαδικασία, δύσκολη διαδικασία έχοντας αυτά τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης, γιατί υπήρχαν στο τραπέζι και αναγκάσαμε τους γείτονές μας να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή και αναγκάσαμε τους γείτονές μας να πάνε σε μια συμφωνία που αναγνωρίζουν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και διώχνουν τα αγάλματα, γκρεμίζουν τις ταμπέλες από τα αεροδρόμια …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε επειδή πρέπει να ολοκληρώσουμε, θέλω να επισπεύσουμε σας ζητώ, όχι να σταματήσετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να επισπεύσουμε όσο θέλετε, αλλά εντάξει τώρα αφήστε να πω και δυο λόγια.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι δεν αποφεύγουμε το θέμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ψιλοαποφεύγετε τώρα, αφήστε να πω δυο λόγια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχω δύο λεπτά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να σας ρωτήσω θέλω, πολύ γρήγορα. Κατ’ αρχήν να πω ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι όταν έβαλε εκείνο το περίφημο βέτο εν πάση περιπτώσει στο ΝΑΤΟ, προφανώς όλα αυτά τα οποία είχαν γραφτεί πριν, δεν ίσχυαν. Έτσι δεν είναι; Και εσείς ο ίδιος λέτε από το βήμα της Βουλής και το διαβάζω εδώ «… είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας όπως είναι ξεκάθαρη από την Ενδιάμεση Συμφωνία και όπως αποτυπώθηκε στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία». Λέτε δηλαδή ότι ο κ. Καραμανλής εν πάση περιπτώσει είχε τη σωστή γραμμή στο Βουκουρέστι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω τι ακριβώς λέω.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γιατί κι εσείς για παράδειγμα, δεχτήκατε τη Δημοκρατία του Ίλιντεν, ένα βράδυ στο Σούνιο από ό,τι θυμάμαι, δεν το υπογράψατε όμως ποτέ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε κ. Παπαχελά, εγώ αν έστελνα επιστολή στον πλανητάρχη, στον Πρόεδρο της Αμερικής, σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και ο Υπουργός μου των Εξωτερικών έστελνε επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών και έλεγε διπλή ονομασία, καμία κατοχύρωση…
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτά δεν αποτυπώθηκαν στη Συμφωνία ως… του επίσημου Ελληνικού κράτους.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά δημιουργούν τετελεσμένο. Όταν εγώ πήγα στον Ζάεφ …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα δεν ήρθε ένα βέτο μετά;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Το βέτο πως μπήκε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το βέτο είναι άλλη ιστορία και δεν μπήκε βέτο και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτό που έγινε εν πάση περιπτώσει στο Βουκουρέστι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάνω σε αυτό το δεδομένο όμως πάλευε η Ελληνική Κυβέρνηση και τότε. Εγώ ξέρετε, δεν μέμφομαι τον Καραμανλή που έκανε αυτά που έκανε τότε, μέμφομαι τη Νέα Δημοκρατία σήμερα η οποία είχε υιοθετήσει τη γραμμή Σαμαρά και έβγαλε όλο τον ελληνικό λαό να βγαίνει και να διαδηλώνει και να φωνάζει «Η Μακεδονία είναι μία», όταν αυτή είχε αποδεχτεί το όνομα από το 2005.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτά γιατί τα βγάλατε τώρα; Τα ξέρατε προφανώς όταν σας έκανε μομφή η Νέα Δημοκρατία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν τα έβγαλα εγώ.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κάποιες εφημερίδες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εσείς τα βγάλατε, δεν τα έβγαλα εγώ. Εγώ ίσα – ίσα είχα την υπεύθυνη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Ζάεφ και τους γείτονές μας, ενώ αυτά τα γνώριζα να μην βγει τίποτε προς τα έξω.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτά τα ξέρετε εσείς, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Κατρούγκαλος δεν υπάρχει κανείς άλλος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλήθεια; Μόνο εγώ έχω διατελέσει Πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Αυτές οι επιστολές δεν ξέρω αν τις έδωσε κάποιος άλλος Πρωθυπουργός.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μόνο εγώ έχω διατελέσει Πρωθυπουργός; Αλλά αυτό τώρα σας απασχολεί;
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι, ρωτάω από περιέργεια, είναι πολύ ενδιαφέρον σαν ερώτημα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν σας απασχολεί η ουσία; Δεν σας απασχολεί ότι εδώ στήθηκε μια εθνική σκευωρία για να δημιουργήσει την αίσθηση ότι αυτή η Κυβέρνηση πήρε μια συμφωνία η οποία είναι κατώτερη των προσδοκιών, ενώ αυτοί είχαν βάλει τον πήχη χαμηλά και πέρασαν από κάτω, δεν το κατάφεραν καν. Και εμείς, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο γιατί οφείλω να το πω αυτό, ο Προκόπης Παυλόπουλος εδώ έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και θετικό ρόλο.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Στην αναθεώρηση του Συντάγματος, εννοείτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βάλαμε τον πήχη στην αναθεώρηση του Συντάγματος των γειτόνων μας. Και όταν πήγα εγώ στον Ζάεφ στο Νταβός ήρθε και μου είπε «μα είναι δυνατό να μου βάζεις τέτοια πράγματα; Ποτέ δεν τα έχετε ζητήσει. Άλλη ήταν η γραμμή σας τόσα χρόνια» και μετά το Βουκουρέστι όλοι δούλευαν πάνω στη λογική διπλή ονομασία, καμία συνταγματική αναθεώρηση.
Και σας ρωτώ εγώ τώρα όλοι αυτοί που έστησαν όλη αυτή την υποκρισία εάν τους έλεγαν Μακεδονία ως συνταγματική ονομασία και μόνο στον Ο.Η.Ε. υπήρχε το Μακεδονία – Σκόπια και όλες οι άλλες χώρες που τους είχαν αναγνωρίσει, παρέμεναν στο Μακεδονία διότι αυτή ήταν η βάση, πως θα τους έλεγαν αυτούς τους ανθρώπους όλες οι άλλες χώρες; Δεν θα τους έλεγαν Μακεδόνες;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έχω μια απορία. Γιατί δεν επιδιώξατε λοιπόν για να μην βρεθείτε και σε αυτή τη θέση πολιτικά, να εμπλέξετε περισσότερο την αντιπολίτευση …
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εμείς κερδίσαμε και το άρθρο 7 και τη Ρηματική Διακοίνωση ότι άλλο Citizenship και άλλο Nationality …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κάτι ρωτάει η κα Κοσιώνη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συγνώμη κα Κοσιώνη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Παθιαστήκατε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παθιάστηκα, ναι, αλλά με πνίγει το δίκιο μου.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέω, ακριβώς για να μην βρίσκεστε σε αυτή τη θέση να αντιμετωπίσετε αυτή την αντιπολιτευτική τακτική γιατί δεν εμπλέξατε και σαν τακτική σας το λέω, περισσότερο την αντιπολίτευση. Παρά την αφήσατε έξω από αυτή τη διαπραγμάτευση με τους γείτονές μας.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Είχατε την ελπίδα να τη διχάσετε βέβαια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αντιπολίτευση ήταν απόλυτα ενημερωμένη σε κάθε βήμα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δεν ήταν.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απόλυτα. Δυο φορές είδα τους πολιτικούς αρχηγούς, έναν – έναν.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Μετά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι μετά; Αμέσως μετά το Νταβός είδα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έναν – έναν. Να σας ρωτήσω κάτι; Αυτές οι επιστολές που έστειλε ο κ. Καραμανλής και άλλαζαν τη θέση της χώρας, είχε ενημερώσει τότε τα πολιτικά Κόμματα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συγνώμη επειδή το περίμενα, έχω εδώ το δημοσίευμα του 2005 των «Νέων», δηλαδή θέλω να πω, ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσει, ήταν γνωστό «Βιάστηκε να πει ΝΑΙ ο Καραμανλής».
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ρωτάω. Άλλο είναι να βγει ένα δημοσίευμα και να λέει «βιάστηκε να πει ΝΑΙ στην πρόταση Νίμιτς» και άλλο είναι να διαβεβαιώνει όλους τους μεγάλους ηγέτες της περιόδου και να λέει «είμαι έτοιμος για λύση και είμαι έτοιμος να αποδεχτώ αυτή τη λύση, παρ’ ότι απέχει από τις απόψεις μου». Και μας κατηγορείτε εμάς για μυστική διπλωματία!
Εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνω για να το ξεκαθαρίσω ότι εμένα το πρόβλημά μου δεν είναι ότι διαπραγματεύτηκαν για να λύσουν το πρόβλημα, ούτε ότι έκαναν υποχωρήσεις. Εμένα το πρόβλημά μου είναι η αμετροέπεια και η βαθιά υποκρισία της σημερινής Νέας Δημοκρατίας η οποία είχε δώσει την υπόθεση αυτή του ονόματος από το 2005 και πότισε δηλητήριο τον ελληνικό λαό σε ένα θέμα, που έπρεπε να ήμασταν όλοι ενωμένοι και όχι διχασμένοι.
Διότι σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή. Σήμερα στο γειτονικό αυτό κράτος είναι ο ελληνικός Στρατός εγγυητής της ασφάλειας και όχι ο τουρκικός στρατός και ελληνικά αεροσκάφη πολεμικά επιτηρούν και όχι τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη.
Και διότι και να κλείσω με αυτό, ξέρετε κάτι; Είναι ένα θέμα που πρέπει να μου αποδώσετε την ένταση, διότι ορισμένα πράγματα σε πνίγει το δίκιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει δεν είναι κακή η ένταση, δεν είναι το θέμα αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν σε λένε προδότη, όταν σε λένε …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε με συγχωρείτε πάρα πολύ…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε με να ολοκληρώσω.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Όχι δεν θα σας αφήσω να ολοκληρώσετε, ένα δευτερόλεπτό. Πραγματικά το διχασμό σαν εργαλείο στην πολιτική τον βάλατε κι εσείς και με το δημοψήφισμα και στο αντιμνημόνιο, δηλαδή είναι κάτι που ήρθε τώρα μόνο με το θέμα των Σκοπίων. Μπορεί να ήρθε με ένα διαφορετικό μανδύα, έχετε κάνει κι εσείς λάθη σε αυτό τρόπο, στοχοποιήσατε ανθρώπους, δαιμονοποιήσατε, συνέβη αυτό το πράγμα. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει λάθος ή το δέχεστε ότι έχετε κάνει λάθος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ κ. Παπαχελά και στην πορεία προς το δημοψήφισμα, θυμάμαι το βράδυ εκείνο σε όλα μου τα διαγγέλματα έλεγα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι και την επόμενη μέρα κάλεσα Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Προφανώς για να πάρουν όλοι την ευθύνη, ήταν η μεγάλη στιγμή ωρίμανσης της ελληνικής κοινωνίας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε το τώρα αυτό.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Γι’ αυτό έγινε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εν τοιαύτη περιπτώσει σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είναι εθνικό θέμα αυτό, το Μακεδονικό είναι κρίσιμο εθνικό θέμα, τα Ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμο εθνικό θέμα.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Συμφωνώ απόλυτα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πρέπει να κλείσουμε δυστυχώς με πιέζει πολύ ο χρόνος, μια ερώτηση από τον καθένα μας για το τέλος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πω μονάχα το εξής σε σχέση με αυτό και να μου κάνετε και την τελευταία ερώτηση. Εγώ θεωρώ ότι το Μακεδονικό και η λύση του, αλλά κυρίως η στρατηγική μας στην ανατολική Μεσόγειο, οι πολυμερείς συνεργασίες, το γεγονός ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη δεν την είχε πριν και το ξέρετε κ. Παπαχελά, έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες σήμερα η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, να έχει γίνει μια χώρα ισχυρή.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τελευταία ερωτήματα πάρα πολύ σύντομα. Πολλοί Πρωθυπουργοί έχασαν εκλογικές μάχες και παραιτήθηκαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα των κομμάτων τους. Εάν αυτή την τύχη σας επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή, θα το πράξετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε μάχες και να αγωνιζόμαστε. Έχουμε την Κυριακή μια κρίσιμη αναμέτρηση, την οποία πάμε να τη δώσουμε για να κερδίσουμε και όχι για να χάσουμε. Αλλά από ό,τι έχω καταλάβει αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα μας πάει στις εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε θα είμαστε πάλι εδώ για να ξεκινήσουμε προεκλογική εκστρατεία σε μια εβδομάδα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα εγώ φταίω να σας πιέσω και να σας πω ότι δεν μου απαντήσατε; Δεν μου απαντήσατε. Θα αναλάβετε την ευθύνη της ήττας εάν και εφόσον αυτή έρθει ή δεν θα την αναλάβετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν πας για να κερδίσεις, δεν σκέφτεσαι καν την πιθανότητα της ήττας. Πας, για να κερδίσεις, πρώτον.
Δεύτερον, εγώ κα Κοσιώνη δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτε στον εαυτό μου απέναντι, διότι έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και θεωρώ ότι όποιο και να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν έχω να αποδείξω κάτι και δεν έχω να απολογηθώ για κάτι. Θεωρώ όμως ότι θα κερδίσουμε. Γιατί είναι άλλες οι συνθήκες και άλλο το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, οπότε πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα πάρει αποφάσεις με βάση τη ζωή του, γιατί αυτό διακυβεύεται.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Παρακαλώ κ. Παπαχελά.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Δυο πολύ γρήγορες ερωτήσεις. Η πρώτη είναι, υπάρχει μια υπόσχεση που θα θέλατε να μην έχετε δώσει στον ελληνικό λαό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπόσχεση σε ό,τι αφορά τη μάχη που έδωσα στα κρίσιμα θέματα, θέλω να σας πω ότι τα κρίσιμα θέματα ήταν για εμένα η μάχη της σύγκρουσης με το Μνημόνιο και η μάχη που έδωσα μετά για να ολοκληρώσω αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Υπάρχουν όμως υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις μάλλον όχι υποσχέσεις για να είμαι ειλικρινής, ότι όλο αυτό θα γινόταν πιο γρήγορα που δημιούργησε προσδοκίες στον ελληνικό λαό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Με ένα νόμο και ένα άρθρο, λέτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλά, αυτό ήταν και πολύ πιο πριν. Ήταν το ’12 αυτό, δεν ήταν το ’14.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Να ρωτήσω και το τελευταίο. Υπάρχει πολύς κόσμος που είναι θυμωμένος μαζί σας, υποθέτω το έχετε αντιληφθεί αυτό, κόσμος που σας ψήφισε και κόσμος που δεν σας ψήφισε, νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε ένα συγνώμη για κάτι που έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια που είστε σε αυτή τη θέση του Πρωθυπουργού, είτε αυτό είναι το Μάτι, είτε είναι η περικοπή των συντάξεων, είτε είναι η αλαζονεία της εξουσίας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η περικοπή των συντάξεων δεν συνέβη.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Συνέβη και στη δική σας περίοδο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ επαναλαμβάνω …
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Υπάρχει κάτι για το οποίο θέλετε να ζητήσετε συγνώμη, όταν κοιτάτε τον Έλληνα στα μάτια. Υπάρχει κάτι; Μια στιγμή, για την οποία νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε μια συγνώμη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω πολλές φορές με γενναιότητα αναλάβει και την πολιτική ευθύνη και έμπρακτα με τη μάχη την καθημερινή και την αφοσίωση στην προσπάθεια έχουμε ζητήσει συγνώμη για πολλά κακώς κείμενα.
Αυτό όμως που θέλω να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια είναι αυτό το οποίο εισπράττω εγώ, είναι ότι ένα μέρος του κόσμου δεν είναι θυμωμένο, είναι δυσαρεστημένο. Στις τελευταίες εκλογές εγώ δεν βλέπω θυμό, θυμό έβλεπα το ’12, το ’10, το ’14 βλέπω δυσαρέσκεια, βλέπω κόπωση. Εκφράστηκε αυτή η δυσαρέσκεια στο ευρωεκλογικό αποτέλεσμα. Βλέπω όμως από την άλλη πλευρά και οφείλω να σας το πω αυτό και μια μεγάλη αγάπη ενός κόσμου προς το πρόσωπό μου, όπου βρεθώ και όπου σταθώ.
Άρα υπάρχουν προφανώς από τη μια πολίτες οι οποίοι έχουν διαφορές μαζί μας, διαφωνούν μαζί μας και δημοσιογράφοι και σήμερα διαφωνήσαμε αλλά ελπίζω να το κάναμε με υγεία …
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υγεία είναι αυτό κ. Πρόεδρε. Να είμαστε καλά, να διαφωνούμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ τουλάχιστον τη διασκέδασα αυτή τη συζήτηση, με την έννοια ότι ήταν μια πολύ δυναμική συζήτηση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Νομίζω είχε ενδιαφέρον και φαντάζομαι ότι την απόλαυσαν και οι τηλεθεατές μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά ελπίζω να είχαν ενδιαφέρον και οι τηλεθεατές. Άρα λέω ότι υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος εκφράζει δυσαρέσκεια, υπάρχει όμως και ένας κόσμος ο οποίος εκφράζει και αισθήματα αγάπης, αισθήματα συμπάθειας, αισθήματα που δημιουργούν σε όλους όσους ασχολούνται με την πολιτική και έχουν όχι μόνο τον κυνισμό του κόστους και του οφέλους και την ανάγκη να προχωρήσουν μπροστά και αυτό κάνω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πολύ γι’ αυτή τη μεγάλη συζήτηση.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σας δεσμεύσουμε και αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, τώρα που ξαναβρεθήκαμε να σας ξαναέχουμε εδώ στο στούντιο του ΣΚΑΪ να τα ξαναπούμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ γιατί νομίζω ότι σήμερα είχαμε μια αντιπαράθεση η οποία ήταν πραγματικά αληθινή και σκληρή πολλές φορές και νομίζω ότι αυτό ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να γίνει σήμερα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ελπίζω να ήταν χρήσιμη για τους τηλεθεατές μας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και ελπίζω να ήταν χρήσιμη για τους τηλεθεατές, για εμένα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη και πιστεύω και να κλείσω με αυτό, επιβεβαιώνεται ότι σωστά έκανα και ήρθα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Από εμένα κυρίες και κύριοι και τον Αλέξη Παπαχελά, καλό σας βράδυ.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε.