Δένδιας στο Bloomberg: «Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να εκμεταλλευτούμε από κοινού φυσικούς πόρους»

Ο Νικόλαος Δένδιας ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος δήλωσε ότι η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να εκμεταλλευτούν από κοινού φυσικούς πόρους, προτρέποντας παράλληλα την Άγκυρα να διευθετήσει τη διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο Νικόλαος Δένδιας ανέφερε σε συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία. Αυτές οι ευκαιρίες παρακωλύονται επί του παρόντος από μια διαφωνία σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης της Τουρκίας στα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τις κοινωνίες μας να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να δημιουργήσουν ευημερία, να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και επίσης στο τέλος της ημέρας να γίνουν φίλοι και πάλι», δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Υπάρχουν χιλιάδες συνέργειες από τον τουρισμό έως την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Τις κατονομάζετε, είναι εκεί.»

Οι ήδη τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω από τότε που η κυβέρνηση του Προέδρου Recep Tayip Erdogan δεσμεύθηκε να προχωρήσει με ενεργειακές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης διαμάχης με την Κύπρο, που αποτελεί μέλος της ΕΕ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου του κ. Δένδια – συμφώνησαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις περαιτέρω επαφές υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και να μειώσουν τη ροή κεφαλαίων προς τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα να μη προχωρήσουν στις κυρώσεις που θα μπορούσαν να απευθύνονται στις τουρκικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με τις υπεράκτιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Για εμάς, δεν πρόκειται για το ύψος των ποινών», δήλωσε ο 59χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη στην πρεσβεία του ελληνικού κράτους την Τετάρτη. «Είναι να καταστήσουμε την Τουρκία κατανοητό ότι αυτό δεν είναι η μελλοντική πορεία είτε για εμάς είτε για αυτούς είτε για την Κύπρο ή για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Συναντήσεις με Pompeo- Bolton

 Ο Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Michael Pompeo και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας John Bolton κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψή του έγινε γρήγορα, από τότε που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης τον έκανε υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το να συναντιόμαστε με στελέχη της κυβέρνησης Trump «είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε ο Δένδιας.

Είπε επίσης ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να «τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία» που υπογράφηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα μπορούσε να γίνει «ακόμη καλύτερη με κοινή αντίληψη» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, ο γείτονας της Ελλάδας άλλαξε το όνομά του σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε αντάλλαγμα την άρση εκ μέρους της Ελλάδας, της αντίθεσης για ένταξη στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συντάγματος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οικονομική ανάπτυξη

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βυθίστηκε από μια χρηματοπιστωτική κρίση η οποία διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία και έπληξε το βιοτικό επίπεδο. Παρόλο που ο Μητσοτάκης κληρονόμησε μια οικονομία σε αποκατάσταση και μια χρηματιστηριακή αγορά που εκτοξεύεται, η ανάδυση γίνεται από τα βάθη του γκρεμού.

«Η χώρα πάσχει από υποαπασχόληση», δήλωσε ο Δένδιας. «Χρειαζόμαστε περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις» για να βοηθήσουμε στην αύξηση της ανάπτυξης, η οποία «δεν επαρκεί καθόλου», είπε.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία «δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες» της συμφωνίας της με την ΕΕ επιτρέποντας στους οικονομικούς μετανάστες «να περάσουν από την Τουρκία» προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές. Επέκρινε επίσης ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη επειδή δεν έκαναν αρκετά για να συμμετάσχουν σε «όλα τα προβλήματα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης» προσφύγων.

«Δεν μπορεί πραγματικά η χώρα μου να θεωρηθεί ως ένας τόπος όπου όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Αφρικής, όλοι οι οικονομικοί μετανάστες της Ασίας, θα μπορούσαν να έρθουν σε μας», είπε. «Είμαστε πολύ μικροί, πολύ ευάλωτοι και μόλις τώρα βγαίνουμε από την κρίση. Και πάλι, ας είμαστε ειλικρινείς, πολύ λίγοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας βοηθούν.»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria