Τι απαντά στο Sputnik το μέλος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια», των Ελλήνων της Αλβανίας, Λεωνίδας Παππάς, για το μνημείο που ανατινάχθηκε. Ποιος ήταν ο Θύμιος Λώλης.
Την αντίδραση εκπροσώπων της ελληνικής κοινότητας της Αλβανίας προκάλεσε η ανατίναξη ελληνικού μνημείου προς τιμήν του ομογενούς Θύμιου Λώλη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άγνωστοι δράστες βανδάλισαν το μνημείο του τοπικού ήρωα του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου που είχε τοποθετηθεί, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, κοντά στους Αγίους Σαράντα
Πρόκειται για έναν αρκετά μεγάλο βράχος βάρους 4-5 τόνων, με μια μαρμάρινη πλάκα προσωπογραφίας του Θ. Λώλη.
Αρχικά, έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα του με βαριοπούλα, σήμερα τα ξημερώματα.
Στη συνεχεία, τοποθέτησαν εκρηκτικά και ανατίναξαν το μνημείο.
Για το θέμα μίλησε στο Sputnik, το μέλος και πρώην πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» των Ελλήνων της Αλβανίας, Λεωνίδας Παππάς.
Ήταν ένας από τους εμπνευστές του μνημείου μαζί με τον τότε έπαρχο Θεμιστοκλή Καΐση και τον τότε βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Παντούλα.
Ο Λ. Παππάς καταγγέλλει την αλβανική κυβέρνηση για παθητικό ρόλο και τονίζει την ανάγκη άμεσης εξιχνίασης των αντίστοιχων επιθέσεων που γίνονται κατά καιρούς.
«Ο Θύμιος Λώλης είναι ένα σύμβολο για την ελληνική μειονότητα, τον τιμούσαμε σαν εθνικό ήρωα και για το λόγο αυτό φτιάξαμε το μνημείο. Η επίθεση στο μνημείο του, είναι μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της ελληνικής μειονότητας. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να μην κρατάει παθητικό ρόλο κάθε φορά που συμβαίνουν ανάλογα περιστατικά στην ελληνική μειονότητα αλλά να δείξει την αρμόζουσα ευαισθησία γιατί είναι μια επίθεση κατά του συνόλου της ελληνικής μειονότητας. Επιτέλους όλες αυτές οι ανάλογες επιθέσεις πρέπει να διαλευκανθούν. Καμία υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί και αυτό είναι λίγο περίεργο. Δεν μπορεί να μην εξιχνιάζεται καμία επίθεση σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Αυτό γεννάει ερωτηματικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τους υπαίτιους της επίθεσης απαντά ότι: «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι έχουν την κάλυψη του αλβανικού κράτους και παρακράτους, καθώς αν ήθελαν να αποκαλύψουν κάποιες από αυτές τις επιθέσεις, θα μπορούσαν να το κάνουν, ώστε να δείξουν τον σεβασμό στην ελληνική μειονότητα. Όμως δεν το έχουν κάνει ποτέ».
Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές, δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι άγνωστοι είχαν επιτεθεί ξανά στο μνημείο πριν από μερικούς μήνες.
«Το μνημείο έχει δεχθεί ξανά επίθεση από αγνώστους. Έσπασαν με βαριοπούλα τη μαρμάρινη πλάκα, που ήταν κολλημένη στο βράχο. Εμείς όμως τη μαζέψαμε την επανατοποθετήσαμε. Τα ξημερώματα όμως έβαλαν εκρηκτική ύλη και έφυγαν, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά».
Το μνημείο εγκρίθηκε και τοποθετήθηκε από μια άλλη επαρχιακή δομή της Αλβανίας,πριν από 10 χρόνια. Ανήκε σε μία από τις πέντε ελληνικές επαρχίες, που συγκρότησαν αργότερα τον μειονοτικό δήμο Φοινίκης.
Ποιος ήταν ο Θύμιος Λώλης;
Ο Λεωνίδας Παππάς επισημαίνει ότι ο Θύμιος Λώλης ήταν ένας ήρωας του ελληνισμού,ειδικά για την περιοχή της Βορείου Ηπείρου.
«Από νεαρός αγωνίστηκε στον Μακεδονικό αγώνα, στο πλευρό του Παύλου Μελά και συνέχισε έως τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τότε στις περιοχές μας, όπου κατοικούσε το ελληνικό στοιχείο, μαζεύονταν οι Αλβανοί και έκαναν πλιάτσικο στα ελληνικά χωριά. Ήταν μάστιγα για την περιοχή. Για το λόγο αυτό, ο Λώλης είχε οργανώσει μια επιτυχημένη ομάδα άμυνας», επισημαίνει.
«Μια άγνωστη λεπτομέρεια ήταν ότι, στην κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι Κρητικοί τον είχαν βάλει να κρατάει το φέρετρο. Σε τόσο μεγάλη εκτίμηση των είχαν.
Όταν επικράτησε ο κομμουνισμός στην Αλβανία, θεωρήθηκε εχθρός του καθεστώτος και διέφυγε στην Ελλάδα όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του», καταλήγει.