Ποια είναι τα δέκα νομοσχέδια που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή (vid)

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης

Αρχική » Ελλάδα » Ποια είναι τα δέκα νομοσχέδια που φέρνει άμεσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή (vid)

Το νέο κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμα τα πρώτα δέκα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή ακόμα και μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα νομοσχέδια αφορούν τη φορολογία (περιλαμβάνει τις αλλαγές και τις φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το δεύτερο θα είναι το επενδυτικό. Παράλληλα άλλο ένα νομοσχέδιο θα είναι το ασφαλιστικό (οι αλλαγές στην ασφάλιση και τον επικουρικό τομέα.

Επίσης ακόμα ένα νομοσχέδιο θα αφορά τη Δικαιοσύνη (δεν θα είναι η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά ορισμένων πτυχών του που είχε ελαστικοποιήσει τις ποινές του μαζί με κάποιες επιλεκτικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα που πέρασαν την τελευταία εβδομάδα). Επίσης ένα νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση είναι αυτό που αφορά τις επενδύσεις. Τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια είτε θα έρθει με τη μορφή νομοσχεδίου είτε με προεδρικό διάταγμα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του Open TV Σπύρο Μουρελάτο το χρονοδιάγραμμα που αφορά τα νέα νομοσχέδια έχει ως εξής:

Μετά τις 22 Ιουλίου όταν η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά τη δομή του κράτους. Εκεί θα ενσωματωθούν διάφορες διατάξεις που αφορούν και στον ποινικό κώδικα, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Πιθανώς το υπουργείο Εσωτερικών να προλάβει να συμπεριλάβει σε αυτό το νομοσχέδιο και κάποιες διατάξεις που διευκολύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και δήμων.

Επίσης ο πολιτικός συντάκτης του Open TV ανέφερε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου είναι το φορολογικό και θα περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις σε φόρους που δεν θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Το τρίτο θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Η ψήφισή του θα πάει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Το ίδιο διάστημα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, καθώς θα πρέπει να διερευνηθεί το πεδίο για πολιτικές συννενοήσεις με άλλα πολιτικά κόμματα. Για να καταργηθεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές χρειάζεται η ψήφος 200 βουλευτών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή φαντάζει ως μία πολύ δύσκολη εξίσωση.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια