Νέα κυβέρνηση: Το στοίχηµα της οµάδας Σταϊκούρα

Αρχική » Ελλάδα » Νέα κυβέρνηση: Το στοίχηµα της οµάδας Σταϊκούρα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας καλείται να αποφύγει τη λήψη νέων µέτρων, ενώ πρέπει να να «τρέξει» ιδιωτικοποιήσεις και µεταρρυθµίσεις

Νέα κυβέρνηση: Βουτιά στα βαθιά, µε τα δηµοσιονοµικά και τις εκκρεµότητες της τρίτης αξιολόγησης στην πλάτη, περιµένει το νέο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, υπό τον νέο υπουργό Οικονοµικών Χρήστο Σταϊκούρα, µε υφυπουργούς τον ΑπΒεσυρόπουλο, αρµόδιο για τη φορολογική πολιτική, τον Θ. Σκυλακάκη αρµόδιο για τη δηµοσιονοµική πολιτική και τον Γ. Ζαββό, αρµόδιο για το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα.

Και οι τέσσερίς τους καλούνται να κερδίσουν ένα πολλαπλό στοίχηµα: να αποφύγουν τη λήψη νέων µέτρων υπό την απειλή απόκλισης από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόµενο χρόνο, να εξασφαλίσουν σε συµφωνία µε τους πιστωτές τον απαραίτητο δηµοσιονοµικό χώρο για την υλοποίηση των άµεσων φορολογικών ελαφρύνσεων στις οποίες έχει δεσµευτεί η κυβέρνηση, να καλλιεργήσουν το έδαφος για µια διαπραγµάτευση µε τους πιστωτές για µείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ, και να «τρέξουν» ιδιωτικοποιήσεις και µεταρρυθµίσειςενισχύοντας τη ροή επενδύσεων στη χώρα.

Τα κόκκινα δάνεια

Στην κορυφή της ατζέντας παραµένει η διαχείριση του προβλήµατος των κόκκινων δανείων αλλά και η επίσπευση της αναβάθµισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθµισης. Στρατηγική επιδίωξη παραµένει να µειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισµού για το ελληνικό Δηµόσιο, καθώς και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειµένου να θωρακιστεί η δυναµική της ανάκαµψης αλλά και να διευκολυνθεί η αξιοποίηση και από την Ελλάδα, αυτήν τη φορά, του νέου κύµατος ποσοτικής χαλάρωσης που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στα σκαριά στην Ευρωζώνη.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια