Η Μέι χαιρέτισε τη δέσμευση του Μητσοτάκη να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών - OlaDeka

Η Μέι χαιρέτισε τη δέσμευση του Μητσοτάκη να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τι αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η αγγλική κυβέρνηση

Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, προστέθηκε στους ηγέτες των ξένων χωρών που τηλεφώνησαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την πανηγυρική εκλογή του τελευταίου. Φυσικά, αυτά τα τηλεφωνήματα είναι εθιμοτυπικά, αλλά στα λίγα λεπτά που διαρκούν -ορισμένες φορές- δίνουν τον τόνο που αναμένεται να κρατήσουν οι κυβερνήσεις του εξωτερικού απέναντι στην Ελλάδα.

Το ελληνικό ρεπορτάζ και κυρίως οι διαρροές από την Πειραιώς, αναφέρουν πως η πρωθυπουργός της Μεγάλη Βρετανίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Τέλος, όσον αφορά την ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία, τονίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα με τις ελληνικές διαρροές όμως, «τρέχουν» και οι επίσημες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες μπορεί να μη διαφωνούν με τις αντίστοιχες ελληνικές, αλλά προσθέτουν κάποιες ακόμα λεπτομέρειες από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Κι αυτές είναι μάλλον πιο σημαντικές καθώς σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση η Μέι και ο Μητσοτάκης συζήτησαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των χωρών και να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Δεύτερος πυλώνας της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν η συζήτηση των δύο πρωθυπουργών πάνω σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια και την άμυνα, καθώς οι δύο χώρες έχουν ισχυρή σχέση στα συγκεκριμένα θέματα.

Το πιο σημαντικό του τηλεφωνήματος και σίγουρα αυτό που ξέφυγε από τα τετριμμένα, ήταν η αναφορά της Τερέζα Μέι στη συνθήκη των Πρεσπών με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να χαιρετίζει τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα καθώς όπως επισημάνθηκε, ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί  πως σε ένα εθιμοτυπικό τηλεφώνημα, η Τερέζα Μέι επέλεξε να αναφερθεί στην πρόθεση του νέου Έλληνα πρωθυπουργού να μην αθετήσει όσα συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη Βόρεια Μακεδονία. Θα μπορούσε να αποφύγει την αναφορά η Βρετανίδα πρωθυπουργός αλλά θέλησε με το… καλημέρα να θίξει ένα καυτό θέμα για τους Έλληνες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria