Γιατί χαρακτηρίστηκε ο προφήτης Ηλίας προστάτης των γουνοποιών

giorti-profiti-ilia
Αρχική » Γούνα » Γιατί χαρακτηρίστηκε ο προφήτης Ηλίας προστάτης των γουνοποιών

Οι Άγιοι στηρίζουν τους πιστούς και μεσολαβούν, ώστε να επικοινωνούν οι άνθρωποι με τον Θεό. Μέσα από τη μακρόχρονη ορθόδοξη παράδοση, ο λαός έχει χαρακτηρίσει κάποιους Αγίους Προστάτες υπέρ κάποιων ανθρώπων ή παθήσεων. Ο προφήτης Ηλίας που τιμάται σήμερα 20 Ιουλίου έχει χαρακτηριστεί προστάτης των γουνοποιών.

Ο Προφήτης Ηλίας που τιμάται σήμερα 20 Ιουλίου έχει χαρακτηριστεί προστάτης των γουνοποιών.

Ο Προφήτης  Ηλίας εκεί ψηλά ανάμεσα σε ουρανό και γη κάθε χρόνο, τέτοια μέρα   γεμίζει  ασφυκτικά μέσα κι έξω κόσμο.  Γέροι, παιδιά, οικογένειες ανεβαίνουν για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τον πολιούχο τους.

Ο Προφήτης Ηλίας θεωρείται προστάτης των γουνοποιών γιατί με την μηλωτή του (δορά προβάτου από την αρχαία λέξη μήλο = πρόβατο) επιτελούσε θαύματα και με αυτή κτύπησε τον ποταμό Ιορδάνη. Αμέσως σχίστηκε στο μέσο και έγινε δρόμος και πέρασε από ξηράς στην άλλη όχθη μαζί με τον Ελισσαίο και άλλους πενήντα ανθρώπους.

Ο προφήτης Ηλίας τιμάται σε όλους τους ορθόδοξους λαούς, αλλά ιδιαίτερα στην Καστοριά που θεωρείται η κατεξοχήν πόλη των γουνοποιών και γουνεργατών.

*Στη φωτογραφία ο Παύλος Φωτιάδης με άλλους δύο καλλιτέχνες σε παλιά εορταστική εκδήλωση του Προφήτη Ηλία

Δείτε τη μεγάλη παραγωγή ντοκιμαντέρ της Ελληνικής και Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια