Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι ΗΠΑ λαμβάνουν μιαν απόφαση η οποία αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο East Med Act – Νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο (που πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία, με την εξαίρεση δύο Γερουσιαστών λόγω περιβαλλοντικών επιφυλάξεων) δεν συνιστά απλώς μιαν ακόμα σημαντική απόφαση των Αμερικανικών Νομοθετικών Σωμάτων. Επανασχεδιάζει και επανασυνθέτει τον γεωπολιτικό και συνακόλουθα τον γεοστρατηγικό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία από ανατολικός προμαχώνας της Δύσης μεταβάλλεται σε δυτικό «μοναχικό καβαλάρη» της Ανατολής.
Ο άξονας Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος καθίσταται κυρίαρχος στην ευρύτερη ζώνη και αποκλειστικός εκφραστής των Ενωσιακών και Συμμαχικών προταγμάτων, η δε Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τους σοβαρούς και πολυεπίπεδους χειρισμούς της στα κορυφαία ζητήματα της περιοχής, καταξιώνεται ως πολύτιμος σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας, σε τούτη την πολύπαθη γεωπολιτική περίμετρο.
Οι πρόσφατες συστηματικές, εργώδεις και πολυδιάστατες πρωτοβουλίες δεν περιορίστηκαν στη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.Τις επεξέτειναν, από το πλαίσιο της εμπορικής και πολιτισμικής συνεργασίας, στο επίπεδο μιας νέας στρατηγικής συμπόρευσης που καλύπτει σημαντικότατα θέματα όπως η συνεκμετάλλευση υπεδαφικών πόρων, η συνεργασία στους ενεργειακούς αγωγούς και η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία και συμμαχία μακράς πνοής.
Άλλωστε, στην ιστορική σημασία του East Med Act και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας καθώς και των αξόνων Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος, Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος, θα μπορούσε κανείς να αποδόσει τις αμήχανες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνέντευξη τύπου της 26/6/2019 και την στροφή του σε μια ρητορική περί «συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή» και «συμφωνίας των Κυπριακών Κοινοτήτων» κοκ.
Ίσως, έστω και καθυστερημένα, ο «πληγωμένος» Τούρκος ηγέτης, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι, στον πολιτισμένο κόσμο, η πολιτική των συνεχών προκλήσεων και της αλόγιστης επίδειξης ισχύος τον απομονώνει ακόμα περισσότερο και τον καθιστά παρία της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
Ίσως, έστω και καθυστερημένα, καταλάβει πως είναι μονόδρομος για την επιστροφή του η σοβαρότητα και μια συμπεριφορά που υπηρετεί την σταθερότητα και αγαστή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
Ο East Med Act σε συνάρτηση με την υπογραφή, στις 27/6/2019, συμβάσεων έρευνας και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την Κοινοπραξία Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα και το γεωπολιτικό περιβάλλον για μια δυναμική εκτίναξη του μέλλοντος μας.
Το οφείλουμε στην Ελληνική νεολαία !!!
Νίκος Δόικος