Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία - OlaDeka

Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία

Μοιρασμένη στα δύο για την ανακοίνωση η Ε.Ε.

Την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο και τη σαφή αναφορά τους στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας από τον Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μοιρασμένη στα δύο για την ανακοίνωση η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φέρονται να είναι μοιρασμένα σε δύο στρατόπεδα για το τι θα περιέχει η τελική ανακοίνωση της Συνόδου, ενώ Ελλάδα και Κύπρος αναζητούν συμμάχους στην προσπάθειά τους να υπάρξει σαφής αναφορά σε κυρώσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την καλεί να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση θα προβλέπει μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα, καθώς, όπως επισημαίνεται, «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την Ε.Ε. προς την Τουρκία, αν και η E.E. δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις».

Η Βρετανία φέρεται παρασκηνιακά να συναινεί σε μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κυρώσεις», με τη στήριξη σε αυτήν τη θέση από Βουλγαρία και Ουγγαρία. Υπεθυμίζεται ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria