Στο επίκεντρο κοινής έρευνας της Αρχής για το Ξέπλυμα και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είχε βρεθεί το διάστημα 2012-2013 ο 41χρονος Α.Μ., που δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα, στο σπίτι του στη Γλυφάδα. Το θύμα, Ελληνας υπήκοος με καταγωγή από την Αρμενία, έπεσε σε ενέδρα ενόπλων τη στιγμή ακριβώς που στάθμευε το αυτοκίνητό του στο υπόγειο πάρκινγκ του σπιτιού του, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Οι δράστες ήταν δύο και στο σημείο βρέθηκαν 9 κάλυκες από όπλα δύο διαφορετικών διαμετρημάτων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι δολοφόνοι του 41χρονου αποχώρησαν πεζή από τη σκηνή του εγκλήματος. Τους πυροβολισμούς άκουσαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας, οι οποίοι ειδοποίησαν την ΕΛ.ΑΣ. Στο σπίτι του θύματος βρίσκονταν η σύζυγος και τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Το 2013 ο Α.Μ. είχε κατηγορηθεί για «ξέπλυμα» χρήματος, ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από τις κατηγορίες κηρύσσοντάς τον αθώο. Η έρευνα είχε ξεκινήσει από πληροφορίες και στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα και συνεχίστηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Στο επίκεντρό της δεν βρισκόταν το θύμα της χθεσινής δολοφονίας, αλλά ένας υπήκοος Γεωργίας που είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές της πατρίδας του για διακίνηση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν προχωρήσει σε άρσεις απορρήτου στα τηλέφωνα των υπόπτων και τελικά, τον Οκτώβριο του 2013, είχαν καταφέρει να εξιχνιάσουν την απόπειρα εισαγωγής στην Ελλάδα 160 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, με σημείο εισαγωγής τη Θεσσαλονίκη, όπου τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες. Μάλιστα, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι το ίδιο κύκλωμα είχε το καλοκαίρι του ίδιου έτους μεταφέρει κοκαΐνη στο Δυρράχιο της γειτονικής Αλβανίας. Τότε, τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα στα τοιχώματα κοντέινερ που μετέφερε κοτόπουλα. Από την έρευνα είχε προκύψει ότι τα μέλη της σπείρας είχαν μεταφέρει στη συνέχεια τα ναρκωτικά από το Δυρράχιο στην Ελλάδα μέσω λεωφορείων της γραμμής Ελλάδα – Αλβανία.
Για τον 41χρονο Α.Μ. που δολοφονήθηκε στη Γλυφάδα δεν είχαν υπάρξει στοιχεία που να τον εμπλέκουν στη διακίνηση των ναρκωτικών. Κατηγορήθηκε, ωστόσο, για «ξέπλυμα» χρήματος, καθώς φέρεται να διατηρούσε κοινό καταθετικό λογαριασμό με έναν από τους ναρκέμπορους. Σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο ίδιος δεν είχε σχέση με τα ναρκωτικά και βρέθηκε μπλεγμένος στην υπόθεση εξαιτίας του ότι είχε συνεταιριστεί με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της μεταφοράς, σε μια καθ’ όλα νόμιμη επιχείρηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, το 2012 είχε αγοράσει το 25% μιας ομόρρυθμης εταιρείας που θα δραστηριοποιείτο στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά. Η επένδυση δεν προχώρησε, καθώς ο ένας από τους μετόχους της εταιρείας κατηγορήθηκε για την εισαγωγή των 160 κιλών κοκαΐνης. Η δίκη με κατηγορούμενο τον Α.Μ. έγινε το 2015 και το δικαστήριο τον απάλλαξε των κατηγοριών. Εκτοτε, προΐστατο διοικητικά της «Αγίας Αρμενικής Ορθόδοξης Αποστολικής Εκκλησίας».
Την έρευνα για τον φόνο ανέλαβε το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ