Επαναφέρουν non stop λιτότητα – Άνοιξε η όρεξη των δανειστών - OlaDeka

Επαναφέρουν non stop λιτότητα – Άνοιξε η όρεξη των δανειστών

Ως πειραματόζωο χρησιμοποίησαν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι τα δέκα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, οι θεσμοί παίζουν και πάλι ένα περίεργο παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού.

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση της Κομισιόν, το θετικό πακέτο μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, ότι θα κλείσει στο 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% που είναι ο στόχος και 4,1% που υπολογίζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι το κόστος των θετικών μέτρων ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ (1,9 δισ. ευρώ), πρόβλεψη την οποία επιμένει να απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα, το οποίο προσδιορίζει το κόστος στο 0,6% του ΑΕΠ.

Τι να επιδιώκουν άραγε με όλα αυτά τα «καμπανάκια» οι Ευρωπαίοι; Μήπως για μια ακόμη φορά κάποιοι δρομολογούν ένα νέο, υπόγειο και συντονισμένο σχέδιο – ένα σχέδιο που στοχεύει στο «ξήλωμα» των θετικών μεταμνημονιακών μέτρων και στην επιστροφή σε οικονομική συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος, η σκληρή γραμμή απέναντι στη χώρα μας εκπροσωπείται από το γερμανικό δίδυμο των Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάνφρεντ Βέμπερ, τους επικεφαλής αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος διεκδικεί, μάλιστα, την ηγεσία της Κομισιόν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria