Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία

Μοιρασμένη στα δύο για την ανακοίνωση η Ε.Ε.

_ap_17095379231289
Αρχική » Ελλάδα » Τσίπρας σε Τουσκ: Να επιβληθούν τώρα κυρώσεις στην Τουρκία

Την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο και τη σαφή αναφορά τους στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Τσίπρας από τον Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μοιρασμένη στα δύο για την ανακοίνωση η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φέρονται να είναι μοιρασμένα σε δύο στρατόπεδα για το τι θα περιέχει η τελική ανακοίνωση της Συνόδου, ενώ Ελλάδα και Κύπρος αναζητούν συμμάχους στην προσπάθειά τους να υπάρξει σαφής αναφορά σε κυρώσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και την καλεί να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση θα προβλέπει μόνο μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα, καθώς, όπως επισημαίνεται, «Ελλάδα και Κύπρος λένε ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν κυρώσεις από την Ε.Ε. προς την Τουρκία, αν και η E.E. δεν φαίνεται να κινείται για την ώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η διατύπωση που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο της απόφασης είναι ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ η Άγκυρα θα καλείται να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις».

Η Βρετανία φέρεται παρασκηνιακά να συναινεί σε μία φραστική κλιμάκωση, προωθώντας, όμως, την άποψη να μην παρθούν «κυρώσεις», με τη στήριξη σε αυτήν τη θέση από Βουλγαρία και Ουγγαρία. Υπεθυμίζεται ότι η λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια