Οι νέοι Κροίσοι που θα βγάλουν την Καστοριά από την Κρίση

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗ

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Οι νέοι Κροίσοι που θα βγάλουν την Καστοριά από την Κρίση

Διαβάσαμε την καινοτόμα πρόταση του Στέφανου Μπαλταγιάννη για την έξοδο της Καστοριάς από την κρίση που έκανε αίσθηση και συζητιέται εντόνως το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία.

Με αφορμή τις προτάσεις αυτές, θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε και μεις στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τις παρακάτω σκέψεις.

Αυτό το video γράφημα δείχνει την ταχύτητα της ανόδου – πτώσης  των κορυφαίων εμπορικών σημάτων παγκοσμίως μέσα σε 7 χρόνια!

Δείχνει πως αλλάζει η παγκόσμια οικονομία.

Δείχνει πως παραδοσιακές πολυεθνικές εξοβελίζονται από νέες εταιρίες που εκπροσωπούν τη νέα ψηφιακή οικονομία. Τις εταιρίες που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε 4η βιομηχανική επανάσταση!

Το μέλλον, το χρήμα, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας έρχονται με πολύ διαφορετικούς τρόπους απ΄ότι στο παρελθόν.

Απόδειξη η πορεία των γιγάντιων οικονομικών ονομάτων τα τελευταία 7 χρόνια. Δείτε την επιθετικά ανοδική πορεία των αντικειμένων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην νέα εποχή, οι ευκαιρίες και η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να ξεκινήσει με έναν υπολογιστή από το πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδας. Εδώ είναι η ευκαιρία και η πρόκληση! Φανταστείτε νέους επιχειρηματίες που από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή τους, βγάζουν λεφτά (πάρτε μια γεύση για ελληνικές startups ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) από υπηρεσίες κάθε είδους, internet, κυβερνοασφάλεια( Το Ισραήλ έχει στραφεί με τα μούτρα στο συγκεκριμένο αντικείμενο με σκοπό να επικρατήσει διεθνώς επενδύοντας με μεγάλη «λαιμαργία» στο συγκεκριμένο τομέα), επεξεργασία εικόνας- ήχου, τηλεϊατρική, φαγητό με τον κατάλογο να περιορίζεται μόνο από τη φαντασία…

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:

Πριν ξεστομίσετε οποιαδήποτε λέξη για πρόγραμμα και “διάσωση” του τόπου μας που σβήνει, καλό θα είναι να ρίχνετε μια ματιά κάθε φορά σε αυτό εδώ ακριβώς το video. Μέχρι να καταλάβετε που είμαστε, τι διανύουμε, τι έρχεται και ποιο είναι το μέλλον. Ξεχάστε επιτέλους τους ξύλινους λόγους και μάθετε τι είναι νέα οικονομία, ψηφιακή εποχή και 4η βιομηχανική επανάσταση. Όσο δεν το κάνετε θα αντιμετωπίζετε ολοένα και περισσότερο εξαθλιωμένο και εξοργισμένο όχλο. Ναι, σε εσάς τους υποψηφίους απευθύνεται η έκκληση. Της κεντρικής πολιτικής σκηνής και τοπικής εξίσου πολύπαθης από μέτριες λογικές και πρακτικές που καθήλωσαν την Καστοριά στον πάτο.

Η γούνα ασθμαίνει. Η Καστοριά που εξαρτήθηκε επί πολλά χρόνια από τον μονοεπαγγελματισμό της γουνοποιίας, βρίσκεται στα πρόθυρα της ερημοποίησης και της φτωχοποίησης.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Κάθε φορά που συζητείται η κρίση, η ανεργία και η κοινωνικοοικονομική κατάρρευση της Καστοριάς πέφτουν οι ίδιες και ίδιες προτάσεις:

1. Τουρισμός

2.Πρωτογενής τομέας

3. Άλλες επενδύσεις

 

Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε;

1. Τουρισμός. Εννοείται ότι πρόκειται για τον πλέον ελπιδοφόρο κλάδο και σίγουρα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Από την άλλη όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οι υφιστάμενες υποδομές, η έλλειψη Θάλασσας ως κυρίου θέλγητρου προσέλκυσης τουριστικού κοινού και πολλά άλλα που μπορούν να αναλυθούν σε άλλο άρθρο, καταδεικνύουν το πεπερασμένο μέγεθος δυνατοτήτων του συγκεκριμένου κλάδου. Άρα τα 100δες εκατομμύρια που χάνει η Καστοριά λόγω κατάρρευσης του άλλοτε κραταιού κλάδου της γούνας, δεν αντικαθίστανται ούτε στα καλύτερα όνειρα μας.

2. Πρωτογενής τομέας. Επίσης εννοείται ότι πρέπει να ολοκληρωθούν τα φράγματα και τα αρδευτικά του νομού, δίνοντας αναπτυξιακή πνοή στον αγροτικό τομέα. Σημειώνεται ότι παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στις απαράδεκτες ελληνοποιήσεις φασολιών μήλων και γάλακτος που πλήττουν καίρια τους Έλληνες και δη Καστοριανούς παραγωγούς. Παρόλα αυτά, όπως και στον τουρισμό, όποιος πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναπληρώσει τα απίστευτα ποσά και μάλιστα σε συνάλλαγμα, που διαχειρίζονταν μέχρι πρότινος ο κλάδος της γούνας κρατώντας «ζωντανή» την οικονομία της Καστοριάς, πλανάται πλάνην οικτράν.

3. Άλλες επενδύσεις. Αν ήταν να γίνει «αναπτυξιακή αποκέντρωση» που υπόσχονταν εδώ και χρόνια παλιές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1990 μέχρι πρότινος, θα είχε ήδη γίνει. Ποιος τρελός όμως θα ξήλωνε το εργοστάσιο, τις επιχειρηματικές του εγκαταστάσεις από το κέντρο για να τις μεταφέρει στα σύνορα;

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΛΤΑΓΙΑΝΝΗΣ – Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

Δεν θα κουράσουμε με μεγάλο κείμενο σε αυτό το άρθρο. Θα σας παραπέμψουμε όμως σε δύο links: ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

 

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια