«Panos Furs» ένα από τα εμβληματικά καταστήματα γούνας στο Μανχάταν - OlaDeka

«Panos Furs» ένα από τα εμβληματικά καταστήματα γούνας στο Μανχάταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το «Panos Furs» είναι ένα από τα εμβληματικά ομογενειακά καταστήματα γούνας στο περιοχή Garment District του Μανχάταν. Το κατάστημα στεγάζεται στο ισόγειο του κτιρίου στη διεύθυνση 249 Α, West 29 Street (μεταξύ της 7ης και 8ης Λεωφόρου) του Μανχάταν και ασχολείται με το χονδρικό και λιανικό εμπόριο της γούνας.

Ο ιδρυτής και συνάμα πρόεδρος του «Panos Furs» Πάνος Πολιτίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η εταιρεία είναι μια από τις εδραιωμένες και αναγνωρισμένες διότι δεν είναι απλά και μόνο ένα κατάστημα γούνας, αλλά και γουνοποιείο, διότι παράγει μοναδικά είδη και ακολουθεί πιστά τις τάσεις της μόδας και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των ηλικιών.

Η γουνοποιϊα και το εμπόριο της γούνας, όπως επεσήμανε ο κ. Πολιτίδης αποτέλεσε έναν από τους κλάδους της οικονομίας της Νέας Υόρκης, στον οποίοι οι Έλληνες μετανάστες και δη οι Καστοριανοί άφησαν τη δική τους σφραγίδα.

Ήταν ο κλάδος στον οποίο τον προηγούμενο αιώνα ασχολούνταν χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που έρχονταν για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Ήταν ο κλάδος από τον οποίο αναδύθηκαν λαμπροί επιχειρηματίες οι οποίοι με τη γενναιοδωρία τους ευεργέτησαν την ιστορική κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στο Μανχάταν, τον Σύλλογο Καστοριέων «Ομόνοια» και την γενέτειρα.

Η ενασχόληση των ομογενών με τη γούνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ομογενείς εστιάτορες καθώς επίσης και για τους μικροπωλητές οι οποίοι διατήρησαν και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διατηρούν τις επιχειρήσεις τους στο Garment District.

Από τις τάξεις των γουναράδων αναδείχτηκαν ηγέτες των Συλλόγων και της ίδιας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Μεταξύ αυτών και ο Πάνος Πολιτίδης, ο οποίος ανήκει στη νεότερη γενιά των στελεχών του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων «Ομόνοια» που κατά τη διάρκεια του πρώτους έτους της θητείας τους κατάφεραν να διοργανώσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανανέωση του συλλόγου.

Pammakedoniki_Enosi_Diner_neo-symboylio-1024x768
Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Τασόπουλος, Πέτρος Χαριτόπουλος, Πάνος Πολιτίδης, Γιάννης Κατσαρός, Δημήτρης Φιλιππίδης και Στέλιος Στρουμπάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο πρόσφατο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, ο κ. Πολιτίδης αναδείχτηκε αντιπρόεδρος της οργάνωσης.

Αγώνας των Γουναράδων

Η παραγωγή και η εμπορία της γούνας τόσο στο δήμο, όσο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει εισέλθει για τα καλά στο μάτι του κυκλώνα διότι τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην πολιτειακή Βουλή έχουν εισαχθεί νομοσχέδια τα οποία – εάν εγκριθούν – θα δώσουν τη χαριστική βολή στη γουνοποιία και στο εμπόριο γενικότερα της γούνας.

Ο Πάνος Πολιτίδης και οι άλλοι ομογενείς γουναράδες, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα για να πείσουν τους νομοθέτες να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια και να επιτρέψουν στους ομογενείς και άλλους επιχειρηματίες του κλάδου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα.

Από αριστερά οι Βασίλειος Αθανασόπουλος, Σοφία Στρουμπάκη, Πέτρος Γαλάτουλας, Άννα Νότη και Πάνος Πολιτίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά οι Βασίλειος Αθανασόπουλος, Σοφία Στρουμπάκη, Πέτρος Γαλάτουλας, Άννα Νότη και Πάνος Πολιτίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την Τετάρτη, 15 Μαϊου 2019 οι ομογενείς γουναράδες, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Πολιτίδης διοργάνωσαν ολοήμερο συλλαλητήριο στο Δημαρχείο και ζήτησαν από Δημοτικό Συμβούλιο να απορρίψει το σχέδιο νόμου (Intro 1476) το οποίο θα απαγορεύσει το εμπόριο γούνας στη Νέα Υόρκη.

«Panos Furs»

Ερωτηθείς για την ενασχόλησή του με τη γούνα ο κ. Πολιτίδης επεσήμανε ότι ήρθε στη Νέα Υόρκη προ τριάντα πέντε ετών.

«Ήρθα το 1984 με μόνο 49 δολάρια με την πεποίθηση ότι σε τούτη τη μεγάλη και φιλόξενη χώρα μπορούσα να εργαστώ σκληρά και να εκπληρώσω τα όνειρά μου. Άρχισα να δουλεύω σε διάφορα καταστήματα και μετά από τρία περίπου χρόνια και συγκεκριμένα το 1987 άνοιξα τη δική μου επιχείρηση με την επωνυμία «Panos Furs», επεσήμανε

Η εταιρεία «Panos Furs»  ασχολείται με την παραγωγή και το εμπόριο της γούνας και απασχολεί με εργασία οκτώ έως και δώδεκα τεχνίτες, ανάλογα με την σεζόν.

«Εγώ πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω στην παραγωγή της γούνας στην Αμερική, διότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ποιότητας», επεσήμανε ο κ. Πολιτίδης, ο οποίος συμμετέχει στις εκθέσεις που διοργανώνονται στην Αμερική τόσο ως σχεδιαστής όσο και ως παραγωγός της γούνας.

No_Fur_Ban-1024x768
Το άρμα του Συλλόγου Καστοριέων και των άλλων συλλόγων της Παμμακεδονικής ήταν αφιερωμένο στην προστασία της γούνας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γούνας επεσήμανε ότι «είναι ένας κλάδος ο οποίος γερνάει», διότι «δεν υπάρχουν νέοι που να θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γούνα».

Αναφερόμενος στην περασμένη χειμερινή σεζόν επεσήμανε: «Πέρσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους γουναράδες. Ειδικά τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο πήγαμε πολύ καλά. Ο κόσμος θέλει τη γούνα και επιμένει στην ποιότητα».

«Τα τέλη της άνοιξης και τους θερινούς μήνες δε σταματάει η δουλειά μας διότι είναι η περίοδος που ετοιμάζουμε τα καινούργια σχέδια. Είναι ταυτόχρονα και η περίοδος που βάζουμε τις γούνες στο ψυγείο για τη συντήρησή τους. Παράλληλα δεχόμαστε τις παραγγελίες που πρέπει να παραδώσουμε στα καταστήματα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τη νέα σεζόν. Η βασική μας δουλειά είναι να τροφοδοτούμε τα μεγάλα πολυκαταστήματα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πόσα χρόνια μπορεί να αντέξει ένα γουναρικό επεσήμανε ότι το μυστικό οφείλεται στην κατεργασία του δέρματος.

«Έχω παλτά που τα φορούν τριάντα και σαράντα χρόνια. Η γούνα είναι η πιο φθηνή από ο,τιδήποτε άλλο εάν λάβουμε υπόψη τη διάρκεια ζωής της. Δε μπορεί κανένα άλλο παλτό να σε  προστατεύσει από το κρύο καλύτερα από τη γούνα. Η γούνα είναι χειροποίητη και πρέπει να περάσει από έξι με επτά χέρια. Ένα παλτό έχει 30 με 35 δέρματα, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται τέχνη και λεπτά γούστα για να μπορέσεις να ταιριάσεις τα χρώματα και τα δέρματα. Η δουλειά του κάθε τεχνίτη κρίνεται από την ικανότητά του να εφαρμόσει τα σχέδια και να συνδυάζει τα δέρματα».

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της γούνας είναι το εργατικό δυναμικό. Εδώ δεν είναι όπως στις οικοδομές που μπορείς να προσλάβεις έναν και την επόμενη μέρα μπορεί να αρχίσει δουλειά», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι προ τριών δεκαετιών τα εργατικά ήταν φθηνά, ενώ σήμερα για να μπορέσει να ζήσει ένας εργάτης σήμερα πρέπει να ανταμειφθεί με 20-25 δολάρια την ώρα».

Οικογένεια

Ο Πάνος Πολιτίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Οι γονείς τους Γεώργιος και Θεοδώρα το γένος Λογοθέτη έφεραν στον κόσμο τρία αγόρια, τον Πάνο, τον Ιωάννη και τον Αναστάσιο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Αρχικά στην Αμερική ήρθε ο Πάνος και μετά από έναν περίπου χρόνο ήρθαν και τα αδέλφια του.

Ο Πάνος Πολιτίδης είναι νυμφευμένος με την Ελένη το γένος Τζίμα που προέρχεται από οικογένεια γουναράδων. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο αγόρια τον Γιώργο που είναι 23 χρονών και είναι δάσκαλος και τον Αλέξανδρο που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εισαχθεί στο πανεπιστήμιο και έχει θέσει ως στόχο τις οικονομικές επιστήμες και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria