Τσίπρας: «Την Κυριακή ή ψήφος εμπιστοσύνης ή ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης» - OlaDeka

Τσίπρας: «Την Κυριακή ή ψήφος εμπιστοσύνης ή ακύρωσης των μέτρων ελάφρυνσης»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον Πρωθυπουργό

Ο Αλέξης Τσίπρας φιλοξενήθηκε στο «Καλημέρα Ελλάδα» και μίλησε για τις επικείμενες ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες για να συνεχίσει η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ να… τροχοδρομεί τη χώρα στην μεταμνημονιακή οικονομική επανένταξη στην Ευρωζώνη και τις αγορές.

«Το μέλημά μας είναι να μετατρέψουμε την ευημερία των αριθμών σε ευημερία των πολιτών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Μας μιλούν για μεγάλα πλεονάσματα όταν αυτοί υπέγραψαν για ακόμα μεγαλύτερα» τόνισε ακόμα επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Χαριτολογώντας, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε «γούρι του» τον παρουσιαστή και στην συνέχεια είπε ότι το μέλημά του είναι να μετατρέψει την ευημερία των αριθμών σε ευημερία των πολιτών. Αναφερόμενος στην 13η σύνταξη, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι είναι λαϊκισμός και ανέφικτη.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δόθηκε τώρα, ο κ. Τσίπρας είπε: «οι ανακοινώσεις μου είχαν δυο σκέλη στο Ζάππειο. Κάποια μέτρα για το 2019 και κάποια άλλα για το 2020 και 2021».

Το δίλημμα των εκλογών

Το δίλημμα είναι «συνέχιση των μέτρων ελάφρυνσης ή ακύρωση τους», τόνισε και σε περίπτωση αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εμμονικούς της λιτότητας, τους νεοφιλελεύθερους της Ευρώπης, με στόχο την ακύρωση τους. Πάντως, όπως είπε, πηγαίνει στις ευρωεκλογές για να κερδίσει. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παρατήρησε ότι εάν αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιδράσεις από όλους αυτούς, είναι γιατί ξέρουν πολύ καλά πως αν αντιδράσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει ποσοστό 50% στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι δεν πρόκειται να δεσμευτεί για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης και θα προχωρήσει στην ακύρωσή τους. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη και οι πολίτες τη δική τους για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές.

Σε ερώτηση για τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι θα βάλει πλάτη στην Ευρώπη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Μην βάλει τόσο πολλή …πλάτη στην Ευρώπη, διότι από την πολλή πλάτη μπορεί να πάθουμε τίποτε!».

Σημαντική φορολογική επιβάρυνση για τους αγρότες προβλέπει το πρόγραμμα Μητσοτάκη

«Το πραγματικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη είναι να βάλει φορολογικό συντελεστή από το πρώτο ευρώ, συντελεστή 9%», είπε και υπογράμμισε: «Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό θα έχει σημαντική επιβάρυνση στα εισοδήματά του. Και ο αγρότης, επίσης, γνωρίζει ότι εμείς θεσπίσαμε τρία διαφορετικά αφορολόγητα. Αφορολόγητο από το πρώτο ευρώ έως τα 9.500 ευρώ για τον αγρότη, αφορολόγητο ως τα 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις στον πρώτο πυλώνα, πλήρες αφορολόγητο στον δεύτερο πυλώνα. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι όταν πριν από ενάμιση χρόνο συζητούσαμε για τα αγροτικά στη Βουλή, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και είπε να συμψηφίσουμε τα κατασχεμένα ποσά στους λογαριασμούς από χρέη των αγροτών στην Εφορία με τις επιδοτήσεις. Εάν εγώ τον είχα ακούσει, θα έκαναν …φτερά οι επιδοτήσεις! Σήμερα που βγήκαμε από τα Μνημόνια εμείς φέραμε και ψηφίσαμε το ακατάσχετο στις επιδοτήσεις τους έως 7.500 ευρώ. Αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος. Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε, σε αυτές τις συνθήκες, προκειμένου να προστατέψει το εισόδημά του».

Αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα είπε ότι είναι σαν να έσκασε μια «πυρηνική βόμβα» στη χώρα μας, διότι σε καμιά άλλη χώρα δεν υπήρξε απώλεια του 25% του ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης και επιτέθηκε σε αυτούς που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής και τώρα παριστάνουν τους σωτήρες. Δήλωσε εξάλλου ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες συνθήκες και έκανε τη σύγκριση με κυβερνήσεις την εποχή που υπήρχαν τεράστια πλεονάσματα, λέγοντας «με τέτοια πλεονάσματα κάνω και εγώ πολιτική».

Σε ερώτηση εάν τον άλλαξε η εξουσία απάντησε με τη φράση του Μπρεχτ, «αν δεν άλλαζα θα ήμουν μνημείο του εαυτού μου» και σημείωσε: «Άλλαξα γιατί και η δουλειά μου έγινε πολύ πολύ δύσκολη. Όμως, η κυβέρνησή μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ούτε στιγμή δεν ξέχασε κανείς από εμάς ποιοι μας έφεραν στην εξουσία, ποιους υπηρετούμε. Δεν το ξεχνάμε ποτέ αυτό και όποια χαραμάδα βρήκαμε την αξιοποιήσαμε».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και σημείωσε: «Νιώθω άλλος άνθρωπος και δεν κουράζομαι βλέποντας την αποδοχή μας από τον κόσμο. Μας κατηγορούν για τους τσιγγάνους που έρχονται στις συγκεντρώσεις μας, ξέρετε πόσο ευτυχισμένος αισθάνομαι, όταν τους βλέπω χαρούμενους;».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «στόχος είναι να μειωθεί στοχευμένα και όχι σε αυτούς με τις off shore και τις πισίνες».

Παραδέχτηκε ότι «η κυβέρνηση έκανε τα λάθη της και τα σωστά της έβγαλε όμως την χώρα από τα μνημόνια» και «ήρθαμε να φτιάξουμε τα σπασμένα δεκαετιών». Τόνισε ότι «παραλάβαμε μια χώρα με ανεργία στο 28% και για τους νέους 60%. Δεν είναι νούμερα ευρωπαϊκής χώρας. Δεν πανηγυρίζω, αλλά μειώθηκε κατά 9 μονάδες στα τελευταία πέντε χρόνια».

Επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους πολιτικούς του αντιπάλους λέγοντας ότι «αυτοί που βούλιαξαν τη χώρα, κάνουν τώρα τους σωτήρες», όμως εμείς «καταφέραμε να γυρίσουμε την οικονομία σε ενάρετο κύκλο».

Οσον αφορά στις επικείμενες εκλογές είπε ότι ο λαός θα πρέπει να επιλέξει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή θα προβεί σε ακύρωση των μέτρων ελάφρυνσης που εξήγγειλε προ ημερών στο Ζάππειο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria