Καστοριά: Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας - OlaDeka

Καστοριά: Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας

Χτισμένη δίπλα στη λίμνη Ορεστιάδα και με φόντο τον Γράμμο και το Βίτσι, η πανέμορφη Καστοριά μαγεύει τους επισκέπτες με το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια και την πλούσια ιστορία της.

Η «αρχόντισσα» της Μακεδονίας, όπως συχνά την αποκαλούν, χαρακτηρίζεται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις των Βαλκανίων και φιλοξενεί μία από τις περιοχές της Ελλάδας, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «Natura 2000». Γεμάτη με πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τη λίμνη να έχει χαρακτηρισθεί ως Μνηµείο Φυσικού Κάλλους, η Καστοριά αποτελεί αναμφισβήτητα έναν προορισμό, που ενδείκνυται για αποδράσεις Χειμώνα-Καλοκαίρι.

Μουσεία και πολιτιστική κληρονομιά

Ο περίπατος στην πόλη μπορεί να ξεκινήσει από το εντυπωσιακό Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας στο Μαυροχώρι , όπου παρουσιάζονται σκηνές καθημερινού βίου του ελληνικού λαού, αναβιώνοντας ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της χώρας. Εξίσου, ενδιαφέροντα είναι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Ντολτσό, το Ενδυµατολογικό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αρχοντικό των αδελφών Εμμανουήλ µε μια µμεγάλη σειρά από γυναικείες και αντρικές φορεσιές της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής, το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο και το Βυζαντινό Μουσείο στην πλατεία Δεξαμενής.

mouseio_kerinwn_omoiomatwn

Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού και Σπήλαιο του Δράκου

Η βόλτα συνεχίζει με μια επίσκεψη στο λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, που μαρτυρά πως η περιοχή της Καστοριάς κατοικείτο από τα νεολιθικά χρόνια, καθώς και στην εντυπωσιακή «Σπηλιά του Δράκου», η οποία πήρε το όνομά της από την είσοδο που έχει τη μορφή του στόματος του μυθικού αυτού πλάσματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με την παράδοση, στο σπήλαιο υπήρχε ένα χρυσωρυχείο, το οποίο το φύλαγε ένας άγρυπνος δράκος. Πρόκειται για ένα από τα επιβλητικότερα σπήλαια που φιλοξενεί η χώρα μας, στο εσωτερικό του οποίου έχουν βρεθεί οστά ηλικίας 10.000 ετών.

opt_sphlaio_drakou

Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας

Σε κοντινή απόσταση από το Σπήλαιο του Δράκου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο δίπλα στη λίμνη και χρονολογείται από το 1802. Φιλοξενεί περίτεχνες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν αυτοκράτορες από την εποχή του Βυζαντίου.

monastiri_panagias_mayriotissas

Νέο ενυδρείο της Καστοριάς

Επόμενη απαραίτητη στάση στο νέο ενυδρείο της Καστοριάς, το μεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων, το οποίο συστεγάζεται σε ένα διώροφο κτήριο 450 τετραγωνικών μέτρων με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της πόλης. Εκεί οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα υδρόβια είδη που συναντώνται σε λίμνες και ποτάμια της χώρας.

f

Åãêáßíéá áðü ôïí Ïéêïõìåíéêï ÐáôñéÜñ÷ç Âáñèïëïìáßïõ ôïõ Åíõäñåßïõ óôü ÊÝíôñï ÐåñéâáëëïíôéêÞò Åêðáßäåõóçò Êáóôïñéáò. (EUROKINISSI/ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ)

Κοντινές αποδράσεις

Το μεγαλείο της λίμνης ξεδιπλώνεται στα μάτια του επισκέπτη, ολοκληρώνοντας το μεγάλο γύρο, έκτασης 30 χιλιομέτρων. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ακόμα κοντινά χωριά και οικισμοί σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Καστοριάς, όπως το Απόσκεπο, µε τις 12 πέτρινες βρύσες και τα αιωνόβια πλατάνια, τα Κορέστεια, η Κρανιώνα, ο Μαυρόκαµπος, ο Γάβρος, αλλά και το Μελά, όπου υπάρχει και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – το σπίτι µε την αυλή, όπου σκότωσαν τον Παύλο Μελά. Πιο μακριά βρίσκεται το Νεστόριο (22 χλµ. από την Καστοριά). Εκτός από καταφύγιο προστασίας της καφετιάς αρκούδας, αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου στην πολυπρόσωπη οµορφιά του Γράµµου. Νιώστε στο ζενίθ την περιπέτεια µε διαδροµές στα πλούσια δάση και τις λίµνες Γκιστόβα και Αρρένες.

Σπίτι_Παύλου_Μελά

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria